Nyheter

Omgår skoleledelsen

Operasjon Dagsverk hjelper elevene ved St. Sunniva med å omgå skolens kampanjenekt. Arbeidsgiverne betaler inn til «OD-skolen i Oslo» i stedet for til St. Sunniva.

– Jeg mener det er feil at St. Sunniva sier nei til et prosjekt som skal gi ungdom i Sør-Amerika den samme seksualundervisning som elevene ved skolen skal ha senere i år, mener Ravn Norment-Åsdam.

10.- klassingen er en av åtti elever som allerede har varslet at de vil omgå skolens OD-kommité og gi sin dagslønn til Amnesty Internationals prosjekt for seksuelle og reproduktive rettigheter i Chile, Peru og Argentina.

Hennes dagsverk utføres ved Områdeløft Tøyen, et prosjekt for å løfte Tøyen og integrering av kvinner. Sammen med Sumaya Ahmed, fra Bjølsen skole tar hun bilder av bydelen, og lager forslag til hvordan kjelleren i frivillighetsbygget kan bli til ungdomsklubb. Hun stiller seg helhjertet bak formålet med årets operasjon.

– Rettigheter, og opplysninger om rettigheter må alle ha for å kunne leve det frie livet de fortjener.

Færre aborter

Prosjektet handler om helse og reproduksjon, og omfatter undervisning om prevansjons- og abortrettigheter, men også lobbyvirksomhet på samme felt.

– Jeg skjønner, og respekterer, at jeg går på en katolsk skole, og at dette går på tvers av noens verdier, men undervisning om prevensjon kan også være med på å få ned antallet aborter, sier Norment-Åsdam.

LES MER: Elever ved katolsk skole samler inn til Amnesty likevel

Følg oss på Facebook og Twitter!

-Tegn på at vi har lykkes

Årets OD-leder Hanne Aasen har respekt for at ikke alle er like begeistret for formålet med årets aksjon.

– Dette er et verdispørsmål, og jeg tror ikke vi tjener på å forsøke å tvinge noen til å skifte mening. Men en sunn debatt er uansett bra.

Aasen sier skolen har trampet på elevedemokratiet ved ikke å lytte til deres representanter i denne saken. Men forstår samtidig at skolen følte kampanjen som ble levert var noe annet enn informasjonen som ble gitt da elevene skulle stemme frem hvilket formål OD i år skulle ha.

– På våren gir vi ut en informasjonspakke om de forskjellige formålene. Når formålet er valgt stemmer elevene frem et forslag, og så lager vi kampanje. I den kampanjen har vi forsøkt å gjøre temaet nært og personlig, ved å fokusere på alt som ungdommer over hele verden har til felles.

Opprøret på St. Sunniva tyder på at kampanjen har virket, tror hun.

– Det er et tegn på at vi har lykkes. Når ungdommene selv engasjerer seg så kraftig.

Hun understreker at ingen av de innsamlede pengene vil bli brukt på å utføre aborter.

LES OGSÅ: Katolsk skole dropper OD mot elevenes vilje

Utenom

Gina Gylver er initiativtakeren bak facebooksiden for St. Sunniva-elever som vil gi pengene sine til Amnesty, og ikke til den katolske bistandsorganisasjonen Caritas, som skolen har besluttet å donere elevenes lønn til. Arbeidsgivere som fører over dagslønn for disse elevene skal derfor bare skrive «OD-skolen i Oslo» i betalingsfeltet.

– Og på fredag vil to elever gå rundt og samle inn kontanter og levere direkte til OD-kontoret i Oslo.

Rundt 80 av skolens 180 elever har gitt tilbakemelding om at de ønsker å være med på dette, ifølge Gylver. Men hun regner med at tallet vil stige. Hittil er det først og fremst 9. og 10.-klasse ved skolen som har fått informasjon om den alternative innsamlingen.

Rektor ved St. Sunniva, Helene Hatle har ifølge Gylver sagt at hun ikke vil forsøke å stoppe elevene fra å gi sitt dagsverk til Amnesty International. Styreleder Bjørn O. Øiulfstad sier til NRK at elevene for hans del gjerne må gjøre det, selv om skolen ikke kan delta.

Det lyktes ikke Vårt Land å få tak i noen av dem.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter