Nyheter

Organisasjoner risikerer å bli siktet

Regionleder ­i ­Normisjon sier han ville ansatt en papirløs igjen i dag. – Det kan få deg siktet, sier politiadvokat Andreas Meeg-Bentzen.

Ansatte i Normisjon og Kirkens Bymisjon innrømmer å ha a­nsatte papirløse. De risikerer samme straff som Gunnar Stålsett.

– På et generelt grunnlag er det slik at alle som ­innrømmer å gjøre straffbare handlinger, vil kunne bli siktet. Det følger av straffe­loven, sier Andreas ­Meeg-Bentzen, påtaleansvarlig i ­Stålsett-saken.

Torsdag kom siktelsen mot ­biskop emeritus Gunnar Stålsett for å ha ansatt en papirløs. ­Politiet har innstilt på en ­ubetinget ­fengselsdom på 45 dager. Det har gjort det tydelig hvilken ­risiko det kan inne­bære å ansette ­ureturnerbare asylsøkere.

Vårt Land har tidligere ­skrevet om at både Normisjon og Kirkens Bymisjon har ansatt ureturnerbare asylsøkere – papirløse – gjennom Arne Vistes selskap Plog AS.

Gjort det igjen

I 2017 ­arbeidet en ureturnerbar asylsøker fra ­Etiopia som altmuligmann på et av Normisjon region Rogalands leirsteder. Leder i Normisjon ­region Rogaland Erik ­Rørtveit forteller at mannen ble hentet av ­politiet for en tid tilbake. Bortsett fra det har ikke ­politiet vært i kontakt med Normisjon ­region Rogaland.

Normisjon har heller ikke ­ansatt noen papirløse i organisasjonen siden den gang.

– Det har ikke vært noen ­aktuelle kandidater. Men hvis vi hadde blitt stilt i samme situasjon i dag, ville vi ha gjort det igjen. Vi støtter Arne Viste og Gunnar Stålsett. Vi oppfordrer politikerne til å følge lovens ånd og ikke lovens bokstav. Det er umenneskelig for folk å gå så lenge uten mulighet til arbeid, sier han.

– Betyr det at du er villig til å gå i fengsel for å ansette papirløse?

– Det blir feil av meg å svare på det. Men som sagt, så ville vi ha ansatt en papirløs igjen i dag.

Ikke spekulere

Kirkens ­Bymisjon i Bodø ansatte tre ­ureturnerbare asylsøkere i ­selskapet i 2017, og organisasjonen opplyste i høst om at én ansatt i Kirkens Bymisjon Østfold har arbeid gjennom Plog det siste året.

Men assisterende general­sekretær i Kirkens Bymisjon, ­Johannes Heggland, ønsker ikke å spekulere i hvorvidt stiftelsen er villig til å risikere fengselsstraff ved å fortsette å ansette papirløse.

– Det vi er opptatt av i dag er at Stålsett-saken viser med all tydelighet at det er nødvendig å gjøre en endring i lovverket slik at ureturnerbare får tilgang til jobb, sier han.

Heggland mener det er ­viktigere å fokusere på risikoen ureturnerbare lever i og med hver dag, enn på risikoen eventuelle arbeidsgivere står i.

Endre regelverk

– Har ­Kirkens Bymisjon papirløse som er ansatt i dag?

– Vi ønsker ikke å ­kommentere om enkeltmedarbeidere. Det ­tunge ansvaret i denne saken ­ligger hos stortingspolitikerne våre, som må endre et regelverk som jeg vil hevde strider med den allmenne rettsoppfatningen, og som dessuten ­etter vårt syn ­strider med grunn­leggende kristne og humanistiske 
verdier.

– Men er det aktuelt for Kirkens Bymisjon å ansette papirløse hvis lovverket ikke endres?

– Det har jeg ingen kommentar til i dag. Det må vi vurdere ­fortløpende.

---

Papirløse

  • Biskop emeritus ­Gunnar Stålsett er tiltalt for ­ulovlig å ha gitt arbeid til en ­ureturnerbar asylsøker.
  • Han skal møte i retten 19. desember og risikerer 45 ­dager ubetinget fengsel.
  • Arne Viste er i Oslo tingrett døm for å ha formidlet ­arbeid til såkalt papirløse.
  • Dommen lød på ett års betinget fengsel, inn­dragning av 1,4 millioner fra ­bemanningsselskapet Plog A/s, samt at selskapet fikk bot på 1,5 millioner kroner.
  • Han har anket til ­lagmannsretten.
  • Både Normisjon og Kirkens Bymisjon har erkjent at de har gitt arbeid til papirløse som Plog har formidlet.
  • Tallet på papirløse asylsøkere er usikkert, men man opererer med ca 3.000 ­mennesker.

---

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert

Per Åsmund Reymert er journalist i religionsavdelingen til Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter