Nyheter

Prest jaget vekk fra kirkeplassen for at Trump kunne ta bilde

Med tåregass og skjold presset amerikansk politi en prest og demonstranter vekk fra et kirkeområde. Hverken biskopen eller presten i kirken var blitt informert om fotoseansen som skulle skje på deres grunn.

– Det er et overgrep mot kirka at Trump bruker Bibelen og kirka som rekvisitt på denne måten, sier biskop i Borg Atle Sommerfeldt.

Biskopen mener at hendelsen på mandag illustrer at president Trump overhodet ikke forholder seg til eller bryr seg om kirkens meninger eller Bibelens innhold, når dette gjøres på voldsomt vis og helt uten kommunikasjon med kirken det gjelder.

Det var i forbindelse med de store opptøyene i etterkant av George Floyds død i Minneapolis, at Trump skulle uttale seg utenfor Det hvite hus og så ta bilder foran St. John's Episcopal Church mandag kveld.

Forskrekket biskop

Midt mellom Det hvite hus og St. John's Church ligger parken Lafayette Square. Gjennom mandagen var det fredlige demonstrasjoner i parken og omkring 20 prester hadde samlet seg ved kirka som støtte til demonstrantene. På kirketrappa ga de ut vann, snacks og håndsprit. Da Trump tok sine bilder fremstod derimot kirkeområdet og parken som folketomt og forlatt.

– I realiteten var det effektivt blitt ryddet med tåregass og politi med skjold i 18-tiden, en time før portforbudet startet, fortalte prest i Church of the Epiphany Glenna J. Huber til Religionnews.com.

Presten advarte raskt ledelsen i St. John, før hun og en prestestudent flyktet fra stedet. Før hun løp, så hun politiet rykke inn mot kirken og dytte folk vekk fra kirkens uteplass.

Biskopen i den episkopale kirken i Washington D.C. Mariann Budde, var selv med å organisere støtten til demonstrantene. Hun hadde ikke blitt advart av Det hvite hus om Trumps opptreden foran kirken. Hun har uttalt at hun ble svært forskrekket over hendelsen, siden symbolikken i at han holder en bibel som en rekvisitt foran deres kirke motstrider deres tradisjoner og de står for som kirke.

Misbruk av religion

– Dette er et betydelig skritt i å blande kirke og politikk ved å misbruke den til inntekt for eget budskap. Det blir ikke tatt godt imot, sier biskop Sommerfeldt.

Han tror en av grunnene til at fotoseansen og dens forløp vekker så sterke reaksjoner er at misbruk av kirke og religion er sensitivt i USA.

– Det er også mange i USA som opplever at Trump har håndtert korona-krisen dårlig, noe som særlig går utover fattige. Men når undertrykte tyr til demonstrasjoner svarer han med trusler og vold. Da opplever mange at Trump ikke bryr seg om fattige og reagerer sterkt.

Splittet kristenhet

– Det er et økende skille mellom kristne som vektlegger kristne verdier og de som vektlegger kristne leveregler i USA, sier religionssosiolog en Lars Laird Iversen, som er førsteamanuensis ved MF vitenskaplig høgskole.

Han forklarer at de førstnevnte anser kristendommen som en integrert del av europeisk og amerikansk kultur, og ønsker et vern av tradisjonelle verdier. De som vektlegger kristne leveregler er i større grad opptatt av sosialt ansvar som klima, solidaritet og bistand.

Føler seg misbrukt

Laird Iversen antar at kirkelederne og mange kristne føler seg misbrukt når kirken ble brukt som bakteppe.

– Dette er nok provoserende, siden Trump bryter med det kirkelederen vektlegger av likeverd og menneskeverd, samtidig som han tar Bibelen og kirken til inntekt for egne verdier og interesser.

Grunnen til at Trump gjorde dette var for å knytte seg tettere konservative kristne og holde på siden velgere, tror Laird Iversen.

– Det tyder ikke på at spenningene blir mindre og at Trump vil legge lokk på seg selv fremover.

Les også:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter