Nyheter

Oslo kommune fraråder etablering av muslimsk skole

En muslimsk stiftelse ønsker å starte religiøs friskole i Oslo. Kommunen mener det vil føre til dårligere integrering, og råder utdanningsdirektoratet til å ikke godkjenne søknaden.

I februar søkte stiftelsen Den muslimske grunnskole om å etablere en muslimsk friskole i Oslo. I et brev til utdanningsdirektoratet anbefaler Oslo kommune direktoratet å ikke godkjenne søknaden.

«Etablering av skolen vil kunne få negative konsekvenser for elevenes integrering i det norske samfunnet.», skriver Tone Tellevik Dahl (Ap), byråd for oppvekst og kunnskap, i uttalelsen.

Hun forteller at den forventet elevsammensetning ved den eventuelle skolen vil medføre betydelige utfordringer knyttet til språk og integrering.

– Hele styrken med vår skole, er nettopp at det er en felles møteplass, skriver hun i en e-post.

LES OGSÅ: Planlegger muslimsk grunnskole

– Vil ikke svekke integreringen

Det er ikke første gang stiftelsen har søkt om å opprette en muslimsk friskole i Oslo. I 2015 ble søknaden deres først godkjent av utdanningsdirektoratet, men vedtaket ble senere omgjort av kunnskapsdepartementet etter en klage fra Oslo kommune. Begrunnelsen var hensynet til integrering.

Mehdi Mohammad Tadayoun, styreleder i stiftelsen Den muslimske grunnskole, er ikke enig i at en muslimsk skole vil svekke integreringen i Oslo.

– Vi tolker dette som en politisk handling. Nå håper vi at direktoratet vurderer søknaden faglig, sier han.

Tadayoun er enig med kommunen i at språkopplæring er viktig for å integrere, men mener det også er viktig å styrke barnas identitet.

– Vi ønsker at barna skal kunne lære seg arabisk, og det er bedre at de gjør det i skolen enn i moskeene, der det gjøres i dag, sier han.

Han påpeker at dagens manglende tilbud fører til at flere velger å sende barna sine til utlandet.

– Erfaringene fra muslimske skoler i Danmark og Sverige er nesten bare positive, sier han og understreker at stiftelsen vil klage til kunnskapsdepartementet dersom søknaden ikke blir godkjent.

Ulike hensyn

– I prinsippet er vi for at det kan etableres en muslimsk friskole, sier Anders Tyvand, skolepolitisk talsmann i KrF.

Han ønsker ikke å kommentere den aktuelle søknaden, men understreker at KrF er for religiøse friskoler på generelt grunnlag, også muslimske.

– Vårt utgangspunkt er foreldrenes rett til å velge en skole for sine barn som er i overensstemmelse med deres religiøse, moralske og filosofiske overbevisning. Denne foreldreretten er forankret i menneskerettighetene og må gjelde alle.

– Tror du en muslimsk grunnskole vil føre til dårligere integrering?

– Det kan hende, og jeg forstår frykten for at integreringen skal bli svakere. Jeg mener dette hensynet er en legitim grunn til å avslå en søknad om å etablere friskole. Men her er det ulike hensyn som direktoratet må vurdere opp mot hverandre.

LES OGSÅ: Kristne Friskolers Forbund er positive til muslimsk grunnskole

– Neppe lurt

Gunn Elisabeth Birkelund er professor på institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo. Hun mener en rent muslimsk skole i Oslo ikke er en god idé.

– Skolen er en viktig arena for integrering. En rent muslimsk skole vil gi en mindre bredde i elevmassen, og vil neppe være bra for integreringen.

Hun får delvis støtte fra sin kollega Sarah Valdez, som stipendiat ved Universitetet i Oslo og har en doktorgrad i sosiologi.

– Hvorvidt en muslimsk friskole vil være dårlig for integreringen, kommer an på hva alternativet er. Dersom alternativet er en skole med mange forskjellige etnisiteter, kan minoritetsbarn faktisk bli bedre integrert ved å plasseres i mer homogene skoler. At barna snakker samme språk er viktig, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter