Nyheter

Over 4.000 har mistet livet i skjelvet i Nepal

Overlevende leter desperat etter rent vann og mat i kaoset i Nepal. Ødelagte veier, telefonlinjer og manglende strøm gjør hjelpearbeidet vanskelig.

Mandag passerte tallet på omkomne 4.000, ifølge nepalske myndigheter. Frustrasjonen melder seg nå blant overlevende i hovedstaden Katmandu.

– Ingen fra myndighetene har kommet for å tilby oss så mye som et glass vann. Vi har ikke fått noen helsesjekk. Vi er helt på egen hånd, sier studenten Sarga Dhaoubadel til nyhetsbyrået Reuters. Familien bor under en plastpresenning på en lekeplass i byen.

LES OGSÅ: Feiret bryllup i ruinene

Fem nordmenn mangler

Over 200 nordmenn var i landet da skjelvet inntraff. De fleste har meldt seg, men det gjenstår å få kontakt med fem personer, opplyser Utenriksdepartementet.

Mat, telt, medisinsk utstyr og letehunder flys nå inn til Katmandu. 34 redningsfolk og fem hunder fra Norge skulle være på plass mandag kveld, og Røde Kors sender et feltsykehus. Men det er vanskelig å få hjelpen ut der den trengs.

Ennå har ikke mannskaper nådd fram til de mange landsbyene som ligger nærmere episenteret, blant annet fordi veiene er sperret.

Frykter sykdom

Drøyt to døgn etter skjelvet er 4.010 mennesker bekreftet døde og over 7.500 er skadd. Dødstallet kan stige ytterligere etter det verste jordskjelvet som har rammet landet på over 80 år.

Det er regntid i Nepal, og det øker faren for jordskred, nye bygningskollapser og for at drikkevannet blir forurenset. Sykehusene er allerede overfylte.

Flere tusen barn er blant de mange som bor i midlertidige leirer under åpen himmel i Katmandu, og FN frykter sykdomsutbrudd.

– Begrenset tilgang til trygt vann og helsestell kan gjøre barn svært utsatt for vannbårne sykdommer, sier FNs barnefond UNICEF.

LES OGSÅ: FN: Nesten 1 million barn hardt rammet i Nepal

Fortvilelse og aggresjon

Det er vanlig at overlevende blir frustrerte etter en slik katastrofe, påpeker veteranen Halvor Fossum Lauritzen, som har lang erfaring med nødhjelpsarbeid etter katastrofer fra tiden som utenlandssjef i Røde Kors.

Folk gjennomgår nå en tung periode med sorg og fortvilelse, som vil gå over i en periode med aggresjon. Alle som har mistet noen, har behov for å legge skylden på noen.

Nordmannen er nå direktør i SN Power, et selskap eid av blant annet Statkraft og som driver kraftproduksjon i Nepal. Han sier det er svært viktig at organisasjonene greier å koordinere hjelpearbeidet.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Økonomisk ruin

Nepal var så vidt begynt å komme på fote etter en langvarig borgerkrig og hadde i fjor en vekst på i bruttonasjonalprodukt (BNP) på 5,48 prosent. Nå kommer enorme kostnader til hjelpearbeid og gjenoppbygging.

Landet har få muligheter til å finansiere dette, mener økonomen Rajiv Biswas.

– Den totale langtidskostnaden ved gjenoppbygging, med en standard som passer i en region utsatt for jordskjelv, kan komme opp i over 5 milliarder dollar, som tilsvarer 20 prosent av Nepals BNP, sier Biswas.

LES OGSÅ: Kamp mot klokka for barnehjemsbarn

Nepals BNP per innbygger er 1.000 dollar (7.800 norske kroner), en hundredel av Norges. Mye av veksten de siste årene kan landet takke hundretusenvis av turister for. Men nå ligger mange av landets fineste turistattraksjoner i grus.

Et norsk turfølge befant seg i Mount Everest-området da skjelvet inntraff og ventet mandag på et fly som skulle ta dem til Katmandu. Det er usikkert når de kan forlate landet, opplyser reiseselskapet Hvitserk.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter