Kirke

Normisjon solgte tidligere misjonærhjem – gjorde det utenfor markedet

Normisjon har slitt med underskudd, men salget av et tidligere misjonærhjem handler ikke om raske penger. Millionene skal gå til langsiktig styrking av økonomien, ikke til umiddelbare misjonsprosjekt.

– Vi har gjort en avtale om å selge Åsdalsveien 3 på Nordstrand til Urbanium AS, men vi vil ikke gå ut med pris før salget gjennomføres formelt 1. april, sier styreleder i Normisjons landsstyre, Hallgeir Solberg.

Kjøperen av Åsdalsveien 3 – som i 1922 ble kjøpt av ­Santalmisjonen som et bosted for hjemvendte misjonærer – er Urbanium AS, et eiendomsutviklerselskap i Oslo og Akershus. Selskapet står blant annet bak leilighetskomplekser på Ullern, Carl Berner og Sørenga i Oslo.

Espen Andreas Pay er daglig leder i Urbanium AS. Heller ikke han vil oppgi det endelige beløpet.

Vårt Land erfarer imidlertid at leietakerne i Åsdalsveien, omlag 40 personer, fikk beskjed om at det var kommet inn et bud på 78 millioner kroner. Leietakerne­ fikk beskjed om at de kunne ­kjøpe eiendommen for 80 millioner kroner.

– Ble den endelige prisen 78 millioner kroner?

– Den ble noe høyere, sier Pay.

– Mye høyere?

– Prisen ble noe høyere. Jeg vil ikke gå ut med noe eksakt tall.

LES OGSÅ: Generalsekretæren i NMS Eiendom: – Ikke lenger behov for misjonærhjem

Ville selge

Etter en helhetsvurdering valgte Normisjon ikke å gå ut med eiendommen på det åpne markedet, forteller styreleder Solberg.

– Vi kontaktet noen eiendomsutviklere, og det var også en del interesserte som kontaktet oss. Vi bestemte oss derfor for å gjennomføre salget selv, for dermed å spare utgifter på provisjon til megler. Men vi rådførte oss selvfølgelig med fagfolk som beregnet hva markedspris ville være, sier han.

Da Normisjons landsstyre besluttet å selge Åsdalsveien 3, satt de av 10 millioner kroner til å klargjøre eiendommen for salg.

– Men de har ikke blitt brukt. Vi gjorde noen beregninger som tilsa at 10 millioner ikke ville være nok. Hvis vi hadde brukt store summer på renovering, ville det skapt mer økonomisk usikkerhet. Så vi bestemte oss for å sende ut noen følere i eiendomsmarkedet, og synes vi kom veldig godt ut av det.

LES OGSÅ: – Kutt i misjonsfeltene er det som monner

For mye tid

– Men dere kunne vel tjent mer penger hvis dere hadde renovert de 15 boenhetene og solgt dem hver for seg, og ikke som en helhet?

– Vi er ikke sikker på at vi ville fått mer da, og vi måtte ha brukt store summer på omfattende ­oppussing og seksjonering. Det ville tatt mye tid. Normisjon har mange andre prosjekter for tiden, og det er greit å gjøre seg ferdig med noe, svarer Solberg.

– Selv om dere taper penger på det?

– Man kan aldri være hundre prosent sikker på at man ikke kunne fått mer. Men vi tror ikke det var særlig mye mer potensial i denne eiendommen. Vi tror det er riktig pris. Og hvis vi skulle brukt flere millioner på oppussing, ville det vært en ytterligere risiko. Det er godt å ha dette ute av verden, sier Solberg.

– Hvorfor et slikt hastverk? Trengte dere penger raskt?

– Med tanke på Normisjons underskudd de siste årene, skjønner jeg at du stiller det spørsmålet. Men soliditeten og likviditeten til Normisjon er ikke problematisk, selv om driften har gått i underskudd. Dette er ikke et panikksalg, men en helhetlig vurdering

LES OGSÅ: Frivillige i NMS føler de mister eierskap

Forvaltning

Han forteller at det ennå ikke er bestemt hva pengene fra salget skal gå til.

– Vi skal ikke selge eiendom for å få driften av Normisjon til å gå i null, til tross for at vi har hatt store underskudd de siste årene. De midlene som salget frigjør, skal primært brukes i forvaltningen av andre eiendommer som Normisjon disponerer. Vi ønsker at denne eiendomsforvaltningen skal gi driftsoverskudd som kan brukes til misjon.

Tenker langsiktig

Salget av Åsdalsveien 3 er et ledd i snu-operasjonen Normisjon er i gang med, forteller økonomileder ­Trude Andersen.

– Vi ønsker å optimalisere eiendomsporteføljen vår, for å få større avkastning. Nå er vi i gang med å drøfte hvordan vi kan videreutvikle byggene i Staffeldtsgate-kvartalet. Disse pengene kan for eksempel gå inn i det arbeidet, sier hun.

– Åsdalsveien 3 tilhørte opprinnelig Santalmisjonen. Hadde det ikke vært naturlig å la pengene gå til ytremisjonsarbeid?

– Da ville de jo ha blitt brukt opp! Poenget med å investere disse pengene i eiendomsutvikling, er å danne et inntektsgrunnlag for Normisjon på lang sikt, som kan være med på å supplere gaver til utenlandsarbeidet.

Les mer om mer disse temaene:

Ingeborg Bergem

Ingeborg M. Bergem

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke