Nyheter

Færre land praktiserer dødsstraff - Men flere blir henrettet.

Mennesker blir hengt i heisekraner. Hoder blir hogget av. Gift blir sprøytet inn.

Bilde 1 av 4

I 25 land ble 1.634 mennesker henrettet av statlige myndigheter i fjor.

Denne uka er Norge vertskap for den sjette Verdenskongressen mot dødsstraff, som kjemper for å få avviklet straffemetoder som henging, skyting og giftsprøyter.

– I det 21. århundret er dødsstraff uakseptabelt, sier utenriksminister Børge Brende (H).

LES OGSÅ: Han unnslapp bøddelen etter 23 år på dødscella

I 55 land

Men dette er like fullt del av hverdagen i 55 land. Her blir noen dømt til døden for å ha ligget i feil seng, med feil person. Andre møter den statsautoriserte bøddelen etter selv å ha drept et menneske.

Henrettelsesmetodene er brutale:

• Giftinnsprøyting.

• Halshogging.

• Henging.

• Elektrisk stol.

• Skyting.

• Gasskammer.

LES MER Paven talte mot dødsstraff

Bekymret

– I det 21. århundret er dødsstraff uakseptabelt, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Norge, som denne uka er vertskap for den sjette Verdenskongressen mot dødsstraff, ønsker å ha en pådriverrolle i rett retning:

– Det er gledelig at stadig flere land avstår fra dødsstraff, men vi er samtidig bekymret over at et rekordhøyt antall mennesker ble idømt dødsstraff i fjor, sier Brende.

Rekord

Amnesty International melder at to trender er tydelige:

• I 1945, da FN ble opprettet, hadde bare åtte stater avskaffet dødsstraff for alle typer forbrytelser. I 1977 hadde dette tallet steget til 16, og i dag har rundt 140 av FNs 193 medlemsland avskaffet dødsstraff enten ved lov eller i praksis.

• Antallet henrettelser i verden var i fjor det høyeste på et kvart århundre – minst 1.634 mennesker ble drept av staten, noe som er en kraftig økning på vel 50 prosent sammenlignet med 2014.

Press

Tre land i Asia topper oversikten over land som fullbyrder dødsstraffer: Iran, Pakistan og Saudi-Arabia. De utførte nesten 90 prosent av de registrerte henrettelsene i 2015.

– Vi benytter en hver anledning til å slå fast vårt prinsipielle syn – vi er i mot dødsstraff i en hver sammenheng, svarer Brende på spørsmålet om hvordan Norge tar opp straffemetoden med myndighetene i Iran, Pakistan og Saudi-Arabia.

Men han erkjenner at særlig Iran og Saudi-Arabia viser liten vilje til å lytte til argumentene mot dødsstraff.

– Her har tallene økt, og det er kritikkverdig, sier Brende.

Statshemmelighet

Amnestys oversikt har én stor mangel: Kina, som antas å være den staten som henretter aller flest, er ikke med på 2015-oversikten. Det er fordi kinesiske myndigheter hemmeligholder statistikken, men trolig utfører Kina fortsatt henrettelser i tusentall hvert år, melder menneskerettighetsorganisasjonen.

Massakre

Ett av de tre landene på dødsstrafftoppen, Pakistan, hadde en selvpålagt pause i seks år. Så på slutten 2014 ble bødlene hentet fram igjen. Bakteppet var skolemassakren i Peshawar, der over 130 barn ble drept.

I fjor ble hele 326 mennesker henrettet i landet, det høyeste tallet Amnesty noen gang har registrert for Pakistan.

LES MER Ateister risikerer dødsstraff

Livredning

USA er også blant landene som tiltrekker seg dødsstraffoppmerksomhet. Her strever delstatene som avretter borgere må nettopp å klare dette. For nå har legemiddelindustrien sagt stopp. Legemidler skal brukes til å redde liv – ikke ta liv.

Legemiddelselskapet Pfizer har besluttet å innføre strenge kontroller for å hindre at deres produkter blir brukt i giftsprøyter som benyttes til henrettelser.

Flere amerikanske delstater har de siste årene hatt problemer med å gjennomføre dødsdommer fordi lagrene med kjemikaliene som brukes til de dødelige injeksjonene, snart er tomme. Det har skjedd som en følge av at legemiddelfirmaer har nektet å selge midlene som inngår i giftblandingen.

Skytes

Konsekvensen av lagertømmingen er at flere delstater har startet å eksperimentere med nye giftblandinger. Men i flere tilfeller har dette har gått fryktelig galt og resultert i lange og smertefulle henrettelser.

For å sikre effektueringen av dødsstraffene har noen delstater funnet frem gamle henrettelsesmetoder. I Utah kan dødsdømte skytes, Tennessee har gjeninnført elektrisk stol mens Oklahoma mener gasskammer kan gjøre jobben.

Giftsprøyteproblemene har fått én stat til å gå andre veien. Nebraska skal i høst holde en folkeavstemming sammen med presidentvalget som skal avgjøre om dødsstrafforbudet, som ble fremmet i fjor, blir stående. Totalt praktiserer nå 31 av 50 delstater dødsstraff.

Heiarop

Pfizers forbud mot å selge legemidler som skal brukes i dødsblandinger, høster ros i FN.

– Selskaper i mange bransjer kan hjelpe til å hindre menneskerettsbrudd, sier FNs høykommissær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein.


Byson Kaula satt på dødscelle i 23 år. Tre ganger stod mannen fra Malawi på bøddelens liste over hvem som skulle henges.

– Jeg aksepterte at døden ville komme, men var redd for selve henrettelsen. Henrettelse ved henging er svært smertefullt

I fjor slapp han ut av dødscellen. Byson Kaula ble frikjent. Les historien hans på vl.no

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter