Nyheter

‘Nasjonalistisk’ abortsyn skaper bråk i Sverige

Sverigedemokraternas abortpolitikk vekker sterke reaksjoner. – Den er ikke kristen, men nasjonalistisk, sier professor.

– Det er jo kanskje ikke i første i rekke fungerende, men snarere i fallerte familier at abort er aktuelt, svarte Jimmie Åkesson.

Det var lørdag 7. jul, siste kveld av den politiske stormønstringen Almedalsveckan og lederen for Sverigedemokraterna (SD) ble intervjuet i SVTs program «Opinion».

Programlederen var kommet til partiets abortstandpunkt – senke grensen for fri abort fra 18. til 12. uke av svangerskapet.

Etterpå braket debatten løs.

LES OGSÅ: Svensk KrF-nestor gråt over kald asyldebatt

– Respektløst

– Respektløst overfor alle Sveriges kvinner, smalt det fra Socialdemokraternas sosialminister, Annika Strandhäll, i Aftonbladet:

– Å henge ut kvinner som tar abort ved å svartmale familiene deres er provoserende, fortsatte hun.

Liberalernas riksdagsmedlem, Nina Lundström, slang seg også på kritikken:

«Sverigedemokraterna, som nasjonalister i andre land, har samme agenda. Feminismen anses å splitte nasjonen. Deres politiske agenda handler om å begrense kvinners rett til å bestemme over egen kropp og kvinners frihet», skriver hun i et leserinnlegg hos SVT.

– Dette er symbolpolitikk. Bare fem prosent av abortene skjer etter uke 12. De maner fram et Sverige med et konservativt familiesyn. Et Sverige vi har lagt bak oss, der kvinnen som mor har en spesifikk rolle i kjernefamilien, utdyper Lundström overfor Vårt Land.

Politikeren kaller SD et konservativt parti i likestillingsspørsmål og viser til annen SD-politikk: Partiet vil avskaffe den svenske motsatsen til likestillingsombudet og gi skattefordeler til par der én er hjemmeværende.

Dermed havnet plutselig en annen side ved det omstridte partiet enn innvandringspolitikken i offentlighetens søkelys.

LES OGSÅ: Svenske KrF har kurs mot valgkatastrofe

Likestilling

Et patriarkalsk syn på menn og kvinners roller, at de utfyller hverandre mer enn de er like, har bestandig stått sterkt i nasjonalistiske bevegelser. Så også med Sverigdemokraterna, sier Ingrid Vik.

Religionshistorikeren kjenner tematikken godt gjennom arbeid med å kartlegge konservative aktørers lobbyvirksomhet i internasjonale fora.

– Dette er en trend. Nasjonalister styrker seg i mange land. Da kommer antiliberale holdninger knyttet til for eksempel andre familieformer enn mor/far/barn fram, sier Vik.

Trenden er tydelig i Russland, Øst-Europa, dels på Balkan og i vestlige nasjonalistiske partier som Nasjonal Front i Frankrike. For ikke å nevne i USA. Norske Fremskrittspartiet er, med sin liberalisme, et unntak. Men også der er det en nasjonalistisk fløy.

Ingrid Vik understreker at SDs abortståsted representerer en mild variant internasjonalt:

– Det har noe med landskapet i Sverige å gjøre. For dem handler det mer om å korrigere noe av den veldig tunge feminismen i landet, som av en del oppleves som hat mot menn. Debatten er helt annerledes i Sverige, sier hun.

I intervjuet med opinion sa Åkesson imidlertid også at abortgrensen «ikke er avgjørende for å senke de ganske høye aborttallene» og at partiet ikke hadde gjort noen tunge fremstøt på feltet. På sine hjemmesider viser partiet til at de fleste andre land har satt grensen ved uke ti eller tolv.

Åkesson signaliserte også nylig at partiet trolig vil liberalisere sitt nei til adopsjon for homofile og enslige, ifølge Världen idag. Det lykkes ikke Vårt Land å få svar fra Jimmie Åkesson og SD mandag.

LES OGSÅ: Jacob Jervell fikk rett, men ingen bryr seg

To nasjonalismer

Professor Ann Towns ved Göteborgs Universitet tror nedtoningen av eget abortstandpunkt og adopsjonsståsted er strategisk begrunnet: Det går nesten ikke an for et politisk parti å jobbe mot likestilling og abortlovgivning i Sverige. Folk flest vil ikke ha noe av det.

– Det finnes to nasjonalismer i Sverige. Sverigdemokraterna står ideologisk med én fot i hver leir, sier statsviteren

– Vi har en liberal nasjonalisme, som står sterkt. Mange her hevder at Sverige er best i verden på likestilling og er blant annet veldig stolte av å ha vært tidlig ute med en liberal abortlov.

Derfor reagerer mange sterkt om noen utfordrer på likestilling og SD er nødt til å balansere:

– De sier at de er for likestilling, men hevder at Sverige er likestilt nå. Problemene er løst. Resten skyldes biologiske forskjeller. Det interessante er at de forklarer kjønnsforskjeller på arbeidsmarkedet i kvinners disfavør med biologi og mener staten ikke bør blande seg inn. Når gutter gjør det dårligere på skolen, får pipen en annen lyd, sier Towns.

Den andre nasjonalismen SD bærer i seg, er den tradisjonelle, nasjonalistiske konservatismen som Ingrid Vik peker på. SD er alene om den i Sverige, ifølge professor Towns.

– Til grunn for den ligger en forestilling om kvinnen som kulturbærer og mannen som nasjonens forsvarer mot ytre fiender. Skal nasjonen fungere, må noen formidle svensk kultur – til neste generasjon.

Det gir seg utslag i konkret politikk, som at partiet vil fjerne pappapermisjon og ha en støtteordning for hjemmeværende med barn, påpeker hun.

LES OGSÅ: Fornying av Aps migrasjonspolitikk ga både bråk og utsettelse

Kristdemokraterna

Slik utfordrer de også Kristdemokraterna på deres tradisjonelle kjerneområde – barn og familie, påpeker Towns, som viser til at SD ønsker å bredde ut profilen sin:

– Men forskjellen er begrunnelsen. Den er ikke kristen, men nasjonalistisk.

Sverigedemokraterna er i dag nest størst på meningsmålingene. Liberalernas Nina Lundström tror ikke det skyldes et konservativt ståsted i familie- og likestillingspolitikken:

– Jeg er oppvokst i Nord-Sverige. Det er en misnøye i deler av befolkningen som føler at politikken ikke berører dem, at de ikke får de samme tjenestene som storbyene får. De ser at Sverigedemokraterna ikke er del av etablissementet og at de våger å ta opp noen spørsmål som ikke andre tar i, sier hun.

Liberalerna og andre partier må bli bedre på å fange opp folks livsvilkår, mener Lundström, og lister opp:

– Hvordan det er ikke å kunne ta seg fram på veiene i distriktene, at arbeidsplassene forsvinner, flyplasser legges ned, at hverdagen ikke går i hop.

– Men jeg har et helt annet syn på hvilket samfunn vi bør sikte oss inn på å være, avslutter hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter