Politikk

Når Trump twitrer, øker muslimhetsen

Forskere ser en sammenheng mellom hatkrim mot muslimer i USA, og president Donald Trumps twittermeldinger om muslimer og islam.

Helt siden starten av president ­Donald Trumps ­valgkampanje før presidentvalget i 2016, har hat­kriminalitet mot muslimer økt. Særlig i fylker der ­befolkningen er svært aktive på Twitter. Det viser foreløpige funn fra en pågående studie ved Universitetet i Warwick i Storbritannia der ­forskere har ­analysert FBIs ­ukentlig, ­registrerte hatkrimsaker mot muslimer.

Rapporten «Making ­America Hate Again? Twitter and Hate ­Crime Under Trump» som tar for seg analysen, viser at det også er en sammenheng ­mellom ­antall twitter­meldinger der Trump ­nevner islam og ­muslimer – og ­antall hatkrimsaker mot ­muslimer, ifølge nyhets­stedet ­Religion News Service (RNS).

– Ytterliggående

­Hatytringer og hatkrim blir ofte sett på som noe ressurssvake ­mennesker ­holder på med, sier forsker ­Marjan Nadim ved Institutt for samfunnsforskning (ISF), som jobber med temaer knyttet til ­likestilling, integrering og ytringsfrihet.

– Man ser typisk for seg en som sitter trygdet og alkoholisert i en kjeller midt på natta. Men vi ser nå stadig flere eksempler på at ­opinionsdannere og verdens­ledere med viktige posisjoner tar til seg en mer hatefull retorikk. ­Ytringene de kommer med har ­potensielt mye større ­konsekvenser enn «mannen i kjelleren», sier ­Nadim, og legger til:

– Vi ser at folk med makt og innflytelse nå bringer retorikk fra ytterliggående deler av ­nettet og inn i den brede, offentlige ­debatten.

LES OGSÅ: Trump hetset «korsvandring»

– Motiverer

De to tyske ­forskerne bak studien, ­Karsten Müller og Carlo Schwarz, for­søker å finne ut hvorvidt ­ytringer på nett motiverer til handlinger når man er logget av. ­Sosiale ­medier kan bombardere­ ­brukerne med negative holdninger, noe som kan være en ekstra driver for mennesker som allerede er tilbøyelig til å begå hatkrim, ifølge forskerne.

– Vår hypotese er at det ikke bare er Trumps enkeltmeldinger på Twitter som gir denne ­effekten. Meldingene hans blir delt av en bred gruppe. ­Mediene diskuterer meldingene, og ­mange mennesker er utsatt for denne typen retorikk. Det sprer seg overalt i sosiale medier og særlig på Twitter, sier Schwarz til RNS.

LES OGSÅ: Twitter kan gi flere kjendis-politikere

– Trykk-koker

Nadim ved ISF mener de foreløpige ­funnene i studien viser at Trumps twitter­meldinger er en del av en ­bredere anti-muslimsk tendens. Selv om det er vanskelig å påvise en ­årsakssammenheng, mener hun at studien tyder på at det kan være hold i hypotesen om at hat­retorikk kan føre til mer vold.

– Da er man inne på diskusjonen om hvor farlig hatefull retorikk kan være, noe som har vært særlig aktuelt i kjølvannet av 2. verdenskrig og 22. juli, påpeker Nadim, og utdyper:

– På den ene siden er argumentet at det er viktig å slippe til alle former for ytringer for å hindre en trykk-kokereffekt. På den andre siden er argumentet at det er farlig med denne type retorikk i offentligheten. Den flytter grenser for hva som anses som akseptabelt og legitimt – og i verste fall kan den føre til vold.

Det kan også være slik at Trump tillater seg denne type retorikk fordi samfunnet er blitt mer muslimfiendtlig, mener hun.

– Da er det vanskelig å si hva som kommer først, høna eller egget.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk