Nyheter

– Nei, vi har ikke berøringsangst for Jesus

Prest og radioandaktsholder Sunniva Gylver opplever at fokuset på Jesus er blitt større, ikke mindre, blant norske forkynnere. – Navnet Jesus er mindre kleint enn for noen år siden, mener lederen i Kirkerådet.

– For min egen del preker jeg mye om Jesus og de ulike sidene av det Jesus-bildet Bibelen gir oss. Jeg synes nok heller ikke at den treffer som en generell beskrivelse, selv om det selvfølgelig varierer, sier Sunniva Gylver om Eyvind Skeies påstand om at norske forkynnere knapt nevner navnet Jesus.

LES MER: Etterlyser mer Jesus i forkynnelsen

Gylver er sokneprest i Fagerborg kirke i Oslo, stipendiat ved Menighetsfakultetet og profilert predikant og kommentator i det offentlige rom – også som andaktsholder i NRK.

– I den grad det har vært en endring, opplever jeg heller at flere enn før har et tydeligere Jesus-fokus og en større frimodighet på det, sier hun.

– Trekker seg ikke.

Jan Christian Kielland, prest og programutvikler for identitet og tro i Norges KFUK-KFUM, synes det viktig å bli utfordret på å forkynne mer om Jesus.

– Men jeg har ikke inntrykk av at kirken «trekker seg unna» Jesus. Når jeg skrur på radiogudstjenesten eller er i kirken, møter jeg ofte tydelig, varm og utfordrende Jesus-forkynnelse, sier Kielland og tilføyer:

– Når man forkynner til det brede lag av folket i Norge utenfor kirkerommet, bør man treffe spørsmål og undringer som bredden bærer på. Ellers kan det i verste fall ende opp som selvbekreftende og irrelevant messing.

– Ikke kleint å snakke om Jesus

Leder i Kirkerådet i Den norske kirke, Kristin Gunleiksrud Raaum, peker på at hun i sin tale til Kirkemøtet i januar utfordret til «mer modighet til å snakke om Jesus».

– Er Jesu-navnet for «kleint» i 2017?

– Nei, det er mindre tilfelle nå enn det var for noen år siden. Jeg opplever ikke at det er berøringsangst for Jesus blant kristne, tvert imot synes jeg det er mer frimodighet til å bruke Jesus-navnet. Mitt inntrykk er at stadig flere synes det er frigjørende å snakke tydelig om Jesus. Jeg er blitt mye modigere selv. Før kunne jeg nok ha en viss forlegenhet, men nå bruker jeg ordet Jesus bramfritt, svarer kirkerådslederen og slutter seg til Eyvind Skeies utfordring:

– Snakk mer om Jesus, sier Raaum.

LES OGSÅ: – Å melde seg ut er en generell samfunnstrend

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter