Nyheter

Nød og fare tvinger jenter til ekteskap

Fattige og konfliktfylte land dominerer statistikken over barn som gifter seg. Andelen syriske barnebruder har økt kraftig.

I Dagsrevyen onsdag fortalte en 16 år gammel gravid, syrisk asylsøker i Førde at hun heller vil ta livet av seg enn å skilles fra sin flere år eldre ektefelle. Hun er en av et økende antall syriske jenter som i løpet av fem krigsår har inngått ekteskap med langt eldre menn.

Barneekteskap fordoblet.

– Blant syriske jenter i flyktningleirer i nabolandet Jordan er andelen barneekteskap fordoblet sammenlignet med i Syria før krigen, sier Line Hegna i Redd Barna.

Hun peker på flere faktorer som tvinger syriske jenter inn i ekteskap i leirene:

• Mange familier har brukt opp alle sine midler og har ingen inntekter i leirene. For å klare seg gifter mange bort unge døtre som kan forsørges av en eldre ektemann.

• De overfylte leiere er farlige. Mange jenter utsettes for overgrep. Noen familier velger å gifte bort døtrene for å beskytte deres ære og forhindre overgrep.

• I noen tilfeller inngår jenter ekteskap med eldre menn i Syria, fordi sjansen til å få opphold i naboland øker hvis de kommer sammen med en ektefelle.

LES OGSÅ: Best at noen barnebruder blir i ekteskap

Mennene er langt eldre.

Før krigen var 13 prosent av syriske kvinner i 20–25-årsalderen gift før de fylte 18 år. Allerede våren 2014 viste tall fra Redd Barna at hver tredje syriske flyktningjente under 18 år i Jordan var gift.

En undersøkelse fra Unicef i 2014 bekrefter at syriske ungjenter i 15–17-årsalderen nå gifter seg med langt eldre menn:

• Nesten en av seks gifter seg med en mann som er minst 15 år eldre.

• Hver tredje gifter seg med en mann som er 10 til 14 år eldre.

• Litt mer enn hver tredje gifter seg med en mann som er 5 til 9 år eldre.

Fattigdom og konflikt avgjørende.

– Barneekteskap forekom i Syria også før krigen, men var ikke vanlig eller særlig kulturtelt akseptert. Vi ser det samme i Syria som ellers: Krig, fattigdom og konflikt skaper en fortvilet situasjon der foreldre gjør kritiske valg for å overleve og beskytte barna sine, sier Line Hegna i Redd Barna.

Konsekvensene er ødeleggende. Barnebruder mister ikke bare barndommen og muligheter til utdanning og egne valg, de påføres også langt større helserisiko. For eksempel har jenter under 15 år fem ganger større risiko for å dø under fødsel enn hvis de fikk vente 5 til 10 år med å bli gravide.

Og når er mor en under 20 år, har barnet 50 prosent større risiko for å dø de første ukene, enn et barn født av en mor i 20-årene.

LES OGSÅ: Forsøkt voldtatt på skoleveien

Rammes av stengte skoler.

Under konflikt og krise rammes utdanning hardt. I Syria er skoleoppmøtet halvert siden krigen startet. I en tungt krigsrammet by som Aleppo er skolegang bare 6 prosent av nivået før krigen, og totalt har tre millioner syriske barn mistet skolegang. I 2014 fikk bare halvparten av syriske flyktningbarn noen form for utdanning.

Tapt skolegang slår direkte inn i statistikken for barneekteskap, ettersom utdanning for jenter er et av de mest effektive tiltakene for å få opp giftemålsalderen.

Krig, konflikt, fattigdom og svake stater rammer jenter dobbelt, fordi dette øker risikoen for seksuell vold og andre typer angrep. Ni av de ti landene med høyest andel barneekteskap står på OECDs liste over skjøre stater. I tre av de ti landene øverst på listen over mislykkede stater er andelen barneekteskap over 50 prosent.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter