Nyheter

Polens statsminister dropper Israel-tur etter uttalelser fra Netanyahu

Polens statsminister har avlyst sitt besøk i Israel, hvor den såkalte Visegrad-gruppen skal ha toppmøte. Årsaken er holocaust-uttalelser fra Benjamin Netanyahu.

En talskvinne for den polske regjeringen bekrefter avlysningen overfor AFP søndag.

Den såkalte Visegrad-gruppen består av Ungarn, Tsjekkia, Polen og Slovakia, og landenes ledere skal møtes i Israel i neste uke.

– Statsminister Mateusz Morawiecki har underrettet statsminister Netanyahu om at utenriksminister Jacek Czaputowicz vil representere Polen på toppmøtet, sier Joanna Kopcinska.

Beslutningen ble tatt etter at Israels statsminister Netanyahu ble sitert på at «Polen samarbeidet med tyskerne» under holocaust.

LES OGSÅ: Intens Holocaust-krangel mellom Israel og Polen

Netanyahus kontor har imidlertid insistert på at den israelske regjeringslederen er blitt feilsitert og at han ikke har ment at alle polakker var medskyldige i jødeutryddelsene under andre verdenskrig.

Ifølge Haaretz falt uttalelsen da Netanyahu ble spurt om hva han syntes om en ny, polsk lov som åpner for rettslige skritt mot dem som sier at det polske folket var medskyldige i holocaust.

Loven er tidligere kritisert fra israelsk hold, og er blitt kalt et forsøk på å fornekte polsk deltakelse i jødeutryddelsen. Flere har også påpekt at loven innebærer en innskrenking av ytringsfriheten.

LES OGSÅ: Kraftig økning av hatkriminalitet mot Jøder i Europa

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter