Nyheter

Rådmannen foreslo skoletur til Trøgstad. Kommunestyret gikk i mot og betaler for Auschwitz-tur

Kommunestyret i den nye storkommunen Indre Østfold har talt: Det blir tur til Auschwitz neste skoleår, kommunen betaler.

– Svært gledelig. Nå går Indre Østfold foran og viser at kommunen betaler slik at alle kan få være med, sier Anders Kolberg, FAU-leder ved Askim ungdomsskole, til Vårt Land.

Årlig reiser vel 20.000 skoleelever på turer til tidligere konsentrasjonsleire i Polen og Tyskland, melder Kunnskapsdepartementet. Halvparten i regi av skolen, halvparten i regi av foreldre.

Årlig er det sterke diskusjoner på mange skoler: Foreldre, elever og lærere ønsker å besøke tidligere konsentrasjonsleire for å bevisstgjøre elevene, men hvordan skal turen finansieres? Dugnad? Foreldrebetaling? Skoleeier, altså kommunen, betaler?

Senterpartiet alene mot tur

Erik Unaas fra Høyre skriver på Facebook tirsdag:

– Det blir Polentur for alle 10. klassinger i Indre Østfold neste år. Dette ble vedtatt i dagens kommunestyre, mot Senterpartiets 14 stemmer.

Unaas var ordfører i Eidsberg kommune i åtte år. Eidsberg er en av fem kommuner som 1. januar ble til storkommunen Indre Østfold. De øvrige fire er Askim, Trøgstad, Hobøl og Spydeberg.

Vedtaket betyr at Arbeiderpartiet, KrF, Fremskrittspartiet, Venstre fikk et samlet Høyre med seg og sikret flertall for tur til Auschwitz.

Vedtaket i kommunestyret tirsdag betyr at Indre Østfold skal bruke vel 3,5 millioner kroner neste år på å sende opp mot 500 tiendeklassinger på studietur til Polen for å besøke den tyske konsentrasjonsleiren der minst en million mennesker ble drept under krigsårene.

27. januar i år var det 75 år siden leiren ble frigjort av Den røde hær.

Viste til Manhaus og Breivik

Vårt Land fortalte mandag om skoleturstriden i Indre Østfold kommune.

Vi vil til Auschwitz, sa elevrådene ved skolene. De må reise til Auschwitz, sa Indre Østfold Kommunale Foreldreutvalg, og hentet fram to som er dømt for terrorisme i Norge: «Kostnaden er betydelig (...) men investeringen er vesentlig billigere enn om kun én av våre elever går til angrep. Slik som Philip gjorde 10. august i fjor, eller Anders 22. juli 2011», skriver utvalget i et brev til kommunestyret, og viser til Filip Manshaus og Anders Behring Breivik.

Turen til Auschwitz skal være med og forebygge radikalisering.

Ulike praksis i kommunene

Rådmannen i Indre Østfold var klar: Turen blir for dyr, 3,5 millioner kroner er for mye for kommunen å betale.

I innstillingen til kommunestyret satte han søkelyset på ulike turtradisjoner i den sammenslåtte kommunen og hvordan turer til konsentrasjonsleirer er blitt organisert og finansiert:

«I Askim har elevene på 10. trinn blant annet brukt skoletid til å reise på dannelsesreise til Polen for å besøke Auschwitz og Birkenau konsentrasjonsleirer. Disse turene har vært fullfinansiert slik at gratisprinsippet i grunnskolen er ivaretatt.»

«I Eidsberg og Trøgstad har turene vært arrangert av foresatte i skolens ferier, og med egenfinansiering.»

«I Spydeberg og Hobøl har det ikke vært arrangert turer til Polen de siste årene.»

500.000 eller 3,5 millioner

Derfor regnet administrasjonen i kommunen på kostnadene:

Et lokalt opplegg knyttet til Høytorp fort og Trøgstad fort samt Jødisk museum, 22. Julisenteret og Holocaustsenteret, alle i Oslo, vil koste mellom 500.000 og 600.000 kroner.

Turen til Krakow i Polen med fly og så buss til Auschwitz vil koste rundt 3.500.000 kroner, pluss lønn til lærere som deltar på turen.

Må jobbe dugnad

Daglig leder Ole Johnny Hansen i Hvite Busser sender 6.000-8.000 skoleelever til Polen og Tyskland årlig. Han forteller Vårt Land at praksisen med betaling varierer. Mens noen skoleeiere tar regningen, slik som Indre Østfold, må andre skoleklasser jobbe dugnad over tid for å samle penger inn til turen.

LES MER OM HOLOCAUST:

• Dagen då frigjerarane kom til dødsleiren

• Reisa mot endeleg løysing

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter