Konflikten har utgangspunkt i den omstridte regionen Nagorno-Karabakh, som formelt tilhører Aserbajdsjan, men kontrolleres av armenske separatister.

Forsvarsdepartementet i Aserbajdsjan hevder armenske styrker rettet granatangrep mot byen Tartar mandag morgen.

Samtidig opplyser armenske tjenestemenn at kampene fortsatte gjennom natten og at Aserbajdsjan gjenopptok sine offensive operasjoner på morgenen.

Harde kamper brøt ut ved frontlinjen i Nagorno-Karabakh søndag, men det er uklart hvem som begynte.

Døde på slagmarken

Forsvarsdepartementet i Aserbajdsjan hevder overfor det russiske nyhetsbyrået Interfax at over 550 armenske soldater er drept eller såret. Dette avvises av armenske tjenestemenn.

Myndighetene i separatist-kontrollerte Nagorno-Karabakh opplyste mandag at de til sammen har mistet 59 soldater.

Foreløpig har ikke Aserbajdsjan sagt noe om at de har mistet soldater i kampene. Men Armenia hevder at flere titall døde aserbajdsjanske soldater lå igjen i områder som Armenia angivelig gjenerobret i løpet av natten.

I tillegg skal det være sivile ofre på begge sider av konflikten. En aserbajdsjansk familie på fem og en armensk kvinne og hennes barn skal være drept.

Sovjets fall

Nagorno-Karabakh er formelt en del av Aserbajdsjan, men armenske separatister har med støtte fra Armenia kontrollert området siden 1994.

Da ble det inngått en våpenhvile etter en krig som brøt ut da Sovjetunionen gikk i oppløsning noen år tidligere.

Flertallet av befolkningen både i Armenia og Nagorno-Karabakh er kristne og tilhører den armensk-ortodokse kirken. I Aserbajdsjan er flertallet av innbyggerne muslimer.

Kampene som brøt ut i helgen, er de hardeste i den omstridte regionen på flere år. Også i sommer var det imidlertid sammenstøt i området der folk ble drept.

Anklager mot Tyrkia

Krigshandlingene har utløst bekymring for at Tyrkia og Russland kan bli trukket inn i konflikten om Nagorno-Karabakh. Landene har tette bånd til henholdsvis Aserbajdsjan og Armenia.

Regjeringen i Armenia hevdet mandag at Tyrkia allerede deltar i krigføringen med militære eksperter som kjemper sammen med aserbajdsjanerne.

Situasjonen på bakken peker sterkt i retning av at Nagorno-Karabakh kjemper mot en tyrkisk-aserbajdsjansk allianse, heter det i en uttalelse fra det armenske utenriksdepartementet.

Også Aserbajdsjan anklager motparten for å få utenlandsk militær støtte. Samtidig sier Tyrkias president Tayyip Recep Erdogan at Armenia må avslutte det han kaller en okkupasjon av Nagorno-Karabakh.

Både Russland og EU oppfordret mandag partene til umiddelbart å inngå våpenhvile. EU understreket at eventuell utenlandsk innblanding i konflikten ikke kan aksepteres.