Religion

Nekter å selge lodd – viser til islam

Shamira Mahamed mener det strider mot hennes muslimske tro å selge lodd for sønnens idrettslag. – I Norge er det tradisjon for at lotteri i praksis ikke er gambling, sier Frivillighet Norge.

– De ber meg gjøre ting jeg ikke har lov til å gjøre, sier Shamira Mahamed til avisen Romerikes Blad.

I forrige uke ble sønnen hennes sendt hjem fra trening med fotballaget Strømmens tiåringer. Senere fikk Mahamed en e-post hvor lagleder fortalte at sønnen ikke fikk delta på noen aktiviteter så lenge hun ikke hadde betalt inn 787,05 korner for klubbens loddsalg, som gjennomføres to ganger i året.

Loddsalget er ifølge idrettslaget et frivillig tilbud som familiene kan delta på for å redusere treningsavgiften. Men Mahamed ser på loddsalg som pengespill, noe som strider mot hennes religiøse overbevisning, skriver Romerikes Blad.

LES OGSÅ: Så mye tjener trossamfunnene på pengespill

– Haram

– All form for gambling strider mot troen vi muslimer har. Loddsalg er jo nettopp dette, sier kvinnen.

Hun mener kravet om loddsalg er helt urimelig og hevder overfor avisen at hun er villig til å finne løsninger med andre ting hun kan selge for klubben i stedet for lodd.

– Problemstillinger knyttet til pengespill som finansiering av frivillighet er ikke noe nytt, sier generalsekretær i Frivillighet Norge, Stian Slotterøy Johnsen, til Vårt Land.

Han er ikke kjent med andre enkeltpersoner som har reservert seg på grunn av religiøs overbevisning. Likevel er han ikke overasket over at religion og pengespill kan komme i konflikt med hverandre.

– Det har vært religiøse organisasjoner som har vært motstander av pengespill tidligere. Særlig på slutten av 90-tallet hadde vi store debatter om store organisasjoners bruk av gevinstmaskiner.

LES OGSÅ: Ber staten blokkere pengespillside

Kommunikasjon

Johnsen understreker at han ikke kjenner saken fra Romerikes Blad i detalj. Han er derimot kjent med at det i mange lokale idrettslag kan være kommunikasjonsproblemer mellom trener og foreldre med innvandringsbakgrunn.

– Vi ser at det i slike tilfeller kan oppstå misforståelser fordi mange ikke er klar over hvordan frivilligheten i Norge er bygget opp.

Han mener intensjonen med loddsalg ikke er pengespill.

– I Norge er det en tradisjon for at lotteri i praksis ikke er gambling, men mer en måte å fordele kostnader på i et lokalmiljø. Personlig mener jeg at loddsalg i regi av et lokalt fotballag fremstår mer som en innsamling enn gambling. Man kjøper ikke lodd for å vinne premien, men for å støtte opp om frivilligheten i lokalmiljøet.

LES OGSÅ: Spillreklame for én million om dagen

– Streng tolkning

Professor Berit Thorbjørnsrud ved Universitetet i Oslo sier til Romerikes Blad at hun ikke har hørt om et lignende tilfeller tidligere, men hun bekrefter at gambling er forbudt i islam.

– Når moren definerer loddsalg som går til et veldedig formål som et bidrag til gambling, synes jeg det er en streng tolkning av islam. Men den er klart innenfor rammene.

Saken representerer også en ny problemstilling for idrettslaget Strømmen. De har aldri hørt at loddsalg kan være i strid med islam, forteller daglig leder, Morten Teigen.

– Det er åpenbart at vi må sette oss mer inne i dette, sier han til RB.

Han bekrefter overfor avisen at Shamira Mahameds sønn har fått beskjed om at han ikke får delta på trening og kamper på grunn av den manglende innbetalingen, men understreker at han selvfølgelig hjertelig velkommen tilbake på trening og kamp når pengene er betalt inn.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion