Nyheter

Redd Barna slår alarm om traumatiserte barn

«Fatima» (12) mistet familien i Jemen-krigen. Hun får psykososial støtte, men millioner av barn med krigstraumer får ingen slik helsehjelp.

I fire og et halvt år har krigen rast i lutfattige Jemen der Fatima bor, med anslagsvis 90.000 drepte. Krigen her bidrar til en dyster statistikk: Siden 2010 har antallet barn som lever i krigssoner økt med 37 prosent.

Og enda verre: Antallet dokumenterte alvorlige overgrep mot barn i konfliktområder, inklusive drap og lemlestelse, seksuell vold og rekruttering til væpnede styrker, har økt med 174 prosent, ifølge Redd Barna.

Nå advarer organisasjonen mot en alarmerende mangel på behandling av de krigstraumene barn utsettes for. I en ny studie som lanseres før FNs generalforsamling samles i New York senere denne måneden, anslår Redd Barna at 24 millioner barn som lever med krig eller på flukt, har behov for mental helsehjelp.

Ønsker seg åttedobling

Samtidig bevilges bare 0,14 prosent av bistandsmidlene i krigsrammede områder til dette arbeidet, og bare 0,5 prosent går til beskyttelse av barn.

– Vi mener denne finansieringen bør opp fra 0,5 til 4 prosent, sier Gunvor Knag Fylkesnes, leder for politikk og samfunn i Redd Barna.

Hun kaller verdenssamfunnets manglende finansiering for en bevisst eller ubevisst neglisjering av de rammede barna.

LES OGSÅ: Flukten fra Afghanistan

Fatimas dramatiske historie

Historien til 12 år game «Fatima» i Jemen viser hvordan livene til barn i krigssoner kan bli ødelagt i løpet av sekunder. Hun forteller hvordan et luftangrep rammet familiens hjem i Hajjah, der både mor, far og fem søsken ble drept.

– Jeg var bevisstløs og begravet under sand. Redningsmannskapet klarte bare å hjelpe søsteren min og meg. De tok oss med til sykehuset. Benet mitt var så stygt skadet at det ikke var noe kjøtt igjen på det. Familien min ble begravet i landsbyen, forteller hun til Redd Barna.

Hun og den overlevende søsteren bor hos tanten «Arwa», som er er sterkt bekymret for jentenes psykiske helse. Hun sier at begge jentene våkner opp midt på natten og gråter og er sinte.

LES OGSÅ: Eks-statsråder slår ring om IS-barn

Rammer bredt

Mange barn med alvorlige krigstraumer har liten evne til å ta imot læring og utdannelse hvis de ikke får psykososial behandling.

– Det er også vanlig med sinne og frustrasjon, med svekket evne til å regulere følelser. Uten behandling gir dette dramatisk negative konsekvenser for både samfunnet og barna det gjelder, sier Gunvor Knag Fylkesnes.

Tre viktige faktorer

Redd Barna peker på tre faktorer som øker barns eksponering for skade i konflikter:

• Stater og stridende parter respekterer ikke internasjonale regler og reguleringer som er laget for å beskytte barn i konflikt.

• De som står bak alvorlige overgrep mot barn i konflikt blir ikke stilt til ansvar.

• Størrelsen på den mentale helseepidemien krever en langt mer effektiv respons i from av å stille diagnoser, behandle psykososiale tilfeller og støtte barn i tilfriskningen.

LES MER: Rimehaug: Våre feil, våre krigere

Ber Norge ta initiativ

Redd Barna oppfordrer Norge til å ta et særlig ansvar for å beskytte barn i konflikt, slik Norge var forkjemper for den internasjonale erklæringen for trygge skoler.

– 95 land har signert erklæringen etter at den ble lagt fram i 2015, og i disse landene er den militære bruken av skoler halvert. Det viser at det nytter å sette seg store mål, sier Gunvor Knag Fylkesnes.

Redd Barna ber Norge støtte et initiativ om en politisk erklæring for å begrense bruken av eksplosive våpen i tettbygde strøk. Organisasjonen ber dessuten norske myndigheter spille en langt sterkere rolle for å forhindre eksport av våpen og forsvarsmateriell til land som bryter med internasjonal humanitær rett.

LES MER: – Kjøper seg unna dårlig omtale

Ifølge FN-eksperter kan vestlige land som USA, Storbritannia og Frankrike være medskyldige i krigsforbrytelser i Jemen, ved å bistå med våpen og etterretning til Saudi-Arabias koalisjon, som bruker utsulting av sivile som krigstaktikk.

---

Jemen-krigen

  • En regional koalisjon ledet av Saudi-Arabia gikk i mars 2015 til krig mot den lokale Houthi-bevegelsen, som hadde tatt kontroll over Jemens hovedstad Sana.
  • Ifølge Yemen Data Project er det gjennomført over 20.000 flyangrep, der minst 8.441 sivile er drept.
  • Over 3 millioner er drevet på flukt. Rundt halvparten av landets 30 millioner innbyggere trenger nødhjelp. 10 millioner trues av akutt sult.

---

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter