– Når landet vårt kjemper mot korona, en økonomisk krise og institusjonalisert rasisme i rettsvesenet, burde vi beskytte liv, ikke utføre henrettelser.

Det skriver over tusen kristne ledere i en felles uttalelse. De har sendt et brev til president Donald Trump og justisminister William Barr hvor de ber dem om å spare livet til den dødsdømte Damian Lewis Lee.

I juni kunngjorde Justisdepartementet i USA at føderal dødsstraff igjen skal tas i bruk etter å ha vært satt på pause i 17 år.

Ingen har blitt henrettet på føderalt nivå siden 2003, men enkeltstater praktiserer det fortsatt

Den siste utførelsen av føderal dødsstraff i USA skjedde i 2003. Siden da har praksisen vært satt på pause på føderalt nivå, men de enkelte statene, 28 av 50, praktiserer det fortsatt.

Med Barrs gjeninnføring av dødsstraff, kan Lee ende opp med å bli drept etter å ha sittet i fengsel i over 20 år. Han ble dømt til døden i 1999 for å ha drept et foreldrepar og deres åtte år gamle barn i Arkansas.

LES OGSÅ: Han unnslapp bøddelen etter 23 år på dødscella

Hvite evangelikale kristne er overveldende tilhengere, de fleste katolikker er motstandere

Flere av undertegnerne av brevet er fra Den katolske kirke. Erkebiskopen i Indianapolis Charles Thompson gikk i juni ut mot myndighetenes avgjørelse om å ta i bruk føderal dødsstraff igjen.

Han begrunnet sin motstand ved å vise til avdøde Pave Johannes Paul II:

– Helt siden pontifikatet til Pave Johannes Paul II, har det vært den katolske posisjonen at dagens fengselssystem er ganske tilstrekkelig til å beskytte samfunnet fra innsatte som rømmer eller som blir ulovlig løslatt.

– Menneskeheten kan ikke tillate at den voldelige handlingen til et individ får andre medlemmer av menneskeheten til å reagere med vold, sa Thompson.

I 2017 viste en undersøkelse at hvite evangelikale kristne fortsatt er overveldende tilhengere av dødsstraff, mens de fleste katolikker er motstandere.

LES MER:

* Færre land praktiserer dødsstraff, men flere henrettes

* Paven talte mot dødsstraff