Religion

Ønsker religiøs lavalder

Lørdag markerer Ateistene – tidligere Hedningsamfunnet – Ateistenes dag foran Stortinget. Leder Dagfinn Eckhoff vil forhindre at barn blir «utsatt for overtro» tidlig i livet.

Bilde 1 av 2

– Barn har rett til en barndom fri fra religiøs indoktrinering. Det hadde vært fint om kristne og muslimer hadde en forståelse av dette, og venter til barna er store nok før de blir utsatt for disse tingene, sier leder av Ateistene, Dagfinn Eckhoff.

Lørdag markerer organisasjonen som tidligere var kjent som Hedningssamfunnet, Ateistenes dag sammen med Human-Etisk Forbund og organisasjonen Ex-Muslims of Norway. Arrangementet en del av en større internasjonal markering.

– I mange land er det vanskelig å være ateist. I 12 land er det dødsstraff for å erklære seg ikke-religiøs. I 22 land er det forbudt å forlate statsreligionen. I Norge er det egentlig ganske «fair» å være ateist, men vi må være solidariske med mennesker andre steder i verden, sier han.

LES MER: Norge beste land i Norden for ateister

Overtro

I informasjonsbrosjyren til lørdagens arrangement står det blant annet at de «første årene er svært viktige for utviklingen av våre evner og egenskaper. Vi vil kjempe for at barna i størst mulig grad selv skal kunne finne ut av ting og skape sin egen virkelighetsforståelse uavhengig av overtro.»

– Kan du utdype hva dere mener med dette?

Vi er opptatt av hvordan vi tidlig danner oss en oppfatning rundt viktige spørsmål i livet. Det alminnelige norske, religiøse presset finnets det fortsatt mye av i skolen, selv om det ikke er slik det var for 70 år siden.

Han er opptatt av at norske barn tidlig bør møte «alminnelig anerkjent vitenskap» om hvordan livet har oppstått og utviklet seg.

– I hvert fall før de blir bedt om å tegne Adam og Eva og hvordan Gud skapte jorden, som er det første mange barn møter i skolen, sier han.

– Betyr dette at ateismen skal favoriseres?

– Nei. Det er menneskerettighetene som skal ivaretas. Vi er opptatt av at barna skal beskyttes mot religiøs indoktrinering. Det er med utgangspunkt i menneskerettighetene og hvordan oppdragelse fungerer for å forhindre at barna styres bort fra et realistisk verdenssyn, sier han.

LES MER: – Kristne og ateister har samme oppfatning av sannhet

Religiøs lavalder

– Hvordan skal barns livssynsfrihet og å «finne ut av ting uavhengig av overtro» gjøres i praksis?

– Vi har for eksempel tatt et konkret initiativ for å få gjenopptrykket en barnebok som på en nydelig måte forteller barna hvordan livet utviklet seg på jorden. Barna må bli kjent med dette allerede som små. Som en slags motgift mot de religiøse forestillingene, som ikke er basert på virkeligheten, sier han.

– Så denne barneboken er svaret på problemet? Da blir det jo enkelt å løse?

– Det er i hvert fall en uhyre søt vaksinasjon mot eldgammelt tull og tøys, sier Eckhoff.

Det diskuteres iherdig blant ateister om det er behov for en religiøs lavalder.

– «Mine barn er ikke mine barn» heter det i Profeten av Khalil Gibran – en veldig vakker advarsel til foreldre om å ha respekt for barnas utvikling, sier Eckhoff.

LES MER: Det er lite rom for islam i LHBT-bevegelsen, mener britisk samfunnsdebattant. – Flere opplever islamofobi i skeive miljøer, sier norske muslimer.

Barnevernet

– Hvordan skal man klare å få til en «religiøs lavalder»? Skal man ha et slags barneombud på skolen eller må barnevernet følge opp familier?

Barnevern og skole bør bekymre seg mer over hva barna opplever. Hvis vi ser bort fra kristendommen, som vi diskuterte nå, skjer det mye galskap med utgangspunkt i islam. Det er ikke for ingenting at vi har fått en organisasjon som heter Født Fri, som arbeider mot skam- og æreskultur, sier han.

– Foreldre har også en «rett og plikt til å veilede barna i religiøse spørsmål», ifølge Barnekonvensjonen. Hva med denne?

– Foreldrene har en plikt til å vurdere om de skal forme barna i sitt eget bilde eller om de skal respektere barnas rett til å finne ut av ting selv. Mine foreldre var for eksempel opptatt av at de ikke skulle dytte på meg sin ateistiske påvirkning, men ventet til jeg spurte selv, sier han.

– Dere kjemper for ateisters rett til livssynsfrihet i andre land. Samtidig mener dere at foreldres rett til å kunne påvirke barn skal innskrenkes. Handler ikke det også om deres religionsfrihet?

– Foreldrene har ifølge Barnekonvensjonen ikke lov til å gjøre hva de vil med barna sine. Barna skal bringe verden videre, ikke bare viderebringe foreldrenes arv videre.

Fravær av guder

«Religionskritikk er historisk en viktig del av den kritiske tenkningen, men selv i dag er religionene altfor ofte unntatt normal kritisk tenkning, enten det er på grunn av høflighet, frykt eller indoktrinering.», står det videre i brosjyren.

– Kristendommen har selv stått for mye av religionskritikken internt. Mener dere at ateismekritikk er like viktig?

– Ateisme er bare et fravær av troen på guder. At det er ulike guder i ulike deler av verden burde vekke selvkritikk i religiøse kretser. I min virkelighetsforståelse er det ikke plass til noen Gud. Universitet er 13.5 milliarder år gammel. Livet på jorden er tre milliarder år. Mennesket har utviklet seg trinnvis. Fra de første små prikkene i havet ...

– Flertallet av norske kristne har vel ingen problemer med evolusjonsteorien? Det jeg sikter til er at ateismen også møter kritikk for sin dogmatiske tilnærming. Er det ikke verd med selvrefleksjon over hvordan ateister møter andre livssyn? 

– Ateister har vel en tradisjon for å møte andre livssyn med halen mellom beina. Det er fortsatt mange ateister som er engstelige for å si hva de mener, selv her i vårt nokså frie land. Vi bør være flinkere til å kalle en spade for en spade, bruke seriøs debatt og humor i møte med religion, sier Eckhoff.

LES MER: En ny bok fra ­Religionskritisk Forlag ­bruker ­bokstavtro bibeltolkning til å plukke kristendommen fra hverandre. – Nyateister er ikke oppdatert på moderne bibelforskning og bommer på målet, sier Bjørn-Are Davidsen.

Les mer om mer disse temaene:

Mattis C. O. Vaaland

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion