Kirke

Pinsemenighet blir «IMI-kirke»

Pinsemenigheten Kollektivet har meldt seg inn i nettverket til den lutherske IMI-kirken. – Vi ser at det skjer et oppbrudd fra tradisjonelle konfesjoner, sier pastor Martin Cave.

Bilde 1 av 2

– IMI Kirken var så nær hjertet vårt at det ble naturlig å knytte seg til dem, sier pastor Lars Christian Gjerlaug.

Ut fra en overbevisning om at Oslo trenger flere kirker har Lars Christian og Anita Nymoen Gjerlaug nylig åpnet dørene til menigheten IMI Kirken Kollektivet. Den nyplantede menigheten legger vekt på tilbedelse i gudstjenestene og på å bygge utadrettede fellesskap gjennom huskirker.

Selv om de regner kirken for å være en pinsemenighet, falt valget på IMI-kirken da Kollektivet skulle finne tilhørighet i kirkelandskapet. Både fordi de kan identifisere seg med IMIs verdier, men også på grunn av kontakten de får med ledelsen i kirken.

IMI-kirken er imidlertid luthersk, og tilknyttet den lavkirkelige indre- og ytremisjonsorganisasjonen Normisjon. Forkortelsen IMI står for «Indremisjonen».

– Vi trenger mer oppfølging enn Pinsebevegelsen nasjonalt kan gi. Jeg har hatt behov for noen som kan ansvarliggjøre meg og lederskapet mitt. Gjennom IMIs relasjonsbaserte nettverk får jeg fortrolige samtaler og personlig veiledning, sier Lars Christian Gjerlaug.

Han legger til at menigheten «nok kommer nok til å melde seg inn i Pinsebevegelsen etter hvert».

LES MER: Dyre bygg utfordrer alko-syn

Nye samarbeid

De mest synlige skillelinjene mellom pinsemenigheter og lutherske kirker har i hovedsak handlet om forståelsen av kirkens sakramenter, som dåp og nattverd.

I fremtiden tror Gjerlaug at det vil oppstå flere nye samarbeid på tvers av disse ulikhetene.

– Jeg tror vi vil se at hjerter finner hverandre når de banker for noe av det samme, uten at man visker ut forskjellene, sier han.

At Kollektivet har blitt del av IMI-bevegelsen ser Gjerlaug som et tegn på dette. Han får støtte fra IMI-pastor Martin Cave.

– Før ble kirkesamfunn og organisasjoner koblet sammen basert på felles teologi. I dag utvikles nettverk som er relasjonsbaserte. Vi ser at det skjer et oppbrudd fra tradisjonelle konfesjoner der man finner frem til felles verdier, kulturer og visjoner for hvordan man skal nå ut med evangeliet. Dette blir fremtiden, sier Cave.

LES MER: Hundrevis av unge ­fyller fristilt kirke

Gjensidig respekt

Kollektivet er den første menigheten uten luthersk forankring som blir del av IMI-kirkens menighetsfamilie.

– Betyr dette at IMI-kirkens nettverk ikke lenger er luthersk?

– Nettverket er tverrkirkelig i sitt uttrykk, men har plattform i en luthersk menighet. Derfor ble det naturlig for oss å ha med en pinsemenighet, og det er godt mulig at mange flere kommer, sier Cave.

– Viser dette at klassiske skillelinjer, slik som dåpssyn, er mindre viktig?

– Det er ikke mindre viktig, men vi har en gjensidig forståelse for at vi tenker ulikt, sier Cave.

Han forklarer at IMI-kirkens lutherske ståsted ikke har forandret seg, men at åpenheten og respekten for andre konfesjoner har blitt større.

– For oss ville det vært tragisk om menigheten Kollektivet ble en luthersk menighet, siden vi både takker for og anerkjenner det verk Gud har gjort gjennom Pinsebevegelsen i over 100 år, sier Cave.

Både IMI-kirken og menigheten Kollektivet står inne for Lausanne-pakten, en felles troserklæring for de som regner seg som evangelikale kristne. Dette har vært en viktig begrunnelse for innlemmelsen av Kollektivet i IMI-nettverket.

– Gjennom Lausanne-pakten innser vi at den globale kirke med alle dens ulike fasetter kan sitte i samme rom, lytte til Ordet, tilbe Kristus og ha en felles misjonsforståelse, sier Cave.

LES MER: Kirker går sammen for å ta imot konvertitter

Ingen konflikt

Dersom Kollektivet både blir medlem av Pinsebevegelsen og samtidig tilhører IMI-kirken, så tror Gjerlaug uansett ikke at disse interessene vil komme i konflikt. Tvert imot mener han IMI-kirken har lyktes i å vise pinsekarismatikkens relevans for menighetsbygging.

– Hos IMI-kirken har vi full frihet til å være en pinsemenighet. Jeg tror samarbeidet kan hjelpe oss til å bli en enda mer frimodig pinsemenighet, sier Gjerlaug.

LES OGSÅ: 'Utrolig sterkt om karismatiske menigheter'

---

IMI-kirken

  • Luthersk menighet som er tilsluttet Normisjon og en del av Den norske kirke. Er tidligere kjent under navnet Stavanger Indremisjon.
  • Ut fra IMI-kirken Stavanger har det blitt startet IMI-kirker på Tananger, Sandnes, Arendal og i Oslo. Det nyeste tilskuddet er IMI Kirken Kollektivet i Oslo.
  • I Stavanger har IMI omtrent 1300 medlemmer.

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke