Nyheter

– Øk bredden i KrF-mannskapet

KrF: Skaperkraft-leder Filip Rygg mener det er tre ting KrF må bli bedre på for å lykkes i neste valg.

Filip Rygg (bildet) leder den KrF-vennlige tankesmien Skaperkraft og har ­tidligere vært byråd i Bergen og vara på Stortinget.

Det er tre ting KrF må ­forbedre på for å bli en valgvinner i 2021, ­mener han For det første må det skapes en intern stolthet og ­begeistring for det ­politiske ­prosjektet til KrF. For det ­andre må det bli tydeligere for velgerne hva ­stemmen ­deres går til når de stemmer KrF. Det tredje er at bredden i partiets mannskap må bli 
større.

LES MER: Slik vil Bondevik og Bondevik gjenreise KrF

Tydelighet

KrF kan hente inspirasjon fra at «nisjepartiene» gjør det godt for ­tiden: MDG, Sp og Rødt er eksempler på det, ­mener Rygg.

– Du må ikke føle at du stemmer på et parti som er Høyre eller Ap i lightversjon. Det må være tydelig at det du stemmer på er KrF, sier Rygg.

– Hva betyr det?

– Det er for eksempel å løfte fram ­partiets kristne særpreg. Men jeg har også tro på det KrF og Ropstad gjør nå når de snakker om familiepolitikken – de har strammet inn ­retorikken for å gjøre den tydeligere, sier Rygg.

Han tror KrF har hentet inspirasjon fra sitt svenske søsterparti, ­Kristdemokraterna (KD).

– Selv om jeg ikke tror KrF bør ta etter alt KD gjør, tror jeg akkurat dette har vært smart, sier Rygg.

LES MER: Guri Størvold: – Klima og trygghet er to trender KrF kan utnytte

Bredde i tillitsvalgte

Etter hvert som KrF har blitt mindre er både antall folkevalgte og, som en konsekvens, størrelsen til parti­sekretariatet minket.

Det har bidratt til å gjøre partiet smalere, tror Rygg.

– Det er enda viktigere når partiet blir mindre å jobbe for å ha folk som tenker ulikt, mener ulikt og reflekterer ulikt, sier Rygg.

– Hvorfor er det viktig?

– Ta valget i 1997. Jeg synes det er ­fristende å peke på spennvidden av profilerte ­politikere som en forklaring på suksessen. Ta Anita Apelthun Sæle og Valgerd Svarstad Haugland som eksempler. De var ikke motpoler i alt, men de kommuniserte til veldig forskjellige velgere både geografisk, i kristennorge og utenfor kristennorge. Som velger vil du gjerne ha ditt ombud og noen som taler din sak. Det er bedre å bredde ut i mannskapet enn at politikken blir for ullen i et forsøk på å få med seg alle, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Hans Christian Paulsen

Hans Christian Paulsen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter