Nyheter

Oppgjør med forklaringer

Norge forstår ennå ikke radikalisering, hevder Lars Akerhaug. Han etterlyser press på mentorer og miljøene som huser dem.

I etterordet til En norsk terrorist tar Lars Akerhaug et ramsalt oppgjør med rådende, norske forklaringer på radikalisering.

Ved universitetene mener man at «vanlig islamisme og ekstrem islamisme… er to vidt forskjellige ting», skriver Akerhaug, som mener de radikale islamistene ikke er isolerte.

LES OGSÅ: – Vi må bruke kjærlighet i møte med ekstremistene

Omlandet

Radikalisering er nemlig en glidende prosess. Det begynner med sårbarhet, deretter følger religiøs oppvåkning som gir mening og kontroll. Så kommer en inn i et miljø med en del felles tankegods med radikale og ekstreme. Dette åpner igjen døren til mer radikale miljøer. Ofte er det en mentorskikkelse, som former en ideologisk, og som gir en det avgjørende dyttet inn i et radikalt miljø.

– Politiet, PST og lokale myndigheter må i den grad det er mulig legge press på radikale lederpersoner og skremme vekk sympatisører.

Lars Akerhaug, forfatter og journalist

Akerhaug mener derfor politi og PST i større grad må legge press på:

• Mentorer som trekker en inn i et miljø med «vilje og evne til å bruke vold eller lede andre til å gjøre det».

• Det bredere omlandet av moskeer, organisasjoner, miljøer med til dels overlappende tankegods som radikale og ekstreme. I en del tilfeller gir disse rom for slike mentorskikkelser, mener Akerhaug.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Press

Han understreker at valget om å ty til vold i siste instans er ens egen avgjørelse, og ønsker ikke å gå veien om forbud:

– Men politiet, PST og lokale myndigheter må i den grad det er mulig legge press på radikale lederpersoner og skremme vekk sympatisører.

Martin Bernsen i PST viser derimot til hensyn som ytringsfrihet.

– Det er viktig å finne en balansegang, så vi ikke forsterker utenforskap. Men vi bruker mye tid på forebygging, sier han.

Statssekretær Vidar Brein-Karlsen i Justis- og beredskapsdepartementet mener politiet og PST alt gjør innenfor lovens rammer.

LES OGSÅ: Ber foreldre stanse radikalisering

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter