Kirke

NLA-professor reagerer kraftig på eierutspill

Professor ved NLA, Line Alice Ytrehus, mener høgskolen ikke har «livets rett» dersom de skal følge eiernes føringer om teologisk retning.

– Det virker som de mener at teologene ved NLA Høgskolen ikke skal få stå fritt til å mene det de vil eller forske på det de vil. Det virker rett og slett lite gjennomtenkt, sier Line Alice Ytrehus.

Hun er professor i interkulturelle studier ved NLA Høgskolen i Bergen, hvor hun også sitter i Forskerforbundets lokallagsstyre.

Vårt Land skrev forrige uke at NLA-eiere som Indremisjonsforbundet (ImF) og Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) advarer mot at høgskolens teologiutdanning skal ta en «liberal retning» når de fra 2020 vil tilby full presteutdanning. Det fikk Ytrehus til å reagere.

– De forskningsetiske retningslinjene sier tydelig at akademia må sikres mot indre og ytre press. Akademisk frihet er lovfestet og NLA er forpliktet til å ta hensyn til det, sier Ytrehus.

LES OGSÅ: Legger klare føringer for høgskole

Dårlig lys

Hun er bekymret for at eierne beveger seg over en grense, når de legger slike sterke føringer. Hun forteller at hun ikke er alene om bekymringen, og at det er flere ved NLA som har uttrykt det samme.

– Det stiller NLA i et dårlig lys overfor potensielle studenter, studenter som er her, samarbeidspartnere og i sektoren. Og det kommer ikke fra hvem som helst, men fra representanter fra eierorganisasjonene våre. Det ser useriøse ut. Skal vi være et ideologisk bolverk og samtidig være en seriøs, akkreditert høyskole? Jeg tviler på det.

Petter Olsen, redaktør for Sambåndet, ImF sitt hovedorgan, er en av dem som har vært tydeligst på hva slags retning NLA bør ta når de får sin egen fullverdige presteutdanning innen 2020.

– Jeg ser poenget med at det må være forskningsfrihet, men det jeg først og fremst er opptatt av er undervisningen og det som kommuniseres ut til teologistudentene, sier Olsen.

Ulik frihet

Han viser til en offentlig utredning (NOU) fra 2006 kalt «Akademisk frihet».

– Slik jeg forstår denne så er det undervisningen til slike livssynsskoler som NLA man kan begrense – ikke forskningen. Ut ifra denne NOU-en må man være tydelig i sine verdi- og basisformuleringer. Det er derfor jeg har prøvd å skissere en prosess som NLA må gjennomføre for å kunne legge føringer for undervisningen, forklarer Olsen, som innrømmer at han tenker at føringene for undervisningen også vil ha «en slags motiverende virkning på forskningen».

Line Alice Ytrehus understreker at undervisningen er forskningsbasert.

– Vi er forpliktet til at det skal være en kobling mellom internasjonal forskning på høyt nivå og den undervisningen vi gir, og å gi et bredt bilde av faget vi står innenfor. Vi kan ikke bare velge å gi ett syn, uansett hva vi står for.

LES MER: Skolen ble startet som en protest mot statens håndtering av kristendomsfaget. I dag følger NLA Høgskolen offentlige læreplaner og får penger fra staten.

Offensivt

Petter Olsen er på sin side spesielt opptatt av at NLAs verdisyn må gjenspeiles i ansettelsesprosesser.

– NLA ble etablert for å være en utdanningsinstitusjon på bibelsk grunn. De som står bak NLA er blant Nordens største misjonsorganisasjoner, og de vil bare kunne bidra dersom NLA er nøye på hvem de ansetter og ikke bare følger strømmen, sier Olsen.

Han er ikke enig i at NLA blir stilt i et dårlig lys.

– Jeg mener mitt innspill er offensivt. Det er en ledig posisjon i «markedet». En posisjon som retter seg inn mot 2-300.000 konservative kristne i Norge. NLA har så høye ambisjoner at det er naturlig at de tar den posisjonen.

Øyvind Åsland, generalsekretær i NLM, sier til Vårt Land at han ikke har særlig mer å si om saken enn han allerede har sagt.

– Jeg tror det er mulig å kombinere god, fri forskning og solid akademisk virksomhet med et tydelig verdigrunnlag. Det grunnlaget er beskrevet i skolens vedtekter, så eierne gjør ikke noe annet enn å peke på det som allerede gjelder, mener Åsland.

Ansettelser

Rektor ved NLA, Erik Waaler, sa til Vårt Land forrige uke at det ikke er mulig «å lage noe formel for hvem de ansetter». Det er Olsen uenig i.

– Jeg er helt tydelig på at ikke alle teologer kan få ansettelse ved NLA. Hvis en teolog gir uttrykk for at han eller hun setter menneskelige erfaringer over det som står i Bibelen, for eksempel i forbindelse med ekteskapsspørsmål, så er det slett ikke sikkert den teologen kan bli ansatt på NLA.

Olsen understreker likevel at dette kun gjelder før en teolog eventuelt blir ansatt.

– Man kan ikke drive noe form for meningstyranni på dem som allerede er ansatt, men skolen kan legge et grunnlag som gjør at man ikke kan ansette noen – helt lovlig.

LES OGSÅ: Mål: Forme fremtidens lærere

Livets rett

Line Alice Ytrehus mener at en høyere utdanningsinstitusjon ikke skal være et ideologisk bolverk, uansett hva det innebærer.

– Alle ansatte på NLA er forpliktet til høgskolens kristne formål. Man er forpliktet til den evangelisk-lutherske bekjennelsen, men man kan ikke si at noen teologer veier for lett, mens andre er tunge nok. Det tenker jeg er veldig problematisk og diskriminerende.

For Ytrehus er det viktig at NLA har legitimitet som «en høgskole på et akademisk forsvarlig nivå, med et kristent formål og oppdrag».

– Hvis vi definerer det for smalt, har vi ikke livets rett. Det har vi rett og slett ikke råd til å gjøre.

---

NLA Høgskolen

  • NLA (Norsk Lærerakademi) Høgskolen er en privat, kristelig høgskole.
  • I 2017 hadde NLA 2500 studenter og omlag 200 ­ansatte fordelt på NLA ­Bergen, NLA Gimlekollen i Kristiansand og NLA ­Staffeldtsgate i Oslo.
  • Fra 2020 ønsker NLA å tilby full presteutdanning.
  • Eies av: Den Evangelisk Lutherske Frikirke, Det Norske Misjonsselskap, Norsk Luthersk Misjonssamband, Normisjon, Indremisjonsforbundet, Søndagsskolen Norge og Norges Kristelige Student- og skoleungdomslag.

---

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Kirke