Nyheter

Antastet på skoleveien

15 år gamle «Sakina» ble forsøkt voldtatt på vei fra skolen. Hver dag utsettes over 300.000 jenter for vold, trakassering og overgrep i tilknytning til skolen.

Pakistanske Sakina klarte å vri seg løs fra den eldre gutten som brutalt stanset henne, truet og rev opp skjorten hennes på vei fra skolen. Men selv om 15-åringen så vidt kom seg velberget hjem, er hun redd og føler seg brennmerket etter at politiet knapt fulgte opp anmeldelsen.

– Jeg føler blikkene fra alle. Jeg vet at jeg er blitt et samtaletema. Ingen sier noe rett til meg, men jeg leser blikkene deres. Selv orker­ jeg ikke å ta opp temaet, sier Sakina som frykter hun må gi opp drømmen om å utdanne seg til motedesigner.

Massiv kampanje

Sakina forteller sin historie til Plan International Norge, som mandag starter en 24 timers kampanje der de skal oversvømme sosiale medier­ og internett med fire bilder i ­sekundet av overgrep mot jenter i skolen.

– Vi ønsker å få fram litt av hva det innebærer at mer enn 300.000 jenter hvert eneste døgn utsettes for trakassering, vold og overgrep i tilknytning til skolen, sier generalsekretær Kjell Erik Øie i Plan International­ Norge.

LES OGSÅ: Advarer mot utilsiktet misbruk av flyktningbarn

Målet med kampanjen «Min lov» er at verden skal åpne øynene og mobilisere til kamp mot et omfattende problem som i altfor stor grad får skje i det skjulte.

Endre holdninger

Øie mener holdningsskapende arbeid er et av de viktigste virkemidlene for å lykkes i kampen mot kjønnsbasert vold. Han etterlyser bedre lovvern i mange land, men også at eksisterende lovverk for jenters rettigheter og beskyttelse mot overgrep blir håndhevet langt bedre enn i dag.

– Mens overgriperne nesten aldri blir straffet, må jentene leve videre med konsekvenser som traumer, skam, stigmatisering, uønsket graviditet, og i svært mange tilfeller må jentene slutte på skolen. Framtiden blir ødelagt, sier Øie.

Anslaget på nær 340.000 skole­tilknyttede overgrep daglig er trolig forsiktig, basert på en FN-studie av vold mot barn og UNESCOs utdanningsrapport om barn i skolen.

Vold er vold, uansett kultur og religion

– Kjell Erik Øie, generalsekretær i Plan International Norge

Overgrepene på skoler skjer gjerne på toaletter og i tomme klasserom og korridorer. På skole­veien er jentene spesielt utsatt på bussholdeplasser og lange skoleveier med øde strekninger. Jenter på internatskoler er ekstra sårbare.

Vold mot jenter har ofte bakgrunn i tradisjonelle oppfatninger om at jenter er mindre verdt enn gutter, og at det ikke er nødvendig å ta hensyn til deres­ ­mening.

Men også fattigdom er en årsak til overgrep. I noen tilfeller misbruker lærere sin posisjon og forlanger bestikkelser i form av sex fra de som ikke har penger.

Kartlegging

Kjell Erik Øie etterlyser bedre kartlegging av et problem der mørketallene trolig er store. Han mener enkelte land mangler politisk vilje til å gå dypt nok inn i problematikken.

– Er det kulturer eller land der problemene er mer omfattende?

– Det er eksempler på slike overgrep overalt, men det er klart at jenter i fattigdom har større risiko for å bli presset eller utnyttet av overgripere. Vold er vold uansett kultur og religion, og man kan aldri bruke kultur og tradisjon for forsvare verken barneekteskap eller andre overgrep, sier Øie.

Regjeringen

Han berømmer regjeringen med statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende i spissen for å satse på utdanning for jenter. Han utfordrer likevel til å knytte dette enda sterkere opp mot å forhindre vold og overgrep mot barn:

– Regjeringen bør gå foran og løfte dette høyere opp på den globale dagsorden. Regjeringen må også stille klare krav i sine utdanningsprogrammer om at våre partnere følger FNs barnekonvensjon og har forpliktende programmer til å bekjempe vold mot barn, sier Øie.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter