Nyheter

Per Lønning er død

Per Lønning, en av Den norske kirkes fremste og mest markante profiler i etterkrigstiden, er død, 88 år gammel.

Lønning hadde et usedvanlig variert og omfattende offentlig liv innen kirkeliv, akademia, politikk og samfunnsliv generelt. Han er dobbeltdoktoren og dobbeltbiskopen som satte dype spor etter seg. Han var utvilsomt den mest medieomtalte biskopen i sine to perioder som biskop i henholdsvis Borg og Bjørgvin.

Alltid tidlig ute

Bergenseren tok teologisk embetseksamen allerede som 21-åring, med innstilling til Kongen. Innimellom prestetjeneste og politikk tok han doktorgrad i både teologi og idehistorie. Han disputerte for den teologiske doktorgrad ved Universitetet i Oslo 27 år gammel på en avhandling om Søren Kierkegaards kristendomsforståelse. Fire år senere tok han den filosofiske doktorgrad samme sted på en avhandling om Blaise Pascal.

Fra 1958 til 1965 satt han på Stortinget for Høyre, og han var da en av partiets fremste verdikonservative veivisere. Senere overtok lillebror Inge Lønning den rollen, mens Per Lønning fjernet seg mer fra partiet Høyre.

Som 36 år gammel ble Lønning utnevnt til domprost i sin hjemby.

Da han i 1969 ble biskop i det nye bispedømmet Borg, ble Per Lønning stadig omtalt som «vår unge og dynamiske biskop». Han våget å gå nye veier, og ble en yndling også for mediene.

REPORTASJE: Jeg kan ikke forstå hvorfor Gud holder meg på jorden, dersom jeg ikke gjør noe nytte for meg.

Gikk i protest

Medieoppstyret ble aller størst da Lønning i 1975 søkte avskjed som biskop. Det gjorde han i protest mot at Stortinget liberaliserte abortloven, til tross for kirkens sterke innsigelser.

Etter denne bispeavgangen ble det gjort forsøk på å kalle Lønning til Menighetsfakultetet, der han selv hadde studert. Men styret sa nei; Lønning var ikke konservativ nok.

I stedet kom han etter hvert til Det teologiske fakultet, og senere til Det lutherske verdensforbunds økumeniske senter i Strasbourg, som dosent og professor.

KOMMENTAR: Kunne Per Lønning fått meir effekt av den dramatiske ­avgangen dersom han ikkje var solospelar?

Comeback i Bjørgvin

Men det var stadig mange som ønsket den usedvanlig begavede Lønning tilbake til bispetjeneste i Den norske kirke. Og 12 år etter at han forlot embetet i Borg ble han igjen medlem i Bispemøtet – nå som biskop i Bjørgvin.

Da jeg intervjuet Per Lønning i forbindelse med hans 80-årsdag la han ikke skjul på at det var mest krevende å være biskop i siste runde:

«Jeg må si at det er blitt atskillig verre med årene. Det var betydelig mer vanskelig å være biskop anno 1990 enn biskop anno 1970«, sa han.

Både i tiden som biskop, og i tiden etterpå, engasjerte Per Lønning seg i mange saker som skapte offentlig oppmerksomhet.

PER LØNNING: «Norsk kristenliv hadde vært atskillig fattigere uten Børre Knudsen»

Nåde og kraft til å tie

«Når det gjelder alle sakene som jeg kunne bli bedt om å ta stilling til, håper jeg at jeg fra tid til annen får nåde og kraft til å tie stille og presentere meg fullstendig meningsløs», uttalte Per Lønning.

Men dette forsettet må han ofte ha glemt. For Lønning var vanligvis ikke vanskelig å be når aviser ringte for å be om kommentar, eller når radio og TV inviterte ham til studio. Per Lønning skrev et utall av artikler og avisinnlegg, og uttalte seg i sterkt og klart om mangt og meget. Per Lønning skrev mer enn 50 bøker i løpet av sin karriere.

Ridder av det spisse ord

Han og broren Inge, som var nøyaktig 10 år yngre og som døde i 2013, ble omtalt som «riddere av det spisse ord. Begge ble kjent fra kirke- og samfunnsdebatten som særdeles velkvalifiserte og spissformulerte ordkunstnere.

– Broren min vil bli husket som en mer mangfoldig og sammensatt person enn biskoper flest. Jeg er ikke minst imponert over hans innsats som salmedikter og komponist, for en stor del i tiden etter at han sluttet som biskop, sa Inge Lønning da jeg dobbeltintervjuet de to brødrene for åtte år siden.

Salmedikter som 9-åring

– Ja, ni år gammel var jeg i full gang med å utarbeide min egen salmebok, vedgikk Per Lønning da. I forbindelse med 80-årsdagen ble det gitt ut en samling med 89 av Lønnings salmer.

I den nye Norsk Salmebok er Per Lønning representert med fem egne tekster og ti oversettelser.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter