Nyheter

Pynter på polititall

Regjeringen unnlater å bruke tall som viser at tilliten til politiet er blitt svekket. Det kommer fram i en rapport som beskriver utviklingen i politiet siden nærpolitireformen ble i verksatt.

I politiets innbyggerundersøkelse fra 2019 svarer flere at de ikke har tillit til politiet.

I den såkalte Politimeldingen regjeringen la ut i juni, er det kun utviklingen mellom 2018 og 2019 som brukes for å illustrere fremgang i tillit. Ser man imidlertid på perioden fra nærpolitireformen ble iverksatt i 2015 frem til i dag, viser tallene at tilliten til politiet er svekket.

Mindre tillit til politiet enn før reformen

I 2019 svarer 79 prosent av befolkningen at de har tillit til politiet, det er en nedgang på ett prosentpoeng fra 2015, da reformen kom. Da var det 5 prosent som aktivt svarte at de ikke hadde tillit til politiet. I 2019 svarer 8 prosent det samme. Altså er tilliten til politiet blitt dårligere fem år etter at nærpolitireformen ble igangsatt.

– Jeg opplever at regjeringen bruker den informasjonen som passer sin historie, sier Emilie Enger Mehl fra Senterpartiet, som mener tallene regjeringen bruker ikke viser hvordan tilliten til politiet egentlig er.

Følte ikke politiet var til stede

I 2015 stemte et bredt flertall i Stortinget over nærpolitireformen, som blant annet hadde som formål å få et mer tilgjengelig og tilstedeværende politi. Ett av kravene ved innstillingen av reformen var «en vesentlig og målrettet forbedring av responstiden frem mot 2020». Responstiden de siste årene har vært omtrent den samme som den var i 2015.

I Finnmark har responstiden økt siden starten av reformen. Ordfører i Gamvik i Finnmark, Alf Normann Hansen, forteller at da reformen ble igangsatt ble responstiden ble lenger, og at de fikk de færre politi fra stedet. Han har imidlertid forståelse for at utrykning på vinterhalvåret er krevende med tanke på vinterværet i nord.

– Folk følte at politiet ikke var til stede, og det kunne ta lang tid før politiet fikk rykket ut, sier Hansen.

Responstiden er noen lunde den samme

I byer og steder med mindre enn 2.000 innbyggere, og byene med mer enn 20.000 innbyggere, har responstiden nasjonalt gått ned ett minutt, mens responstiden har gått opp ett minutt i byer og steder med mellom 2000 og 19.999 innbyggere.

Justis- og beredskapsdepartementet ble stilt fire spørsmål knyttet til tiltak de har i verksatt for å bedre responstiden og hvorfor de ikke viser alle tall om synkende tillit. De valgte kun å svare på hvilke tiltak de har iverksatt for å bedre responstiden:

«Gjennom blant annet å sette krav til responstid, mer trening av innsatspersonell som skal rykke ut og felles treninger mellom nødetatene, har regjeringen lagt grunnlaget for enn god og effektiv respons fra politiet, uavhengig av om hendelsen skjer i by eller mindre tettsteder. Som Stortinget ble informert om i Budsjettproposisjonen for 2020 var responstida i 2019 på samme nivå som i 2015. Vi har høstet erfaringer med innføring av responstid og opprettholder kravene i 2020 på samme nivå som 2019.»

Grafikken viser utviklingen i responstid siden reformen ble iverksatt. 

– Kriminalitet forholder seg ikke til åpningstider

– Vi har sett på resultatene at politiet har blitt fjernere, forteller Mehl.

Mehl viser til at åpningstidene er kortere i dag enn før, og mener at dette også har ført til et fjernere politi enn da reformen ble i gangsatt i 2015. Justisminister Monica Mæland er uenig i kritikken.

«Jeg registrerer at Senterpartiet fortsetter å måle beredskap i åpningstidene til lensmannskontor fra før 2015. Men kriminalitet forholder seg ikke til åpningstider, tvert imot skjer det til alle tider i døgnet, hele uken i hele landet», skriver Mæland i en e-post til Vårt Land.

Sp er skuffet over regjeringen

Mehl forteller at nærpolitireformen var ment å føre politiet nærmere folket, men opplever ikke det som situasjonen i dag.

– Jeg er skuffa over at regjeringen ikke ser at de mislykkes.

Mæland mener derimot at det ikke er en mislykket reform, og forteller at dagens regjering har en annen beredskap enn den som var da Senterpartiet satt i regjering.

«Regjeringen har prioritert å få 2800 flere årsverk i tjeneste, budsjettet er økt med 4,4 milliarder kroner, og samtlige politidistrikt har fått flere polititjenestepersoner. Alle politidistrikter har i dag en høyere politidekning enn hva de hadde da regjeringen tiltrådte», skriver Mæland.

LES OGSÅ:

PST har advart mot flyktningspionasje i flere år.

Gransker oppholdstillatelser - UDI har koblet inn politiet.

---

Nærpolitireformen

  • Nærpolitireformen besluttet seks effektmål i sitt oppdragsdokument:
  • 1. Et mer tilgjengelig og tilstedeværende politi
  • 2. Et mer enhetlig politi som leverer likere polititjenester i hele landet
  • 3. Et politi med mer målrettet innsats på forebygging, etterforskning og beredskap
  • 4. Et politi med bedre kompetanse og kapasitet
  • 5. Et politi som skaper bedre resultater
  • 6. Et politi som arbeider mer effektivt og tar i bruk bedre metoder og ny teknologi
  • Kilde: politiet.no

---

Les mer om mer disse temaene:

Amalie Vadla

Amalie Vadla

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter