Flere har reagert kraftig på NRK Satiriks' video hvor ordet «jødesvin» blir brukt. Nå blir sketsjen fjernet fra NRK sine plattformer, og statskanalen beklager ordbruken. Det melder de i en pressemelding.
– Det er ikke en dag for tidlig. Protestene har vært så massive at det må ha vært umulig å holde ørene lukket, slik som underholdningsredaktøren har gjort til nå, sier journalist og forfatter Monica Csango
Fjerner sketsj
NRKs sketsj viser en mann som spiller Scrabble mot en ortodoks jøde. Mannen har bokstaver som staver ordet «jødesvin», og mannen kvier seg for å sanke inn poeng for å legge det støtende ordet ned på spillbrettet.
Underholdningsredaktør Charlo Halvorsen i NRK skriver i beklagelsen at intensjonen med sketsjen var å vise at man ikke skal bruke slike ord, men at intensjonen åpenbart ikke var tydelig nok og at man i arbeidet med sketsjen har undervurdert den historiske betydningen i ordet «jødesvin».
LES MER: NRK spøkte med ordet «jødesvin» – vil ikke kalle det antisemittisme
– Ren antisetmittisme
Journalist Monica Csango, som selv er jødisk, synes hele saken er en skandale. Hun kaller det hele for «dårlig dømmekraft», og er overrasket over at en så erfaren mann som Charlo Halvorsen ikke kan forskjellen på rett og gal humor.
– Det som overrasket meg mest er ignoransen til NRK. Han har gjentatt at dette handler om at folk ikke har tatt vitsen. Men det er ikke opptil NRK å bestemme når folk skal føle seg utrygge eller hetset.
Hun sier sketsjen traff henne «midt i magen på en dårlig måte».
– Det er ren antisemittisme. Jeg vil ikke bli kalt «jødesvin» på NRK, eller noen annet sted. Det er så ufyselig. I seks år har jeg reist rundt på norske skoler og snakket om hvordan vi skal bekjempe hatprat. «Jødesvin» er ett av de mest betente ordene som finnes. Gjennom å vitse med slikt, ødelegger NRK arbeidet mitt, sier hun.
LES MER: Klagestorm mot NRK etter Scrabble-vits
400 klager
– Vi visste selvsagt ordet var brutalt og krenkende, og i denne konteksten måtte ordet være krenkende for at sketsjen skulle fungere. Men ordet hadde en alvorligere betydning for spesielt det jødiske miljøet i Norge enn hva vi dessverre var klar over. Så vi beklager bruken av ordet, skriver Charlo Halvorsen i NRK.
Han beklager også overfor alle i det jødiske miljøet, som har tatt belastningen denne uken.
NRKs klageorgan Kringkastingsrådet har mottatt nær 400 klager etter sketsjen, som ble sendt tirsdag i forrige uke. Det opplyser sekretær Erik Skarrud i Kringkastingsrådet til Medier24.
Klagerne mener sketsjen er antisemittisk og rasistisk, og mange er kritiske til bruken av ordet «jødesvin», ifølge Skarrud, som sier det er ganske sjelden kanalen får opp mot 400 klager på én og samme sak.
Klaget til PFU
Onsdag meldte Dagbladet at journalist og forfatter Mona Levin klagde NRK inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU) for sketsjen.
– Jeg oppfatter denne «underholdningen» som antisemittisk. Jeg har klaget det inn for antisemittisme, nazistisk ordbruk og hets mot jøder. Selve bruken av ordet «jødesvin», sa Levin onsdag.
NRK har tidligere svart på kritikken med at intensjonen med sketsjen har vært det motsatte, å vise at man ikke skal bruke slike ord.
Hun forteller til NTB fredag at hun ikke kommer til å trekke PFU-klagen, selv etter beklagelsen.
– Det tok altfor lang tid før NRK innrømmet det. De har blitt tvunget til det av allmennheten, sier hun.
LES MER: Forfatter klager NRK inn til PFU
Omstridte stunt
NRKs satireprogram NRK Satiriks har flere ganger kommet i søkelyset det siste halvåret for sine sketsjer og stunt. I januar ble komikeren Yousef Hadaoui kastet ut av en Dagsnytt 18-sending, etter at han bannet og avbrøt seg selv og motdebattanter.
I mars lurte redaksjonen Resett til å publisere deler av Anders Behring Breiviks manifest. Fædrelandsvennen og avisen Dagen ble også lurt til å publisere et innlegg med direkte utdrag fra manifestet.
Under klimastreiken foran Stortinget 22. mars lurte Satiriks klimastreikende ungdommer ved at komiker Thomas Teige fra scenen utga seg for å være utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF). Fra scenen lovet han blant annet at regjeringen ville doble budsjettet til klimabistand og stanse oljeproduksjonen fra 2032. Flere ungdommer reagerte på stuntet.
LES OGSÅ: Natur og Ungdom: – Hadde ikke forutsett vekkelsesstemningen under klimastreiken