Det er 25 år siden attentatet på Aschehougs forlagsdirektør William Nygaard. Han ble skutt utenfor sin bolig i Oslo.

Fere personer er siktet for drapsforsøket, meldte NRK tirsdag, to dager før foreldelsesfristen på drapet går ut. Når noen nå er siktet, kan Kripos fortsette å etterforske.

Den antatte skytteren er blant de siktede.

Utfordrer ytringsfriheten

– Dette er en viktig videreføring av saken. Det er viktig for oss alle av samfunnspolitiske årsaker i en tid der ytringsfriheten og menneskerettigheter utfordres mer enn på årtier, sier William Nygaard til Vårt Land.

Saken ble henlagt i 2007, men etter kritikk mot politiet ble etterforskningen gjenopptatt i 2009.

– Det var nettopp gravende journalistikk som gjorde at riksadvokaten beordret gjenopptakelse av saken. Ytringsfriheten viste sin berettigelse på den måten også i selve saken. Det var jo særlig journalisten Odd Isungsets bøker og filmer som gjorde dette, sier Nygaards advokat Vidar Strømme til Vårt Land.

Overlevde

William Nygaard overlevde mirakuløst etter å ha blitt truffet av tre skudd utenfor sin bolig i Oslo i 1993. Som forlagssjef i Aschehoug hadde han da gitt ut Salman Rushdies bok Sataniske vers på norsk.

Gjerningspersonen ble ikke tatt, men det er alminnelig antatt at attentatet ble utført av en person som adlød en fatwa om å drepe alle som ga ut Sataniske vers, noe Nygaards forlag gjorde.

Etter det NRK forstår tilhører de siktede et fundamentalistisk miljø og oppholder seg i utlandet. Men Kripos sier til Vårt Land at de ikke ønsker å kommentere de siktedes tilhørighet eller miljø.

Iran?

Overfor NRK understreker Nygaard at han ikke er så opptatt av at gjerningsmennene skal straffes, men vil vite hvem de var og hvilket miljø det var som sto bak.

– Jeg vil vite hvilke forbindelser de eventuelt har til det iranske regimet, sier han.

De aktuelle personene er siktet etter den forrige straffelovens paragraf 233 for overlagt drapsforsøk. Dessuten er de siktet etter paragraf 99 a, som omfatter angrep på sentrale samfunnsinteresser.