Nyheter

Reagerer på luftig kirke-akrobatikk

En spektakulær akrobatikkforestilling i Nidarosdomen under Olavsfestdagene skaper debatt. – Dette styrker Nidarosdomen som et kirkelig og religiøst kraftsentrum, svarer festivalarrangør.

– Kirken skal være et sted for bønn og Guds ord, ikke verdslig underholdning, sier Mai Elisabeth Berg fra Trondheim.

Hun skrev et leserinnlegg til Adresseavisen der hun reagerer på Olavsfestdagenes bruk av Nidarosdomen til forestillingen «How Like an Angel».

Forestillingen beskrives på Olavsfestdagenes hjemmesider som et av de mest spektakulære­ arrangementene i festivalens historie, og består av luftig akrobatikk i kombinasjon med kirke­musikk. «How Like an ­Angel» ble vist seks ganger under årets festival og har fått strålende kriktikk.

LES OGSÅ: Trist at Hanne Nabintu Herland blir invitert til Olavsfestdagene

Målløs

NRKs Tomm Kristiansen skrev: «Da artisten falt fra katedralens høyeste vegg stod tida stille i Nidarosdomen i kveld. Han klasket i en madrass til ­tonene av gregoriansk sang. Trapesballett har jeg aldri sett før. Damer fløy gjennom lufta under hvelvingen. Nysirkuskompaniet fra Australia opphevet tyngde­loven i en forestilling om tro, tvil, sorg, svik, kjærlighet og lidenskap. Jeg er målløs.»

Berg mener derimot at grensene mellom det hellige og det verdslige viskes ut gjennom ­arrangementer som dette.

– Jeg synes ikke verdslig ­underholdning som dette, eller samtaler for den saks skyld, ­hører hjemme i kirken. Spesielt ikke i katedralen Nidarosdomen. Den står i en særstilling, sier Berg til Vårt Land.

LES OGSÅ: – Joik hører ikke hjemme i kirken

Verdensklasse

Direktør for Olavsfestdagene, Petter Myhr, mener kritikken bommer.

– Dette var ikke en verdslig forestilling. Det er snakk om den mest spektakulære kirke­musikk-konserten Olavsfest­dagene har tilbudt publikum ­noensinne. Dette var kirkemusikk i verdensklasse.

Myhr forteller at Olavsfestdagene har som mål å skape refleksjon i skjæringspunktet mellom tro og samfunn, og mener arrangementer som dette bidrar til å utvide dette rommet og introduserer kirken for et nytt publikum.

– Vi tilbyr tradisjonell og ny kirkemusikk til mange, også til en hel del som ikke visste at de var interessert i det.

Han viser til at årets festival samlet tusenvis av mennesker, og at flere av arrangementene har blitt sendt på TV.

– Jeg mener vi bidrar til å styrke­ Nidarosdomen som et kirkelig og religiøst kraftsentrum. Og skal Nidarosdomen fortsette å være nettopp det må den oppleves relevant for mennesker i vår tid.

Dette var ikke en verdslig forestilling. Dette var kirkemusikk i verdensklasse.

Petter Myhr, direktør i Olavsfestdagene

Mer liberalt

Forsker ved KIFO, Institutt for kirke-, religions- og livssynsforskning, Olaf Aagedal blir ikke overrasket når han ­hører om arrangementet.

– Det er helt tydelig stigende interesse for å bruke kirken som kulturarena, både til teater, konserter og dans.

Mye av det kirken nå blir brukt til ville for få år siden vært utenkelig, mener Aagedal. Han trekker fram en TV-sketsj fra 80-tallet som harselerte med moderniseringen av kirken, hvor en mann utkledd som klokker slenger seg i tau inne i kirkerommet.

– Det viser jo hvordan man vurderte akrobatikk i kirken på den tiden. Vi ser en mer og mer liberal innstilling om hva som får slippe til i kirkerommet.

Aagedal påpeker at kirker er symboltunge bygninger, og sier at det å bruke arkitekturen og symbolikken som en del av forestillingen vil gi et estetisk løft.

LES OGSÅ: «Det er ikke mindre kristelig å løse arbeidsledighetsproblemet enn å hjelpe en tigger»

Ikke publikum

Mai Elisabeth Berg mener det hviler et stort ­ansvar på dem som forvalter bruken av Nidarosdomen, og reagerer på at kulturelle arrangementer skal brukes til å trekke nye folk til kirken.

– Kan det ikke være positivt om flere får gode opplevelser i kirken gjennom slike arrangement?

– Nei, for man skal ikke komme­ til kirken for å bli ­underholdt. Det skal ikke være publikum i en kirke. Det skal være menighet, sier Berg.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter