Det er heller ikke vanlig å få en bekreftelse fra afghanske myndigheter, skriver PU i en pressemelding tirsdag etter spørsmål fra NTB om returen av Abbasi-familien var klarert med afghanske myndigheter på forhånd.

Ifølge PU blir afghanske myndigheter varslet om planlagte tvangsreturer to uker i forkant.

– Vi kan bekrefte at det ble gjort i denne saken. Dette gir afghanske myndigheter anledning til å se på saken og stille norske myndigheter de spørsmål de måtte ønske. Ingen henvendelser ble mottatt i forkant av denne uttransporteringen, skriver PU i pressemeldingen.

Abbasi-familien, mor og tre søsken på 16, 20 og 22 år, ble hentet av politiet lørdag morgen og senere satt på fly til Afghanistan via Istanbul. Moren var bevisstløs på hele turen til Istanbul og ble av helsemessige årsaker returnert til Norge mandag. Tirsdag ble det klart at også de tre søsknene skal sendes tilbake til Norge etter at Afghanistan sa nei til å ta dem imot.

LES OGSÅ: Kallmyr: – Kan ikke instruere Utlendingsnemnda om å la familien bli

Ikke overrasket

I september 2016 inngikk Norge og EU en rammeavtale om returer med Afghanistan. I tillegg regulerer en avtale mellom Norge, Afghanistan og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) de praktiske vilkårene for både tvangsretur og frivillig retur.

Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas) er ikke overrasket over at Afghanistan har nektet å ta imot søsknene. Seniorrådgiver Andreas Furuseth viser til at det også har skjedd tidligere at tvangsreturnerte afghanere er blitt nektet innreise i Kabul.

– Det er ikke første gang dette skjer, sier han til NTB.

Noas-rådgiveren mener det er liten grunn til å tro at afghanske myndigheter ville håndtert situasjonen annerledes selv om moren ikke var blitt syk.

LES OGSÅ: Noas: Tvangsutsendelsen av Abassi-familien er en maktdemonstrasjon

Kritisk til håndtering

– En enslig mor vil ikke være i stand til å forsørge familien på egen hånd, sier Furuseth, som er svært kritisk til hvordan Politiets utlendingsenhet (PU) har håndtert situasjonen.

– Det spesielle i denne saken er jo at det er snakk om svært sårbare personer. Her ligger et åpenbart potensial for problemer, sier han.

Ifølge PU ble det mandag formiddag holdt et møte mellom norske og afghanske myndigheter i Kabul for å avklare nærmere muligheten for aksept av de tre søsknene.

– Vurderingen fra afghanske myndigheter gjorde at uttransporteringen ble avbrutt, sier PU, som ikke ønsker å opplyse når de tre søsknene kommer til Norge eller hva som da vil skje med dem.

Afghanske myndigheter: Ikke forsvarlig

Adresseavisen har vært i kontakt med afghanske myndigheter, som gir denne forklaringen på hvorfor de sa nei til å ta imot søsknene:

– Situasjonen i Afghanistan samordnet med den individuelle situasjonen til familien er slik at det ikke var forsvarlig med en retur. Familier skal ikke splittes, og ett av søsknene er jente.

På spørsmål om de vurderer å ta imot familien dersom mor blir frisk og de sendes samlet, er svaret:

– Det er ennå ikke bestemt.

LES OGSÅ: Frp åpner for å reforhandle asylforliket

Trandum

Ifølge Abbasi-familiens støttegruppe har søsknene fått beskjed om at de skal flys til Oslo i løpet av tirsdagen.

Familiens advokat Erik Vatne skriver i en tekstmelding til NTB at mye tyder på at søsknene ankommer Gardermoen i 17-tiden tirsdag. Dette er ikke bekreftet.

Til Aftenposten sier han at det er en fare for at familien blir internert på Trandum.

– Men jeg anser det som mest sannsynlig at familien får komme hjem nå, sier Vatne.