Nyheter

Nærmere fem millioner har flyktet fra Venezuela

Fredag for en uke siden paraderte venezuelanske soldater i gatene på nasjonaldagen. Bare siden da kan 35.000 innbyggere ha flyktet fra landet.

Totalt skal rundt fire millioner mennesker ha forlatt Venezuela i løpet av de siste fire årene. Fortsetter flukten i samme tempo, vil mer enn fem millioner har forlatt landet innen utgangen av året.

Med et gjennomsnitt på 5.000 venezuelanere som hver dag forlater landet, betyr det at 35.000 kan ha forlatt Venezuela bare siden landets militærstyrker fredag 5. juli feiret i hovedstaden Caracas med våpendrill på uavhengighetsdagen, 208 år etter at det latinamerikanske landet erklærte seg selvstendig fra Spania.

LES OGSÅ: Rekordmange på flukt

Mangler mat og medisiner

Ifølge en rapport til FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCR), er nå store deler av befolkningen uten tilgang til matvaredistribusjon. Rapporten sier at kvinner er spesielt hardt rammet av at matvarer blir stadig dyrere og vanskeligere å få tak i.

Det rapporteres at folk må tilbringe 10 timer hver dag i kø for å få tak i mat. Helsevesenet går for halv maskin, med store mangler på både medisin og ansatte, samt stadige elektrisitetskutt som rammer vitalt sykehusutstyr. Bare fra november i fjor til februar skal over 1.500 mennesker ha mistet livet som følge av mangelfulle forsyninger til sykehusene, ifølge OHCR.

Flykter til naboland

Den økonomiske krisen i det oljerike landet er bare blitt verre og verre, med hyperinflasjon og mangel på mat og medisin.

Nesten åtte av ti venezuelanere som flykter har søkt tilflukt i regionen, i latinamerikanske og karibiske land. Desidert flest, anslagsvis 1,3 millioner, har flyktet til nabolandet Colombia.

LES MER: Splittet om Norges fredsinnsats

Mange drept

Utviklingen går så raskt i negativ retning at det er snakk om den kanskje raske økonomiske kollapsen på flere årtier i et land i fredstid.

Den politiske striden har ført til at nesten 6.800 personer er blitt drept i Venezuela det siste halvannet året, ifølge en rapport fra FNs menneskerettighetsråd.

5.300 av drapene ble begått av sikkerhetsstyrkene i 2018. Ytterligere 1.569 personer ble drept under lignende omstendigheter fra 1. januar og fram til 19. mai i år, ifølge FNs tall.

LES MER: Venezuelas forlatte barn

Norsk fredsinnsats

Norge spiller en sentral rolle i forsøkene på å få partene til å forhandle fram en løsning på krisen. Torsdag ble det kjent at en ny runde av norskledete forhandlinger mellom partene i Venezuela på Barbados skal være over.

Ifølge Venezuelas topprådgiver Jorge Rodriguez skal samtalene ha vært suksessfulle, mens norsk UD bekrefter at samtaler skal fortsette:

– Partene i denne prosessen vil forhandle kontinuerlig og så raskt som mulig for å finne en løsning som er innenfor rammen av grunnloven. Det er forventet at partene vil gjennomføre konsultasjoner for å kunne gjøre fremskritt i forhandlingene.

Regjeringen og opposisjonen holdt to runder med samtaler i Oslo i mai. FNs generalsekretær António Guterres har beskrevet Oslo-samtalene som konstruktive, men de har ikke resultert i noen løsning på den politiske krisen i det søramerikanske landet.

USA øker presset

Opposisjonsleder Juan Guaidó erklærte seg som midlertidig president i Venezuela i januar. Han krever at president Nicolás Maduro går av og at det holdes frie valg med internasjonale observatører.

USA er blant landene som har anerkjent Guaidó som overgangspresident fram til det blir holdt valg.

Senest torsdag innførte USA nye sanksjoner mot regimet, rettet mot Venezuelas militære etterretningsbyrå som de anklager for å torturere og drepe pågrepne. I forrige uke innførte USA sanksjoner mot sønnen til president Maduro.

---

Venezuela

  • Oljerike Venezuela sliter med skyhøy inflasjon, dyp fattigdom, økende kriminalitet og arbeidsledighet, samt mangel på medisiner og basisvarer.
  • Opposisjonen mener president Nicolás Maduros vanstyre er årsak til den dype økonomiske krisen. USA har innført sanksjoner mot presidenten og stemplet ham som diktator.
  • Maduro ble gjenvalgt i mai 2018 i et valg deler av opposisjonen boikottet og USA, EU og Organisasjonen av amerikanske stater (OAS) kritiserte.
  • 23. januar i år utropte opposisjonsleder Juan Guaidó seg selv til landets midlertidige president.
  • USA var raskt ute med å anerkjenne Guaidó som «legitim president» og har siden fått følge av rundt 50 land.
  • FN, EU og Norge anerkjenner ikke Guaidó som president i Venezuela og oppfordrer til en forhandlingsløsning på krisen i landet.
  • Representanter for regimet og opposisjonen har innledet samtaler med Norge som tilrettelegger og har hatt flere møter i Oslo.

---

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter