– De som trodde at Rødt var et blaff eller «one man show» har undervurdert oss. Vi er kommet for å bli, sier leder for partiet Rødt, Bjørnar Moxnes.
På Norstats nye måling for Vårt Land får venstresiden et flertall i Stortinget, fordi både KrF og Venstre raser under sperregrensen. Men selv om Rødt står på stedet hvil, kaprer partiet mandatene Ap/SV/Sp er helt avhengige av for å få flertall til regjeringsmakt.
LES MER: Rødt bryter sperregrensen
Slutt på flørt
Valgforsker Svein Erik Tuastad tror fremgangen til Rødt, SV og Sp kan være med på å dra Ap mot venstre og gjøre at partiet dropper flørtingen sin med sentrumsvelgerne.
– Ap vil sannsynligvis fremstå som mer radikalt ettersom de må vinne tilbake velgere som er tapt til de andre venstrepartiene, sier Tuastad, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger (UiS).
LES ANALYSEN: Radikal fest når sentrum er i knas
Fornøyd leder
Rødt-leder Moxnes forteller at målet var å vokse forbi Venstre i løpet av året.
– At det allerede skjer nå er godt nytt for alle som ønsker mindre forskjeller, bekjempe sosial dumping, arbeidskriminalitet og velferd. Duellen mellom Rødt og Venstre kan avgjøre fremtiden for norsk politikk, sier han.
– Vil Rødt forsøke å trekke Ap til venstre?
– I hvert fall å dra norsk politikk i vår retning. Målingen er et eksempel på at folk vil ha et parti på Stortinget som står for noe og som stiller maktpersoner til ansvar, sier han.
Blandede følelser
Tuastad tror Ap nå møter Rødt med blandede følelser.
– Ap må hele tiden tenke om de skal mobilisere velgerne de allerede har, eller om de skal forsøke å fiske lilla velgere mellom blokkene. Ved sist valg ble Aps «flørt» med KrF mer risikabel enn ledelsen så for seg, fordi man mistet appell hos de røde velgere, sier han.
Han tror likevel ikke at Rødt ender opp med styrket gjennomslag og innflytelse i politikken.
– Rødt vil ikke kunne sette dagsorden slik som Frp kan på høyresiden. Skal partiet få gjennomslag, forutsetter det at innholdet i de aktuelle sakene ikke har for stor avstand til de andre partiene. I flere av sakene, som innvandring, utenrikspolitikk og skattenivå, står de for langt unna de andre.
Ikke fornøyd
Partisekretær i Ap, Kjersti Stenseng, er ikke fornøyd med at partiets lave oppslutning.
– Det eneste som er gledelig med denne målingen er flertall for rødgrønn regjering. Den er ikke et rop etter høyrepolitikk, sier hun.
– Ap er nå avhengig av å få med seg Rødt for å få gjennomslag for sin politikk. Er dette en situasjon Ap trives i?
– Vi ser at ytterfløyene har økt i oppslutning, men vi er først og fremst opptatt av å styrke Ap og venstresiden. Vår hovedmotstander er Høyre og regjeringen. Ap er et tydelig alternativ til en regjering som øker forskjellene overalt, sier hun.
– Er dere ikke redde for at ikke-sosialistene kan klistre dere til Rødt?
– Ap er ikke opptatt av å klistre seg til andre partier, men å tydeliggjøre vår profil og politikk. Selvfølgelig inngår vi samarbeid med de andre partiene fra sak til sak på Stortinget.
Mellom to stoler
I Vårt Lands måling faller både Venstre og KrF under den beryktede sperregrensen. Tuastad mener årsaken til fallet er at sentrumspartiene havner i skyggen av sentrale debatter om arbeidsliv og innvandring og ikke evner å få frem egne saker.
– KrF oppnår nesten aldri interesse i den offentlige debatten for sine egne saker, bare hvis partiet havner på vippen. For mange blir spørsmålet da: «Hvem skal KrF holde med i dag?», sier han.
Heller ikke Venstre lever trygt.
– Venstre befinner seg også i en utsatt posisjon. Nå begynner til og med Frp å være klimavennlig, hvordan skal Venstre da få markert seg, spør Tuastad.