Nyheter

Radikal fest når sentrum er i knas

ANALYSE: Den ene er innenfor – den andre utenfor regjering: Velgerne gjør ikke forskjell og straffer KrF og Venstre med samme triste tall.

Bilde 1 av 3

KrF er månedens galluptaper, med et fall på 1,1 prosentpoeng til lave 3,7. Venstre lander på en prikk likt. På Norstats ferske barometer for Vårt Land er det elendighet hos de to gamle makkerne.

Erna Solbergs regjering ville vært avsatt om det var valg nå. For når Venstre og KrF samlet taper hele ti representanter fordi de ligger under grensen for utjevningsmandater, er den blågrønne regjeringen helt sjanseløs.

LES OGSÅ: Nå er Rødt nøkkelen til makten

Røde muskler

I motsatt ende gir tallene fest hos Rødt. Dette partiet er de rødgrønne nå er helt avhengige av støtte fra for å kunne ta regjeringsmakt. Det er nettopp KrF og Venstres fall som setter Rødt i den rollen.

Etter tre måneder på rad godt over sperregrensen opplever KrF heftig motvind. En oppslutning på 3-tallet har de bare hatt to ganger tidligere det siste året.

LES OGSÅ: Slik var forrige gallup i Vårt Land

Lekker til høyre

Bakgrunnstallene er igjen illevarslende for KrF: Bare seks av ti velgere fra i fjor høst ville stemt på partiet om det var valg nå. Partiet klarer ikke få usikre velgere opp av sofaen – og de har igjen mistet draget på nye.

Det tilsiget KrF har hatt de siste månedene med noen tiltalls tusen velgere fra sentrum/venstre kant, er nå helt minimert. Også påfyll fra høyre side er borte. KrF lekker samlet rundt 10.000 velgere til Høyre og Venstre.

Lav i lang tid

For Venstre er slike overganger fra KrF en fattig trøst. Bildet av partiet det siste året er langt fra solide saker.

Bare fire av de 12 siste månedene har partiet vært over sperregrensen i Norstats måling for Vårt Land. Venstre har ikke sett femtallet hos oss siden høsten 2015.

Nå viser bakgrunnstall at bare fire av ti fjorårsvelgere ville stemt Venstre på nytt. For andre måned på rad lekker partiet monnelig til Frp. De tre målingene etter at Venstre gikk inn i Solberg-regjeringen viser knapt gevinst av å bli regjeringsparti.

LES OGSÅ: Da Rødt brøt sperregrensen

Borte, vekk

KrF og Venstre har noe felles som kan forklare motvinden: Politikken deres har vært lite synlig siste måned:

KrF har vært helopptatt med intern strategiprosess – Venstre fikk oppmerksomheten rundt landsmøtet kvalt av oppslag om en sex-episode knyttet til partilederens deltakelse i et bryllup for et tiår siden.

Utslagene generelt er ikke sterke på månedens måling – og alle endringer er innenfor feilmarginer. Høyre går mest frem – med 1,1 prosentpoeng. For femte måned på rad er partiet Norges største.

Usikre i Ap

Frp befinner seg fortsatt på 15 prosent – etter et par måneder med blest om Sylvi Listhaugs mistillitssak og hennes nye rolle. Norstat-målingen ble avsluttet mens Frp avviklet helgens landsmøte.

For tredje måned på rad ligger Ap på 24-tallet. En lekkasje på rundt 20.000 velgere til partiet Rødt og nær 100.000 usikre velgere fra i fjor forklarer hvorfor Ap ligger tre prosent under valgresultatet.

Også Sp er på stedet hvil – upåvirket av saken om sex-sjikane fra en trøndersk fest. Rødt noteres akkurat på sperregrensen som sist, også SV holder nivået.

LES OGSÅ: Mener kirken velger side 1. mai

Rød styrke

For å kunne unngå støtte fra Rødt, ville en ny Ap/Sp/SV-regjering vært helt avhengig av at både Venstre, KrF og Miljøpartiet De Grønne stilte seg bak den. At Venstre gjør noe slikt, er lite sannsynlig.

Rødt – i sin tid tuftet på revolusjonære AKP (ml) – sitter dermed med nøkkelmakten i norsk politikk akkurat nå. På venstresiden endrer altså styrkeforholdene seg:

En rød blokk av SV og Rødt ville fått 20 mandater til sammen. Sp ville også fått 20. Sammen ville de hatt 40 – mot Aps 45 mandater. Motmakten mot Ap innenfor et rødgrønt samarbeid ville vært atskillig sterkere enn sist.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter