Religion

NRK-Are lager ny religion

Programleder Are Sende Osen skal snekre sin egen religion. – Ikke uvanlig å skreddersy sitt eget livssyn, sier religionsforsker.

– Religion er en sterk medvirkende årsak til mange ødeleggelser på jorda. 500 år etter at Luther spikret opp sine teser, er det på tide med en ny religion for et nytt årtusen, sier NRK-programleder og komiker Are Sende Osen.

Under Alternativmessen i Trondheim i går offentliggjorde komikeren at han skal starte en ny religion. Foreløpig har han utformet skisse til trosbekjennelse, siden skal han legge til bud og ritualer, samt finne navn og et symbol til religionen.

– Jeg skal plukke det beste fra alle religioner. Målet er at vi skal være snille med hverandre og dele på godene. Samtidig må vi tenke langsiktig: Sola slokner om fire milliarder år – og i løpet av den tid må vi ha kommet oss ut i verdensrommet, sier Sende Osen, som håpet på å få sine første disipler under messa i går.

LES OGSÅ: «Jeg tror at alle mennesker har godt av å ta seg en dusj en gang i blant» - slik er utkastet til Ares trobekjennelse

Engletro og reinkarnasjon

Offentliggjøringen er et ledd av en ny programserie på NRK hvor seerne får ta del i den videre utviklingen av religionen hans. Trolig får serien premiere i slutten av september.

Forsker Pål Ketil Botvar ved Kifo, Institutt for kirke, religions- og livssynsforskning, synes det er vanskelig å se på den nye religionen som noe annet enn et mediestunt. Men å skreddersy sitt eget livssyn er ikke uvanlig, ifølge ham.

– Vi ser en individualiseringstrend i befolkningen og samfunnet. Man vil ikke bli puttet i bås og klarer ikke å kjøpe «hele pakka». I stedet tar man med de troselementene man selv liker, sier Botvar.

Nyreligiøsiteten peker Botvar ut som selve prototypen på religiøs godtepose. Den blander elementer fra blant annet hinduismens og buddhismens forestilling om reinkarnasjon, en dæsj norrøn religion, samt kristen engletro – og har fått stor oppslutning siste tiårene.

LES OGSÅ: Halvparten tror at Snåsamannen kan helbrede

Ateist ba til Gud

Denne plukk- og miksmentaliteten finner vi også langt inn i de kirkeaktives rekker, ifølge Botvar.

– Det ser vi for eksempel i Den norske kirke hvor religionsundersøkelser viser at langt flere tror på himmelen enn helvetet. Det er også en god del medlemmer som tror på reinkarnasjon.

Tidligere i år fikk byråd i Oslo, Inga Marte Thorkildsen (SV), medieoppmerksomhet da hun ba til Gud under det tverrkirkelige arrangementet Bønn for Oslo. Selv er SV-eren nemlig ateist.

– Et typisk eksempel på religiøs individualisering, mente religionssosiolog Pål Repstad ved Universitetet i Agder. Den samme båsen vil han også plassere religionen til programleder Are Sende Osen i.

– Det viktigste for mange er at religionen deres «fungerer for meg». Dermed plukker og mikser man livssynselementer etter smak og behag, sier Repstad. Også han ser på NRK-profilens religionssnekring først og fremst som et forsøk på å skape god underholdning.

LES OGSÅ: – Troende i vår tid vil søke dybdene

Autoritetsskepsis

Repstad peker på to hovedårsaker til at folk i den vestlige verden mikser religiøse ideer etter eget forgodtbefinnende.

• Markeds- og forbrukertenkningen har smittet over på folks religiøse liv.

• En økende autoritetsskepsis i samfunnet gjør at flere kan tillate seg å kombinere ulike religiøse elementer.

– Man praktiserer ikke religion slik religiøse ledere forteller at man skal gjøre, men slik en synes er greit for en selv, sier Repstad, og viser til at man i dag heller finner andre kilder til autoritet, blant annet media.

– Samtidig er det ofte etablerte religiøse tradisjoner man velger stoff fra når man utformer sin religion.

LES OGSÅ: Kirkens motstand mot nyåndeligheten har fått flere til å velge bort kirken

Snill med barn

NRK-profil Are Sende Osen forteller at han kommer til å forsyne seg blant annet fra islam og kristendommen når han skal røre sammen den nye religionen.

– For eksempel liker jeg Jesu tankegang om å være snill med barn, men jeg vil ikke ha med apostelen Paulus ord om at kvinnen skal tie i forsamlingen, sier han.

I islam har Sende Osen sansen for tankegangen bak muslimenes fastemåned ramadan:

– Nemlig at man ikke skal ta mat for gitt. Mens omskjæring av gutter synes jeg bare blir snålt.

LES OGSÅ: Konfirmanter tror på «det som passer» dem

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion