Kirke

Nonner blir stadig yngre

Gjennomsnittalderen på kvinner som avlegger livslangt klosterløfte har sunket drastisk. Tendensen merkes i Norge også.

– I kirken snakker vi om en Johannes Paul II-effekt. Han var en frimodig forkynner og evnet å begeistre unge mennesker, sier Anne Bente Hadland, priorinne ved Sta. Katarinahjemmet i Oslo.

De siste årene har Den katolske kirke sett en markant endring i tallene på yngre kvinner vier livet sitt til livslang tjeneste for Gud.

Jevn nedgang

I 2010 var 47 prosent av kvinnene i USA som tok den endelige beslutningen om å bli nonne mellom 40 og 59 år gamle, ifølge en undersøkelse gjennomført av Center for Applied Research in the Apostolate (CARA).

Fire år senere, i 2014, var tallene drastisk endret. Da gjennomførte CARA enda en undersøkelse som viser at tallet for denne aldersgruppen hadde gått ned med 20 prosentpoeng. Gruppen som var yngre enn 30 år ved avlagt løfte hadde økt fra 18 prosent til 25 prosent.

Tendensen stopper ikke den jevne nedgangen i antallet kvinner som blir nonner. Globalt har antallet kvinner i livslang tjeneste for kirken sunket fra vel 1 million i 1965, til vel 720.000 i 2013, også det ifølge en CARA-undersøkelse.

Men nedgangen varierer fra land til land. Storbritannia opplever en økning. I 2009 avga 15 kvinner løftet om livslang tjeneste, i 1014 var antallet øket til 45. Av dem var 31 prosent 30 år eller yngre. Kirken ser på endringene som en tydelig trend.

LES OGSÅ: 23 år gammel gav hun avkall på å bli gift og få barn.

– Nytt liv

Tre norske klostre for nonner bekrefter den generelle trenden: De ser på ingen måte en økning i antallet nonner. Men både ved Sta. Katarinahjemmet, Provinsialhuset i Oslo (Sta. Elisabethsøstrene), og Karmelittklosteret aner man en større interesse for å bli nonne blant kvinner opp til 30 år.

Anne Bente Hadland forklarer at alderen på de interesserte ikke er like lav som i USA, men hun ser en generell interesse for klosterlivet blant yngre kvinner.

– Noen nøyaktige tall for Norge har vi ikke, og det er ikke nok til å fylle generasjonsgapet som oppsto. De tilfører likevel klostrene nytt liv. Fra 90-tallet av begynte man å snakke om kall igjen i kirken – og interessen for klosterliv har vært stigende selv om det generelt ikke har resultert i den store tilstrømningen.

LES OGSÅ: Lydig inntil døden

– Som regel unge

Maria Katarina Hodyr
 er provinsialpriorinne for Sta. Elisabethsøstrene i Oslo. Hun opplyser at ordenen har fire konventer med totalt 21 søstre og én kandidat.

Seks av søstrene, samt kandidaten, er under 35 år. Den yngste som meldte sin interesse for å bli nonne det siste året var 16 år gammel.

– Det siste året har det vært omtrent 15 eller 16 stykker innom oss i Oslo for å finne ut mer om livet som ordenssøster. Alle de interesserte har definitivt vært under 35 år opplyser Hodyr.

Eva Agata Nowosiad er en søster fra Karmelittklosteret i Tromsø sier hun har merket en større interesse for livet som nonne det siste året.

– De som er interesserte er som regel unge, og mellom mellom 20 og 30 år, men det er også eldre som er interesserte. De leter etter sin plass i livet. Men de to observatørene vi har for øyeblikket er 24 og 25 år gamle fra Polen, sier Nowosiad.

---

Den katolske kirke

  • Et økende antall yngre kvinner i England og Wales bestemte seg for å bli nonne i Congregation of Jesus i 2014. Elleve stykker var i alderen 19 til 30, seks mellom 31 og 40 og ti var 41 og eldre.
  • 13 prosent av kvinner mellom 18 og 35 som svarte på en undersøkelse av Georgetown University om amerikanske katolikker, rapporterte at de hadde vurdert å bli en katolsk søster.
  • Nonner må avlegge tre løfter før de kan tre inn i den katolske nonneordenen. De tre løftene innebærer lydighet til de overordnede, kyskhet og et liv i fattigdom.
  • Kandidatene som avlegger løftene må være minst 22 år.
  • De som har avlagt evige løfter å bli nonne kan fritas fra løftene på et senere tidspunkt og forlate klosteret om det er gode nok grunner for det.
  • Kilder: The Guardian, Georgetown University, SNL.no

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke