Nyheter

Nye regler rammer frivilliges kiosksalg

Regjeringens liberaliserte regler skal nå strammes. Frivillighet Norge mener loppemarkeder og kiosksalg rammes unødvendig.

«Endringer i bokføringsforskriften» kan ramme frivillige lag, foreninger og organisasjoner: Alt salg av vafler og kaffe må dokumenteres, regnskapsføres og slås inn på kassaapparater – om det samlede, årlige salget. overstiger 290.649 kroner.

Finansdepartementet sendte «Endringer i bokføringsforskriften», som er forfattet av Skattedirektoratet, på høring i mai med svarfrist i morgen. Konkret ønsker direktoratet, med finansminister Siv Jensens (Frp) velsignelse, å endre bokføringsforskriften: Det innføres strangere krav til dokumentasjon, regnskapsføring og kassasystemer.

Innstrammingen gjelder også for salg i faste kiosker og for stevne- og leirkiosker. Kortvarige salgsarrangementer som loppemarkeder, basarer og markeder får også de samme kravene.

Endringene gjelder alle organisasjoner som har et slikt salg på mer enn 3G i løpet av ett år.

LES MER: Krafttak for ideelle

Erklæring

Solberg-regjeringens frivillighetserklæring fra 2015 slår fast at forenkling er et viktig mål for frivillighetspolitikken: «Regjeringen har som mål at frivillige skal bruke mindre tid på søknad og rapportering og mer tid på aktivitet.»

Derfor mener paraplyorganisasjonen Frivillighet Norge og arbeidsgiverorganisasjonen Virke at innstrammingen fra direktoratet er et steg i feil retning.

Misbruk

– Frivillighet Norge mener at Skatteetatens forslag er i strid med regjeringens mål om forenkling for frivilligheten, mener generalsekretær Stian Slotterøy Johnsen.

Arbeidsgiverorganisasjonen Virke sier seg enig:

– Regelverket bør ha som formål å unngå/avdekke svart omsetning, ikke å «ta» ildsjeler som arrangerer loppemarkeder og fotballcuper, skriver Jarle Hammerstad, leder handelspolitikk, i Virkes høringssvar.

Han skriver videre at Virke stiller seg spørrende til hvorfor Skatteetaten «ønsker å stramme inn på en ordning som ble utvidet så sent som i desember 2017.

– Det har ikke vært problemer knyttet til misbruk av disse bestemmelsene, påpeker Hammerstad.

Utredet

Det statlige Regelrådet, som er underlagt Næringsdepartementet, mener at «Hyppige justeringer av regelverk skaper uforutsigbarhet for berørt næringsliv. Etter Regelrådets vurdering bør reglene ideelt sett være godt nok utredet når de foreslås første gang, og deretter få virke i noe tid før det foreslås endringer».

Dugnad

Frivillighet Norge frykter endringene vil ramme mange lag og foreninger økonomisk. Virke mener på sin side at beløpsgrensen som foreslås fører til en «forskjellsbehandling hvor små veldedige aktiviteter slipper unna, mens store må foreta betydelige investeringer som rammer feil».

«Uheldig»

Både Virke og Frivillighet Norge reagerer på den snevre listen over høringsinstanser: Ingen frivillige organisasjoner ble invitert til å delta i høringen – heller ikke Frivillighet Norge.

– Forslagene vil kunne få store økonomiske og administrative konsekvenser for idrettslag, skolekorps og andre frivillige organisasjoner som er omfattet av unntaket. Det er derfor svært uheldig at notatet ikke er sendt på høring til disse aktørene, mener generalsekretær Slotterøy Johnsen.

Praksis

Virke mener det går på troverdigheten løs:

– Mangel på innspill og høringssvar fra sektoren som er berørt av endringen svekker direktoratets grunnlag for å fastsette endringer i forskriften og er ikke i tråd med god forvaltningspraksis etter utredningsforskriften, refser Hammerstad, leder handelspolitikk.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter