Nyheter

Presten vier både i kirke og på rådhus

Finn Rindahl tror han skal klare å holde ritualene fra hverandre når han fra nyttår skal vigsle par både som prest og varaordfører.

Som sokneprest er Finn Rindahl vigsler når par kommer til kirken for å bli viet. Fra og med nyttår skal han også vie folk som varaordfører i Nesna kommune i Nordland.

– For min del er ikke dette så spesielt. Dette er den juridiske delen av ekteskapsinngåelsen, som jeg også gjør som prest. Men det skjer ikke for Guds ansikt med forbønn, sier Finn Rindahl til Vårt Land.

Konkurranse

Når ordførere fra nyttår skal vie par til ektefolk, er det først og fremst ordførere som skal være vigslere. Også i Nesna på Helgelandskysten. Der blir SV-politiker Rindahl vigsel-vikar for ordfører Hanne Davidsen.

– Hvordan tror du folk vil oppleve at den borgerlige vigselsmannen også er prest?

– På et lite sted som Nesna vet alle at jeg er prest og blir ikke overrasket. Jeg har tidligere fått spørsmål om jeg i det kirkelige ritualet kan tone ned dette med Gud i vigsler der bare den ene parten foretrekker kirkelig vielse. I den nye situasjonen risikerer jeg det motsatte – at de ønsker meg som vigsler, men vil ha et borgerlig ritual. Da vil jeg konkurrerer med meg selv som prest, og det vil være et større problem.

– Hva gjør du da?

– Hvis jeg skal gi råd om hva de skal velge, vil jeg si «gå til kirken».

LES OGSÅ: Kommune tilbyr partinøytral vigsel

Politisk motvilje

Mikkel Grüner, som i Bergen er folkevalgt fra samme parti som Rindahl – SV – frykter at det kan skape følelser om noen blir viet av politikere som brudeparet ikke sympatiserer med, skrev Vårt Land for noen uker siden. I Valle i Setesdal kan de tilby partinøytral vielse ved at rådmannen er en av vigslerne.

Finn Rindahl håper at folk i Nesna ser forbi politikken.

– Hvem skal vie par i Nesna som verken liker AP, SV eller prester?

– Vi er bare to vigselspersoner i Nesna. Skal det være noen som ut fra politisk overbevisning ikke ønsker noen av oss, så er det et problem. Jeg tror nok at de aller fleste ikke har problemer med at det er politikere eller en prest som har oppgaven.

Følger manus

Han tror ikke han får mange borgerlige vigsler. I kirken vier han 5-6 par i løpet av et år.

– Hva om du roter sammen ritualene?

– Der må jeg være nøye. Jeg må nok følge manus mer når jeg foretar borgerlige vigsler. Det kirkelige ritualet kan jeg så godt som utenat.

– Ingen kan hindre deg i å lyse en stille velsignelse?

– Det vil jeg ikke gjøre. Jeg skal ikke drive med snikforbønn.

LES OGSÅ: I Oppdal har organisten sagt nei til å spille i likekjønnet vigsel – og får lov til det.

Ikke konflikt

– Du ble valgt som lokalpolitiker for to år siden – er dette en oppgave du helst ikke ville hatt?

– Den hører med, og det gjør meg ingenting. Jeg ser ikke at et borgerlig ritual er i konflikt med det kirkelige. Jeg skulle ønsket at folk ønsket Guds velsignelse, men det sivilrettslige kan jeg gjøre enten det er i kirken eller i rådhuset.

Ikke øvd

– Har du øvd på det borgerlige vigselsritualet?

– Jeg har ikke engang sett på ritualet. Ordningen skal vedtas i kommunestyret til uka. Jeg leser nok over det når før jeg skal bruke det, sier Finn Rindahl.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter