Nyheter

Regjeringen endrer bioloven – Ap kaller det «løftebrudd»

Solberg-regjeringen legger fram 23 endringer i bioteknologiloven. Den har gått vekk fra stortingsflertallet i flere saker, sier Ap.

Da KrF gikk inn i Solberg-regjeringen i januar, ble bioteknologi viet stor plass i den politiske plattformen, den såkalte Granavollen-erklæringen.

Onsdag la de fire regjeringspartiene fram en liste med større revideringer av bioteknologiloven. Dette er den første store endringen av loven siden 2005. På 23 punkt skal loven endres.

Prøverør, egglagring og genterapi

Blant de nye punktene som ikke er omtalt i Granavollen-erklæringen er disse:

• Åpner for å fjerne nedre aldersgrense for prøverørsbehandling.

• Utvide lagringstiden for befruktede egg

• Formålet med genetiske undersøkelser skal avgjøre om den skal defineres som prediktiv eller diagnostisk. Noen diagnostiserende undersøkelser reguleres i dag svært strengt.

• Forenkle reglene for bioteknologisk forskning.

• Forenkle og rydde opp i reglene om genterapi.

• Vaksiner som brukes innenfor det nasjonale vaksinasjonsprogrammet, skal unntas fra reguleringen av genterapi i bioteknologiloven.

• Presisere at det er straffbart å teste andre, unntatt privatpersoner som gjør dette på vegne av og etter samtykke fra den opplysningene gjelder.

• Oppheve vilkåret om at genterapi bare kan brukes til behandling av sykdommer som anses alvorlige.

• Klarlegge regelverket om bruk av lagrede befruktede egg sammen med ny partner. Det forutsettes at egget er befruktet med donorsæd.

LES MER: Historisk ja til eggdonasjon

KrF fikk vetorett

Under regjeringsforhandlingene i januar fikk KrF gjennomslag for ikke å myke opp biotekloven på flere punkter. Partiet fikk vetorett i flere saker. Så selv om det er flertall på Stortinget for både eggdonasjon og assistert befruktning for enslige, åpner ikke regjeringen for dette nå. Disse kan først komme etter valget i 2021.

I Arbeiderpartiet er man opprørte over framleggelsen onsdag:

– Dette er sjeldent uredelig av regjeringa. De skjuler løftebrudd under falskt flagg ved å foreslå ting Stortinget alt har gått inn for som seire etter forhandlinger, sier rådgiver Silje Grytten på vegne av helsepolitisk talskvinne Ingvild Kjerkol.

Er flertall på Stortinget

Hun påpeker at da Stortingets helsekomité behandlet biotekloven i fjor kom flertallet fram til langt flere og mer radikale endringer enn det som er regjeringens nye forslag. Flere av disse sto Ap bak, og Venstre og Frp bidro til flertall. Ap syns derfor det er provoserende at Venstre og Frp nå framstiller dette som seire.

– Vi syns det er sørgelig at man har gått bort fra eggdonasjon og assistert befruktning for enslige, som det også var flertall for i komiteen. Dessuten er vi veldig skeptiske til at det fortsatt ikke tas inn i lovverket mulighet for tidlig ultralyd, i tråd med anbefalinger fra fagmiljøet, sier Grytten.

Høyre fornøyde

Sveinung Stensland, helsepolitisk talsmann i Høyre, snakker heller om «modernisering»:

– Der andre krangler, handler vi. Moderniseringen vi nå er enig om åpner opp for mer forskning, bedre pasientbehandling og mer effektiv persontilpasset medisin. Pasientene vil nå få bedre tilgang på moderne behandling, og vi forenkler ved å fjerne unødvendige byråkratiske hindre, sier Stensland.

Frp: Dette er en liberalisering

Åshild Bruun-Gundersen, helsepolitisk talskvinne i Frp, mener det er snakk om en «liberalisering»:

– Frp er glad for at vi nå kan legge frem de største liberaliseringene av bioteknologiloven siden 2004. Vi har fått gjennomslag for en rekke positive endringer som er særlig viktige for unge kvinner og familier som er ufrivillig barnløse. Samtidig setter vi også tydeligere krav til de som skal få offentlig hjelp til å bli foreldre, med innføring av omsorgsattest og en øvre aldersgrense, sier hun.

LES MER: Skarpe reaksjoner på KrFs veto mot eggdonasjon

KrF er fornøyde

I KrF er man fornøyde med endringene:

– Bioteknologi gir oss mange muligheter. De vil vi bruke for å gi mennesker et bedre liv. KrF er ikke en bremsekloss, tvert om, her samarbeider vi for å gi pasienter et bedre liv og forskere flere verktøy til å finne bedre behandlingsmuligheter, sier Geir Jørgen Bekkevold, som leder Stortingets helsekomité.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter