Kirke

Pastor tror behovet for hjelp vil øke

Foreløpig opplever menigheter og organisasjoner at kapasiteten til å hjelpe er større enn behovet. – Men jo lenger dette varer, jo mer kommer vi til å trenge hverandre, sier pastor.

– Vi har hatt noe pågang, men foreløpig er kapasiteten større enn behovet, sier pastor Egil Elling Ellingsen i IMI-kirken.

IMI-kirken i Stavanger er en av mange kirker og organisasjoner som har mobilisert frivillige for å hjelpe mennesker med koronarelaterte utfordringer. Over 100 personer har meldt seg til tjeneste for å kjøpe mat og liknende til dem som trenger det.

– Tida vil vise om behovet øker etter hvert, sier Ellingsen, som tror mange praktiske behov blir ivaretatt relasjonelt og gjennom nabolagsgrupper.

– Nå er Norge i dugnadsmodus. Det er ikke unikt for oss i kirken. Men jo lenger dette varer, jo mer kommer vi til å trenge hverandre, sier pastoren.

Viser godhet

I tillegg til å organisere frivillige til praktisk hjelp, oppmuntrer menigheten folk til å vise generell godhet mot andre. Menigheten jobber også med å opprette en internettplattform for mennesker som ønsker samtaler.

– Veldig mye av behovet er relasjonell kontakt. Mange er overlatt til seg selv hjemme og har behov for å snakke med noen. Vi har bedt medlemmene av huskirkene våre om å ta kontakt med hverandre og ser at det fungerer godt, sier Ellingsen.

Mange frivillige

Filadelfiakirken Oslos diakonale leder Eline Norland forteller at menigheten har hatt stor pågang av frivillige som vil hjelpe mennesker med koronarelaterte utfordringer. Over 120 personer har meldt seg til tjeneste, de fleste i aldersgruppen 22 til 35. Hittil har det vært lite pågang fra mennesker som ønsker praktisk hjelp.

– Vi vil holde tilbudet åpent. Hvis krisen varer lenge vil kanskje flere melde seg, sier Norland.

I tillegg til å tilby handlehjelp, forbønn og samtale, har flere av de frivillige fra Filadelfiakirken blitt satt i kontakt med Evangeliesenteret i Oslo, som driver matutdeling tirsdager og torsdager.

Sårbare rammes

Frelsesarmeens erfaring er at mennesker som allerede var sårbare før krisen rammes ekstra hardt.

- De som utpeker seg er rusavhengige, ensomme, minstepensjonister og andre eldre, fattige tilreisende og aleneforsørgere. En ny gruppe vi opplever pågang fra er nye arbeidsledige, sier kommunikasjonssjef Geir Smith-Solevåg.

Frelsesarmeen har mobilisert ansatte og frivillige til en rekke tiltak. Blant annet deler de ut gratis mat til folk med liten eller ingen betalingsevne. Her har pågangen vært stor, forteller Smith-Solevåg.

- Vi opplever at vi har omfattende kontakt med vanskeligstilte grupper i samfunnet og gjør alt vi kan for å hjelpe dem, sier Smith-Solevåg.

Han tror de som var i en sårbar situasjon fra før har hatt størst behov for hjelp hittil under koronakrisen.

– Neste bølge vil kanskje være de som ikke var sårbare fra før. Vi forventer at behovene øker nå som folk mister jobbene sine, sier han.

Trenger sosialt fellesskap

– Vi kjenner igjen dette fra andre krisesituasjoner. Folk ønsker å bidra. Når det gjelder praktisk hjelp som å kjøpe inn mat, kan det ta litt tid før behovet blir større enn tilbudet, sier generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen i Frivillighet Norge.

Siden dette er en typisk aktivitet med risiko for smitte, oppfordrer Johnsen enkeltpersoner til å gjøre dette gjennom en organisasjon, som igjen kan inngå en avtale med kommunen sin.

– Da kan kommunen formidle behov og bidra til at alt skjer i tråd med Helsedirektoratets smittevernregler.

Generalsekretæren tror behovet for sosialt fellesskap vil øke i tiden som kommer.

– Kan kirker og menigheter ha noe spesielt å bidra med, for eksempel for folk med behov for samtaler om eksistensielle spørsmål?

– Det tror jeg absolutt. Det er viktig at organisasjoner, slik som menigheter, tenker over hva de har spisskompetanse på. Eksistensielle samtaler er et godt eksempel.

Slotterøy Johnsen understreker imidlertid at frivillige ikke bør tilby helsefaglige vurderinger.

– Det er en viktig avgrensing. Hvis folk spør om råd, bør man henvise til helsepersonell, sier han.

LES OGSÅ:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen

Morten Marius Larsen er nyhetsleder på religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke