Nyheter

– Private aktører i velferden er kommet for å bli

Venstresidens idé om nullprofitt på andres helse står sterkt i Norge, mener professor. Men en sosialistisk velferdsmodell kan også være pragmatisk.

– Venstresiden ser på private aktører som en vederstyggelighet som bidrar til større forskjeller, sier professor i sammenlignende politikk ved Universitet i Bergen, Stein Kuhnle.

Han forteller at ideen om lik tilgang på velferd står sterkt i Norge.

– Vi ser på det som en grunnleggende rettighet at man skal ha samme tilgang til helse og sosiale tjenester, og det er det offentliges oppgave å sikre at disse godene er tilgjengelige for alle.

– Hvorfor kan ikke det sikres ved at private aktører drifter sykehjemmene?

– Jeg antar at venstresiden mener at det er uetisk og umoralsk at noen skal tjene penger på andres helse. Man lar jo for eksempel ideelle aktører slippe til. De kan ikke ta ut profitt, og dermed unngår man at det blir «big business».

LES MER: Nordmenn sier nei til å la private ta hånd om bestemor

Fyller et behov

Kuhnle mener at venstresidens ideologiske overbevisning veier tungt når de deltar i debatten kommersielle aktører rolle i velferdssektoren. Samtidig peker han på at partiene også kan være ganske pragmatiske på dette området.

– Vi har jo en ordning som legger opp til at man må dekke en viss egenandel når man oppsøker lege i Norge. Det har ført til at vi går til lege sjeldnere enn i Danmark, hvor dette er helt gratis. På denne måten sparer jo faktisk det offentlige penger ved å sette en pris på velferden.

BLI MED I DEBATTEN: Hva mener du om kommersielle aktører i velferden? 

Også under den rødgrønne regjeringen ble det inngått avtaler som ga kommersielle aktører tilgang til velferdsmarkedet.

– Barnehagedekningen er et resultat av at man åpnet for at private aktører kunne bidra med å fylle etterspørselen, sier Kuhnle.

LES MER: Det blir bråbrems i kommersiell omsorg i Norges to største byer

Markedet styrer

Kuhnle tror det blir vanskelig å skulle utestenge de private aktørene fra velferdssektoren så lenge de har støtte fra deler av befolkningen.

– De kommersielle aktørene har i utgangspunktet sluppet til fordi det har vært et behov for dem. Hvis det offentlige ikke klarer å fylle behovet, kan det være smart å la andre aktører slippe til, sier han.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter