Nyheter

Rekkevidden av Trumps presidentmakt

Donald Trump har kommet med utallige løfter om hva han skal gjøre på dag én av sin presidentperiode. Men det er helt uklart hva han vil kunngjøre, og hva han kan gjennomføre.

Like etter paraden fra Kongressen til Det hvite hus fredag, gikk Trump til Det ovale kontoret og signerte sin første presidentordre. Trumps stabssjef Reince Priebus sier ordren går ut på å «minimere den økonomiske byrden» som følge av Obamacare, «i påvente av avskaffelse».

Trump har blant annet lovet å fjerne Barack Obamas helsereform som et av sine aller første tiltak. Men dette er en kompleks reform som ikke uten videre kan fjernes, og som det uansett er Kongressens jobb å gjøre noe med. Kongressen har startet jobben med å oppheve reformen, men noen republikanere skjønner at man ikke kan fjerne en reform som har hjulpet 20 millioner mennesker uten at det samtidig innføres et alternativ. Og noe slikt er ikke utarbeidet ennå.

Obamacare ble innført av Barack Obama for å sørge for helseforsikring til millioner av amerikanere som ikke var dekket av annen offentlig forsikring eller av arbeidsgiver. Innføringen reduserte antallet amerikanere uten helseforsikring fra 16 prosent i 2010 til 8,9 prosent i fjor.
For republikanerne har det å reversere Obamas reform hatt høyeste prioritet. Trump har sagt at Obamacare skal bli opphevet og erstattet samtidig, noe som er svært utfordrende med tanke på USAs store og kompliserte helsesystem.

LES OGSÅ: Kampen mot maktmisbruk har stått på siden femte Mosebok

Presidentmakten og begrensninger

Først, dette er hva Donald Trump kan gjøre og ikke gjøre:

• Myndigheten til USAs president er begrenset av grunnlovens skille mellom de tre statsmaktene og forholdet mellom delstatene og den føderale sentralregjeringen.

• Presidenten har ikke myndighet til å erklære krig, men han kan sende soldater til oppdrag i utlandet. Da må han innen 90 dager søke godkjenning hos Kongressen.

• Presidenten er øverstkommanderende for de væpnede styrkene. Bare han har tilgang til atomkodene for å skyte ut atomvåpen. Men forsvarsministeren og sjefen for generalstaben kan under visse forutsetninger hindre ham.

• Presidenten kan ikke legge fram lovforslag, men kan lett finne en kongressrepresentant som kan gjøre det for ham.

• Han kan imidlertid utstede presidentordrer, som kan ha samme kraft som en lov.

• Han undertegner lover for at de skal settes i kraft, men han kan nedlegge veto mot ethvert lovforslag fra Kongressen. Et veto kan imidlertid oppheves av to tredeler av begge Kongressens kamre.

• Presidenten har ikke myndighet til å oppløse Kongressen og skrive ut nyvalg, slik det er åpning for i mange parlamentariske demokratier.

• Donald Trump vil ha støtte fra flertall av sitt eget parti i begge kamre. Men hver enkelt representant er personlig valgt og står fritt til å stemme som han/hun vil.

• Presidenten utpeker dommerne i høyesterett og ankedomstoler i det føderale system. Høyesterettsdommerne sitter på livstid, etter godkjenning i Senatet, og presidenten kan bare utpeke en ny dommer om en av dem går av eller dør.

• Presidenten kan benåde fanger og oppheve dødsdommer.

LES OGSÅ: Trump jager kvinner ut i gatene

Presidentordrene

Det Trump imidlertid kan ta tak i og som Kongressen ikke har noe med å gjøre, er presidentordrene som Obama de siste årene innførte fordi Kongressen nektet å gjennomføre reformer han ønsket.

– De kan oppheves på dagen. Det gjelder blant annet innvandringsreformen som beskyttet flere millioner unge mot utvisning, og oljeledningen Keystone som Obama stanset, sier førsteamanuensis Alf Tomas Tønnessen ved Høgskulen i Volda til NTB.

Men selv om slike såkalte executive orders kan oppheves av en ny president, er det ikke like enkelt å stanse en prosess som er igangsatt. Det gjelder for eksempel miljøreguleringer av kullkraftverk som Obama ga ordre om.

LES OGSÅ: Takk til Barack

Første hundre dager

Det er vanskelig å si hva Trump gjør i de første hundre dagene, sier Tønnessen. Men han tror han kan varsle store skatteletter som republikanerne vil like, og store investeringer i infrastruktur som demokratene kan gi ham flertall for.

Men kombinasjonen av de to kan føre til sterk økning av budsjettunderskuddet, som er noe republikanerne frykter.

– Det er også uklart om Paul Ryan, lederen i Representantenes hus, vil åpne for avstemning om lover der Trump ville trenge demokratene for å få flertall, sier han.

De første antydningene om hva Trump kan foreta seg, vil han trolig varsle i tiltredelsestalen fredag, men man må kanskje vente før man ser konkrete tiltak siden han har sagt at han regner mandag som sin første arbeidsdag.

Trump har lovet mye i løpet av valgkampen. Men noen av løftene er motstridende, noen er hans egne påtenkte ministre imot, og andre har han allerede løpt fra etter valget.

LES OGSÅ: Obama har ikke vært USAs tøffeste president mot Israel

Løftet om å bygge mur mot Mexico – og la Mexico betale

Blant løftene er en mur mot Mexico, å utvise millioner av innvandrere, innføre straffetoll mot Kina, droppe handelsavtalen for stillehavsområdet, oppheve atomavtalen med Iran, ta USA ut av Paris-avtalen om klimaendringer og flytte USAs Israel-ambassade til Jerusalem.

Men Paris-avtalen kan han ikke formelt trekke USA ut av før om tre år, Iran-avtalen er en multilateral avtale, forankret i FN, som flere av hans egne ministre er imot å oppheve, og en straffetoll mot Kina vil nok økonomer advare ham mot

Flere presidenter har tidligere varslet at de ville flytte ambassaden i Israel, men det er aldri blitt noe av når den komplekse virkeligheten i Midtøsten er gått opp for den nye presidenten.

Noe som mange er spent på, blir hva han kunngjør når det gjelder forholdet til Russlands president Vladimir Putin. Et nærmere forhold til Putin kan få store følger for USAs forhold til EU og NATO, til Syria og til atomvåpenproblematikken.

Dersom han for eksempel går inn for å oppheve sanksjonene mot Russland, kommer han på kant med mange land i Europa og USAs egen kritiske holdning til den russiske annekteringen av Krim.

LES OGSÅ: Trump kan legge palestinsk drøm på is

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter