Nyheter

Presset situasjon for flyktninger i Libanon

Rundt en tredjedel av den libanesiske befolkningen er flyktninger. Økende politisk uro og økonomisk usikkerhet i landet, gjør at flyktningene møter mer vold, sier eksperter.

Libanon gjennomgår for tiden en dyp, politisk krise. Uten forvarsel meldte statsminister Saad al Hariri sin avgang i en tale kringkastet fra Riyadh, Saudi-Arabia.

Men også en annen krise pågår i det sterkt pressede landet. Som følge av borgerkrigen i Syria har et stort antall mennesker søkt tilflukt i landet.

Midtøsten-ekspert og førsteamanuensis i historie ved Universitetet i Oslo, Toufoul Abou-Hodeib, forteller at det store antallet syriske flyktninger legger press på den allerede skjøre, økonomiske situasjonen i landet. Det fører igjen til økt vold mot flyktningene.

– Når den økonomiske situasjonen forverrer seg er det en fare for at situasjonen blir mer polarisert og militarisert, forklarer hun.

LES MER: Åtte trender om folk på flukt

Fare for polarisering

Libanon, som er på størrelse med Rogaland fylke, og med en befolkning på rundt fem millioner, har i dag den største flyktningstettheten i verden.

Ifølge tall fra Flyktninghjelpen befinner det seg rundt 1,5 millioner syriske flyktninger og 310.000 palestinske flyktninger i landet.

Det tilsvarer en tredjedel av den totale, libanesiske befolkningen.

– Den inntil nylig libanesiske statsministeren Saad Hariri gikk i april ut og advarte om at Libanon var nær et brytningspunkt som følge av det store antallet flyktninger i landet. Er det fare for at situasjonen vil komme ut av kontroll?

– Ja, definitivt. Offisielle tall viser til at det finnes en million registrerte syriske flyktninger i Syria. De uoffisielle tallene, som jeg setter større tro til, hevder at så mange som 1.5 millioner flyktninger befinner seg i landet.

Hun forteller at det har vært flere tilfeller av vold forårsaket av fremmedfrykt og xenofobi rettet mot syriske flyktninger.

– Overraskende nok tok det lang tid før vi så de første tilfellene, men det vi ser nå er at det har vært flere tilfeller av vold mot syriske flyktninger. Siden sommeren har det også blitt stadig mer akseptert i den libanesiske offentligheten med xenofobiske uttalelser rettet mot flyktninger, sier hun.

En kriger fra Hizbollah står ved siden av gruppens gule flagg på et fjell i regionen Qalamoun i Syria.

Kan forrykke maktbalanse

Flertallet av de syriske flyktningene som kommer til Libanon er sunnimuslimer. Abu-Hodeib mener at dette er en faktor som kan være med på å forrykke den politiske maktbalansen i landet – og som igjen kan gå utover nettopp flyktningene.

– Det politiske systemet er basert på en balanse mellom de forskjellige etniske og religiøse gruppene. Det store antallet av sunnimuslimer som kommer til landet legger et press på systemet. Hizbollah har utført væpnet aksjon i områder hvor syrere hadde etablert uformelle flyktningleirer i Øst-Libanon, langs grensen med Syria. Aksjonen var rettet mot syriske militanter som opererte der, men flere flyktninger flyttet derfra tilbake til Syria i etterkant av aksjonen, forteller forteller Abu-Hodeib.

Hizbollah er en libanesisk, sjiamuslimsk milits og er for tiden sterkt involvert i krigen i Syria.

LES MER: Islamsk maktkamp om Midtøsten

Lever i lover

Mike Bruce, medierepresentant for Flyktninghjelpen i Libanon, forklarer på telefon fra Libanon at selv om den store andelen flyktninger legger et «massivt press» på den lokale infrastrukturen, var den allerede sårbar før flyktningkrisen.

– Det er viktig å anerkjenne påkjenningene som Libanon har kommet under. Vi jobber mye med lokale myndigheter for å forbedre lokale forhold, slik som elektrisitet, avfallshåndtering og vann.

Bruce forklarer at det ikke finnes formelle flyktningleirer for syriske flyktninger i Libanon.

– Det finnes uformelle bosetninger der flyktningene må betale leie til private landeiere. Rundt 12–13 prosent av de syriske flyktningene bor i slike bosetninger, sier han og legger til:

– De gjenværende flyktingene er spredt rundt i landet, i lavstandard boliger slik som uferdige bygninger, garasjer og lover. I Libanon må alle dekke kostnadene for sine egne boforhold.

Bruce mener det er viktig å få frem gavmildheten til den libanesiske befolkningen.

– Det har vært en økning i fiendtligheter. Mye av det har å gjøre med manglende ressurser og infrastruktur, men store deler av det libanesiske samfunnet gjør fremdeles stor humanitær innsats for å støtte de syriske flyktningene, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter