Kirke

– Religionen skal ikke styre politikken

Erik Lunde (KrF) mener at Kjell Skartveit (PDK) bryter grunnleggende prinsipper for å skille mellom politikk og religion.

– Han bryter nokså grunnleggende prinsipper for skillet mellom religion og politikk, sier Erik Lunde, sentralstyremedlem i KrF, om at Kjell Skartveit, ideolog i Partiet de kristne, mener at Norges lover skal formes etter kristen etikk.

Samtidig understreker han at kristne verdier likevel både er og har vært viktig i vestens politiske utvikling.

– Som kristendemokrat er jeg enig i at kristne verdier og etikk har vært en enormt viktig kilde for utviklingen av ideen om menneskeverd, individuelle rettigheter og demokrati. Kristen etikk har relevans i dagens politiske debatt.

– To grunnleggende kjøreregler

Lunde mener det er to grunnleggende «kjøreregler» for forholdet mellom religion og politikk i et demokrati.

– Det ene er at politikken ikke skal styre religionen. Den enkelte skal ha trosfrihet, og det er ikke er nasjonalforsamlingen og politikken som skal styre trosutviklingen i samfunnet. Det andre er at religionen skal ikke styre politikken. Da får vi teokrati. Religiøse dogmer må aldri overstyre demokratiet og kan aldri alene være begrunnelse for politikken.

Demokratiet som en grunnleggende forutsetning

Han mener utgangspunktet for kristendemokratiet er at politikk og ideologi som bygger på kristen etikk og kristen samfunnsfilosofi, lar seg forene med demokrati og mangfold.

– Det innebærer at vi avviser retninger som setter religionen over demokratiet, slik Skartveit gjør. Når vi gjør det, så må vi lage lover som er allmenngyldige. Det betyr at lovene kan ikke være begrunnet i religiøse dogmer alene, sier Lunde.

KrF står selv i en spenning mellom religion og politikk

KrF er det partiet på Stortinget som i størst grad må balansere det religiøse mot det politiske, og grensene mellom de to.

– Hvordan balanserer KrF mellom det religiøse og poliske?

– Det er ingen partier som har et så bevisst forhold til skjelningen mellom kristendommen og politikk som KrF. Det betyr ikke at vi alltid treffer, men vi bruker masse tid på å skolere tillitsvalgte i forskjellene og sammenhengene mellom kristendom og politikk, sier Lunde.

Lunde mener at måten KrF har tenkt om forskjellene mellom kristendom og politikk ligger mellom luthersk, reformert og katolsk tenking.

– Vår lutherske arv har gjort oss bevisste på troens og politikkens ulike rom. Den reformerte tradisjonen har de vært mer åpen for at kristendommen kan omforme samfunnet. Kristendemokratisk samfunnsfilosofi er sterkt preget av den katolske sosiallæren.

LES MER: Rødt-politiker Mimir Kristjansson er svært kritisk til Kjell Skartveits ønske om å forme lover etter kristen etikk

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke