Nyheter

Rekordmange har krysset Middelhavet hittil i år

137.000 menneskene har forsøkt å komme seg til Europa. 800 har druknet på veien.

Flertallet av de 137.000 menneskene som har krysset Middelhavet i første halvdel av 2015, flyktet fra krig, konflikter og forfølgelse, ifølge en rapport fra UNHCR.

Krisen i Middelhavet er hovedsakelig en flyktningkrise, fastslår FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i en rapport onsdag.

En tredel av mennene, kvinnene og barna som ankom Italia eller Hellas, er fra Syria, viser rapporten. Disse er omtrent sikret å få flyktningstatus eller andre former for beskyttelse.

Det andre og tredje mest vanlige landet er Afghanistan og Eritrea, og menneskene som kommer derfra, får nesten alltid får vurdert flyktningstatus, fastslår UNHCR.

LESM ER: Hva om Norges kyst lå nærmest flyktningene?

83 prosent flere

– Mens Europa snakker om den beste måten å håndtere den økende krisen i Middelhavet, må vi være klare: Flesteparten av menneskene er flyktninger som trenger beskyttelse fra krig og forfølgelse, sier FNs høykommissær for flyktninger, António Guterres.

Tall fra Hellas, Italia og Malta viser at antallet flyktninger og migranter som krysset Middelhavet i første halvdel av 2015, har økt med 83 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Fra januar til juni i fjor var det registrert 75.000 mennesker, mens det i år altså var 137.000.

LES MER: Ingen skal si at de ikke ble advart

Flere lik

Rekordmange mistet livet i Middelhavet i april i år. Opptil 800 mennesker druknet da båten de var i, sank på vei fra Libya til Italia. Bare 24 lik ble funnet etter ulykken.

Tirsdag ble det funnet ytterligere åtte lik nærme vraket, melder den italienske kystvakten ifølge nyhetsbyrået DPA.

I månedene som fulgte etter katastrofen, i mai og juni, sank antallet døde dramatisk, viser rapporten fra UNHCR.

– Nedgangen i antallet mennesker som har druknet de siste to månedene, er oppløftende. Det er et tegn på at det er mulig å redde flere liv til havs med riktige tiltak, sier Guterres.

– Vi må uansett være årvåkne. For de tusener av flyktninger og migranter som fortsetter å krysse Middelhavet hver uke, er faren fortsatt veldig reell.

Rekordmange

Tidligere har flest flyktninger og migranter ankommet Italia etter å ha reist fra Nord-Afrika. Ifølge rapporten er det nå flest som drar fra Tyrkia og ender opp Hellas.

Flertallet av dem som ankommer Hellas, er flyktninger fra Syria som først har flyktet til naboland som Tyrkia og Libanon.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Rapporten kommer mens EU-ledere fortsatt er delt i synet på hvordan den økende flyktningkrisen i Middelhavet kan løses og hvem som skal ta ansvar for hva.

– Europa har et ansvar for hjelpe dem som har behov for beskyttelse fra krig og forfølgelse. Å nekte for det ansvaret er å true grunnlaget til det humanitære systemet Europa har jobbet så hardt for å bygge, avslutter Guterres.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter