Nyheter

Religionsfriheten forsømmes

Norske kommuner mangler prosedyrer og verktøy for å ivareta pasienters religiøse behov. Spesialprest Tor Ivar Torgauten har jobbet lenge for å bedre situasjonen og får nå støtte fra Stortinget.

– Jeg har truffet på en skjult religionsfobi i det offentlige. Man overser tro og livssyn, sier Tor Ivar Torgauten, spesialprest i Borg bispedømme.

I femten år har han jobbet for å bedre forholdene for trosutøvelse i helse- og omsorgstjenesten. De seneste fem årene gjennom et tett samarbeid med kommunene i bispedømmet for å øke kompetansen og forståelsen for folks religiøse behov.

Nå har Torgautens arbeid også nådd øverste nivå. Forrige måned fremmet stortingsrepresentanter fra Kristelig Folkeparti (KrF) et forslag Torgauten har vært med å skrive for regjeringen.

– Forslaget kommer med en klar oppfordring om at det må tilrettelegges bedre for religionsutøvelse i helse- og omsorgstjenesten. I tillegg må det føres bedre tilsyn for å sikre at retten til fri religionsutøvelse blir ivaretatt. Slik det er nå brytes rett og slett menneskerettighetene mange steder i det norske helsevesenet.

Torgauten viser til at manglende kompetanse og lite informasjon resulterer det i at religionsfriheten ikke blir reell for mange av dem som mottar helse- og omsorgstjenester.

Ivaretas ikke

Vårt Land skrev forrige uke at det etterlyses mer kompetanse om og tilrettelegging for pasienter med ulike tros- og livssyn, særlig for dem som går inn i siste fase av livet. Men det er ikke bare dødssyke pasienter som trenger tilrettelegging for sine religiøse behov, ifølge Torgauten.

– Det kan handle om høytlesning fra Koranen på sykehjemmet, eller å få tilrettelagt muligheter for å komme seg til kirken om man har utviklingshemminger. Det gjelder alle som må ha bistand til å utøve sin tro, og der har vi veldig mye å gå på.

Han understreker at det også finnes steder der man er gode, men at det først og fremst har vært fokus på åndelig omsorg i yrker som sykepleien. Hvis forslaget går gjennom er håpet at man endelig kan snakke om reell religionsfrihet i alle deler av sektoren.

– Det rapporteres fra flere hold at trosfriheten ikke ivaretas på en forsvarlig måte innen helse- og omsorgstjenester. Det har rett og slett blitt en forsømmelse, sier Olaug Bollestad (KrF) som har vært med å fremme forslaget.

Hun viser til at den åndelige dimensjonen ofte blir overlatt til den enkelte som er på jobb, noe som fører til at praksisen blir svært varierende. Det har også blitt meldt om at mange føler seg usikre eller ubekvemme når det gjelder tros- og livssynsspørsmål.

LES OGSÅ: Pasienters åndelige omsorg neglisjeres

– Se hele mennesket

Bollestad mener det går an å tenke at dette må være et selvsagt spørsmål når man får inn en ny bruker, være seg en dement eller funksjonshemmet.

– Dette er et behov alle mennesker har uavhengig av funksjonsnivå, og det handler om å se hele mennesket. Vi møter ikke mennesker skikkelig om vi ikke tilrettelegger bedre for dette.

Borg bispedømme blir trukket frem i Stortingets forslag, og Bollestad utfordrer de andre bispedømmene til å følge etter.

– Det er ønskelig at flere kommuner skal gå inn i et samarbeid med sitt respektive bispedømme for å utvikle dette området. Det gjelder også de andre trossamfunnene.

Godt samarbeid

I tillegg til å holde kurs i religionsforståelse for de ansatte i helsevesenet, har Torgauten også vært med på å lage en veileder i samarbeid med Fredrikstad kommune som skal fungere som kartleggingsverktøy i såkalte førstegangssamtaler med pasienter og pårørende.

– Tanken er at man fra første stund skal oppleve at ens tros- og livssyn eller mangel på det skal bli tatt på alvor og ivaretatt.

Reidun Fladeby Andersen, konsulent i omsorg- og oppvekstseksjonen i Fredrikstad kommune, forteller om et godt samarbeid med Borg.

– Vi har utarbeidet noen interne prosedyrer for pårørendesamtaler, slik at tro og livssyn blir tatt opp.

Hun forteller at sykehjemmene har hatt dette som tema i førstegangssamtalene lenge, men at det nå handler om å utvide tilbudet til også å gjelde andre deler av helse- og omsorgstjenesten. For eksempel i møte med mennesker med utviklingshemminger og deres pårørende.

– Dette er jo nedfelt i lov og forskrift og noe vi må forholde oss til, selv om det også er mange som ikke har behov for å prate om disse tingene. Men for dem som ønsker det er det viktig at disse behovene blir ivaretatt, sier Andersen.

LES MER: KrF vil ha åndelig omsorg på alle sykehjem

Alles ansvar

Resten av bispedømmet i Borg er svært stolte av hva de har klart å utrette.

– Det har rett og slett foregått en stille revolusjon. Det vi har fått til ved å kurse de ansatte og lage en veileder for å kartlegge behov har vært med på å løfte brukerens stemme, sier Karianne Hjørnevik Nes, rådgiver i Borg bispedømme.

Hun påpeker at alle bispedømmene egentlig har et slikt ansvar, og at et gjennomslag i regjeringen forhåpentligvis vil gjøre det lettere for alle å følge opp.

– Det er jo ingen som vil ekskludere mennesker med andre behov, men man ser det er holdninger og vaner der ute som viser at man ikke er vant til disse tingene.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter