Nyheter

Prest truer kritikere med politiet

Fader Johannes i Hellige ­Nikolai-menighet, nektet biskopens representant å holde gudstjeneste i helgen. På Facebook truer han med politianmeldelse.

– Jeg fikk på forhånd vite at menigheten ikke ville låse opp, men jeg ville gi dem en mulighet til å vise godvilje og handle i tråd med kirkeretten, sier fader Angel Velitchkov.

Han er prost i erkebispedømmet i Paris som Hellige Nikolai menighet har tilhørt – eller tilhører – alt etter hvilken side i konflikten man spør.

Prest er suspendert

I forrige uke ble det kjent at prest i menigheten, fader Johannes Johansen, var suspendert av erkebiskop Jean. Fader Johannes har lenge vært en av de mest profilerte ortodokse i Norge. Han er blant annet de ortodokse kirkenes representant i Norges Kristne Råd.

Årsaken til suspensjonen er brudd på kirkens interne regler. Ifølge suspensjonsbrevet har ­fader Johannes blant annet vært ulydig mot biskopens ­ordre og har nektet å feire gudstjeneste sammen med to andre prester. Suspensjonen betyr at fader Johannes inntil videre ikke kan virke som prest eller forrette­ sakramenter. Han får heller ikke kle seg i liturgiske klær eller bære kors.

Erkebiskop Jean utnevnte torsdag i forrige uke fader Angel, som er prost for Skandinavia, til ­ansvarlig prest i Hellige Nikolai-menighet. Men da prosten kom til Oslo i helgen for å holde gudstjeneste, ble ikke døren låst opp.

– Meningen var å holde gudstjeneste for enhet og fred i forsamlingen fram til fader Johannes’ situasjon blir klarere, sier han på telefon på vei tilbake til Stockholm der han har sitt tilhold.

LES OGSÅ: Prest sendt ut i kulden av biskopen

Truer med politiet

Fader Johannes har kun kommunisert med Vårt Land på tekstmelding i løpet av helgen. På Facebook skriver han at ingen andre enn menighetens lovlige forstander, som er ham selv, har rett til å ha gudstjenester i Hellige Nikolai kirke.

«Alle andre opplysninger er falske og vil i visse tilfeller bli politianmeldt som sabotasje», skriver han.

LES OGSÅ: Gravde selv ut kirkerommet - nå må de flytte

– Vi har meldt oss ut

Fader Johannes skriver at menigheten har meldt seg ut av erkebispedømmet, noe han mener de har lov til siden menigheten, som ble opprettet av ortodokse russere som flyktet fra revolusjonen, selv meldte seg inn i erkestiftet.

– Hvilken norsk lov skal hindre oss? skriver han til Vårt Land.

Han skriver også at biskopen ikke har rett til å avsette ham siden han ikke er ansatt i bispedømmet, men i menigheten i Norge.

LES OGSÅ: Ortodokse minnes den røde terroren

– Irrelevant å trekke inn norsk lov

Biskopens sendebud mener henvisningen til norsk lov er irrelevant og bare bidrar til forvirring: Fader Johannes er ikke sagt opp, bare suspendert, og dette handler ikke om et arbeidstakerforhold, siden erkebiskopen ikke er arbeidsgiver. Det er menigheten som er det, og det er ingen som hindrer fader Johannes å få sin lønn derfra, ifølge fader Angel.

– Dette handler om kontroll med sakramentene og den guddommelige liturgi. Det kan staten ikke blande seg inn i, sier han.

Han advarer fader Johannes mot å skape et skisma som setter ham, og de som følger ham, utenfor den ortodokse kirke og dens hierarki. Ifølge ortodoks tro er ikke sakramentene gyldige uten at man står i den ubrutte, historiske tradisjon tilbake til Jesu apostler. I ytterste konsekvens kan man bli ekskommunisert.

– De som er lekmenn, er frie til å søke seg til andre kanonisk rettmessige forsamlinger. De som følger fader Johannes vil sette seg selv utenfor kirken og bli en frigruppe som vil falle bort fra kirken. Det handler ikke om straff, men om vår åndelige forståelse av hva kirken er, sier han.

Ingen tillit til biskopen

Ifølge fader Angel gjorde biskopen flere forsøk på å overtale fader Johannes til å underordne seg ham og komme i rette med kirkeretten før suspensjonen forelå.

– Biskopen hadde til slutt ikke noe valg, sier han.

På motsatt side beskylder ­fader Johannes biskopen for løftebrudd. Han skriver at han og menighetsrådet ikke har tillit til biskop Jean. Han anser heller ikke suspensjonen som gyldig, all den tid han selv ba om «fribrev» og brøt med biskopen før suspensjonen kom.

Konflikt om posisjon

Etter det Vårt Land forstår, skyldes konflikten i stor grad at fader Johannes ikke ­ønsket at det skulle opprettes to nye, selvstendige menigheter i Bergen og Oslo. Det er prestene i disse nye menighetene fader Johannes nekter å feire gudstjeneste med. Ifølge prost Angel er dette et klart brudd på kanonisk rett, og han anklager fader Johannes for å ha «undertykt og terrorisert» disse prestene i lang tid. Fader Johannes avviser dette siden kontakten med de to har vært minimal de seneste årene. Han anser på sin side gudstjenestenekten som rimelig, for han mener disse to prestene har «undergravd, baktalt og løyet» om ham til biskopen. De to prestene har ikke ønsket å kommentere saken, og henviser til biskopen.

– Hva vil du gjøre om kirkedøren er låst neste gang du kommer til Oslo, fader Angel?

– Jeg kommer hvis jeg blir bedt, men ikke for å bli stående utenfor kirken, sier Angel, som holder døren åpen for fader ­Johannes hvis han angrer.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter