Nyheter

Nord-Korea innrømmer ikke smitte, men avlyser feiring av tidligere ledere

Ingen i landet er koronasmittet, hevder nord-koreanske myndigheter. Men når Nord-Korea avlyser feiring av sine tidligere ledere, er det som om den katolske kirken avlyser messen, mener ekspert.

Da koronaviruset begynte å spre seg, var Nord-Korea et av de første landene i verden som stengte grensene. Når smitten sprer seg og pandemien herjer på tvers av landegrenser verden over, kan det være en fordel å være blant verdens mest lukkede land.

Men lukkingen gjør også at lite informasjon kommer ut, og frykten øker stadig for at Nord-Korea velger å holde skjult for verden hvor ille koronaviruset er i ferd med å ramme det avsondrede landet.

Regimet bedyrer at ingen av landets innbyggere er smittet. Samtidig kom det torsdag meldinger om at Nord-Korea i skjul har bedt om internasjonal hjelp til å øke testkapasiteten. Helsemyndighetene i landet mangler utstyr til å drive utstrakt testing, melder Financial Times.

President Kim Jong Un har også sagt at landet raskt må bygge nye sykehus.

– Umulig at ingen er smittet

Det er umulig at koronaviruset ikke allerede har kommet til Nord-Korea, mener Korea-ekspert Vladimir Tikhonov.

– De sier at ingen er smittet, men samtidig sier de at minst 10.000 har vært i karantene. Avhoppere i Sør-Korea som har hatt kontakt med folk i nord hører snakk om 20.000, sier Tikhonov, som understreker at dette er rykter.

Nord-koreanske er i følge ham fulle av råd til hvordan man skal unngå smitte, med både kostholdsråd og oppfordring om sosial distansering.

Avlyser storslått feiring av ledere

Mange store begivenheter har blitt avlyst, deriblant de storslåtte, årlige feiringene av både landets grunnlegger Kim Il-sung og sønnen Kim Jong Il. Dette tyder på at noe alvorlig har skjedd, mener Tikhonov.

– Å avlyse begivenheter til ære for kulten rundt den regjerende familien er som at katolikker avlyser messen.

Tikhonov er den eneste i Norge som forsker på Korea-studier. Han er opprinnelig fra Russland, men før han kom til Norge bodde han lenge i Sør-Korea. Han er fortsatt spaltist i en av landets største aviser der, Hankyoreh.

Har grunnleggende helsevesen

– Det at landet er så lukket, kan ikke det gjøre det lettere å hindre at smitten kommer inn?

– Grensene er ikke hermetisk lukket, men staten har fullstendig oversikt over kanalene til omverdenen. Dermed er disse lette å blokkere, ja.

Siden 20. januar har nesten alle veier ut vært helt stengt. Tikhonov mener at det nå er i ferd med å mykne opp.

Levestandarden i Nord-Korea er lav. Matmangelen er konstant, og menneskerettighetsbruddene er mange. Likevel mener Tikhonov at situasjonen ikke nødvendigvis er håpløs om landet skulle få et stort smitteutbrudd.

– De har et helsevesen som er godt rustet til vaksinering og forebyggende tiltak. Men hvis de trenger avansert behandling, blir det verre.

På papiret er helsetjenester gratis i Nord-Korea, men det nok er bare i teorien:

– Sannsynligvis må man betale ganske mye for det, sier Vladimir Tikhonov.

Han påpeker at antallet leger for hver tusen innbygger er faktisk høyere i Nord-Korea enn i mange vestlige land, deriblant USA og Frankrike. Men de er underbetalte.

FN ber om at sanksjoner blir stoppet

FNs høykommissær for menneskerettigheter, Michelle Bachelet ba tirsdag om at sanksjonene mot Nord-Korea oppheves. De hindrer landet i å bekjempe smitten av koronaviruset.

Nord-Korea er pålagt en rekke sanksjoner som følge av sitt atomprogram. Blant annet blir landet nektet å importere medisinsk utstyr uten tillatelse fra FN. I februar ga FN tre hjelpeorganisasjoner tillatelse til å ta utstyr med inn i landet, men det er uvisst om nord-koreanske myndigheter vil tillate dette.

Foruten Nord-Korea mener Bachelet at Iran, Kuba, Venezuela og Zimbabwe er land der sanksjoner står i veien for å få bekjempet covid-19. Det er imidlertid bare Nord-Korea som nekter for at noen av deres innbyggere er smittet.

LES OGSÅ:

Se på og lytt til Vårt Lands salmedugnad. Moddi skrev rett og slett en ny melodi. Her er urpremieren på «Havsalme», med nye toner til Helge Stangnes' folkekjære dikt

– Ja, vi er her, alle saman, inne og isolert, verda ser litt annleis ut, og vi veit ikkje heilt kva vi har i vente der ute, men vi har vel eit håp om å bli kjent med kvardagen igjen, seier Frode Grytten. Les diktet «Naudbluss»

Pastor Thomas Åleskjær advarer mot endetidsprofetier på sosiale medier. Han har sett flere eksempler på spekulative tolkninger av tiden vi lever i

Les mer om mer disse temaene:

Torgeir Holljen Thon

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter