Nyheter

Reagerer på krass kritikk fra ansatte

Prester og teologer kritiserte ­biskopenes dåpsbrev for å være ubegripelig og tynt. – Vi skal selvsagt respektere ytringsfriheten, men prester må også forholde seg til kirkelig ledelse, sier Helga ­Haugland Byfuglien, avtroppende preses.

Det ble heftig debatt etter at ­biskopene i Den norske kirke i januar sendte ut en tekst om dåp, som skulle leses i gudstjenestene. Flere prester angrep brevet både i sosiale medier og i Vårt Lands debattspalter, blant annet skrev sokneprest i Melhus Kjell Arne Morland at «brevet forsøker å selge dåpen på billigsalg».

På Kirkerådsmøtet i Trondheim tidligere denne måneden sa Helga Haugland Byfuglien at de kraftige reaksjonene er en sak hun ville fulgt opp om hun fortsatt hadde tilhørt bispekollegiet.

– Det er svært sjelden at biskopene meddeler seg på denne måten. Nå ønsket vi å rette oppmerksomheten på dåpen. Jeg registrerer at det har resultert i tydelige og mest negative reaksjoner både på sosiale medier og i flere aviser. Vår intensjon var å skape en god og konstruktiv samtale om dåpen og formidle at dåpen er Guds gave.

Kirkens ledelse

Byfuglien mener at en del av ytringene gir grunn til å reflektere over hvordan kirkelig ansatte omtaler kirkens ledelse i det offentlige rom Hun mener at mye av det kraftige skytset ikke var særlig berettiget.

– Vi skal selvsagt respektere ytringsfriheten, men prester må også forholde seg til kirkelig ledelse.

– Jeg vil ikke trekke det så langt som å kalle det illojalitet, men jeg mener det er grunn til å samtale om hvordan medarbeidere i kirken omtaler sine ledere, sier Helga Haugland Byfuglien.

– Er du skuffet over så mye ­negativ respons?

– Jeg er forundret. Jeg ser at ikke alle formuleringene i brevet var «innertiere». Men samlet sett ble det formidlet mye godt om dåpen. Jeg var selv til stede i en kirke der brevet ble lest opp, 
og det fungerte fint, sier Byfuglien.

Samle laget

Professor i ­markedsøkonomi ved Norges Handelshøyskole Magne ­Supphellen tror ikke den typen kritikk biskopenes brev måtte tåle ville blitt akseptert i ­næringslivet.

– Nei, men kirken har tradisjonelt en større romslighet overfor meningsforskjeller. Men det kan samtidig ha ført til en kultur som ikke alltid er like konstruktiv og samlende. Det er noe det kan være verdt å diskutere innad i kirken, sier Supphellen.

– I vår brede folkekirke er det stort rom for brytninger og ­meningsutveksling, men for å få et tydelig og godt omdømme må man veie nøye hvilke arenaer man bruker – og hvordan. I dette tilfelle tyder det på at man ikke har samlet laget før man går ut med et veldig viktig anliggende, sier Supphellen.

Krevende oppgave

Biskop Halvor Nordhaug sier at det er en krevende oppgave å kommunisere substansiell dåpsteologi til et bredt publikum.

– Vi kan ikke forvente eller ønske at vi skal unngå kritikk, men styrken var nok i overkant av det jeg forventet. Jeg kan forstå kritikken som går på at det var lite fokus på det radikale, ­sakramentale underet i dåpen, sier Nordhaug.

Sokneprest Kjell Arne Morland var misfornøyd med teksten fra biskopene, men valgte å være lojal – og leste brevet fra prekestolen.

– Hvordan reagerer du på at Byfuglien mener det er «grunn til å samtale om» hvordan medarbeidere i kirken omtaler sine ledere?

– Det kan ha stått ting på trykk som kunne vært usagt. Men jeg har kommet med legitim kritikk, uten å polemisere. Kirken må tåle konstruktiv kritikk, også fra sine egne – vi kan ikke forutsette at vi skal være enige i alt, sier Morland.

Påtroppende preses, Olav Fykse­ Tveit, vil ikke kommentere den konkrete saken nå. Han tiltrer formelt fra vigslingen 26. april.

– Jeg har merket meg debatten rundt brevet, og regner med at dette er tematikk som vil komme på bispekollegiets agenda, sier Fykse Tveit.

LES OGSÅ:

- Forventer mer av biskopene

- Teologisk tynt

---

Kritikk

  • Biskopene i Den norske kirke skrev et brev til norske menigheter, som ble formidlet under gudstjenesten 12. januar. Mange teologer og prester stilte seg kritiske til både dåpsteologien, det innholdsmessige og hvordan brevet kommuniserte.
  • Avtroppende preses, Helga Haugland Byfuglien, har ­uttrykt behov for samtale om hvordan kirkens medarbeidere omtaler sine ­ledere.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter