Nyheter

Nå snekrer Ropstad og co «hemmelig» enighet med Frp om fremtiden for Livssyns-Norge

Regjeringen er nær forhandlingsløsning med Frp alene om landets nye tros- og livssynspolitikk. Dermed kan Kjell Ingolf Ropstads lovpakke være sikret flertall.

I det stille har det de siste dagene pågått et borgerlig forhandlingsløp på flere nivåer mellom dagens tre regjeringspartier og Frp om loven om trosfinansiering og livssynsmeldingen.

Om de siste brikkene faller på plass, kan en av de viktigste sakene for hele Livssyns-Norge på flere år kan bli avklart tidlig neste uke. Ulike kilder både i de involverte stortingspartier og regjeringsapparatet bekrefter dette overfor Vårt Land.

Lykkes de fire partiene, vil Solberg-regjeringen ikke trenge støtte fra Sp eller Ap for å sikre stortingsflertall for stridspunkter i den omfattende livssynspakken. For da Frp forlot regjeringen i januar og fristilte politikken, kunne Ap bli et nøkkelparti foran stortingsvedtakene. Og flere av Ropstads punkter var i spill.

Små trossamfunn -krav kan bli lave 50

For mindre tros- og livssynssamfunn kan en enighet bli en gladnyhet: KrFs seier i regjeringsplattformen om å gi tilskudd til alle tros- og livssynssamfunn som har over 50 medlemmer vil da overleve behandlingen i Stortinget.

Ap ønsket å heve medlemskravet. Overfor Vårt Land i januar anslo partiet et sted mellom 200 og 500 medlemmer i trossamfunnet for å være støtteberettiget.

Kari Henriksen, Ap. Arbeid med tros- og livssynsmeldingen.
Ap-talskvinne Kari Henriksen i arbeid med tros- og livssynsloven. Men Aps krav til medlemstall og kvinnerepresentasjon for statsstøtte kan bli forbikjørt om Frp inngår avtale med regjeringen.

Kan parkere Aps kvinnekrav på sidelinjen

Så sent som i går sa talskvinne Kari Henriksen dette til Aftenposten: «Antall trossamfunn som får støtte, må reduseres betydelig fra dagens 850. Hvis ikke blir tilsyn og kontroll tilnærmet umulig».

Også andre av Aps – og SVs – krav kan da havne på sidelinjen:

• Strengere krav til likestilling og demokrati for å kvalifisere for statsstøtte.

• Kravet om at kirkelige valg skal gjennomføres på samme dag som valg til storting eller kommunestyrer.

Frp skal ha klare seire – om koranskoler og utenlandsk trosstøtte

Men for å kunne støtte pakken vil Frp ha klare gjennomslag. Etter det Vårt Land forstår dreier det seg om tøffere lut mot koranskoler, full stopp i utlandsfinansiering av trossamfunn og tematikken rundt overnatting i muslimske SFOer. Frp har programfestet å fjerne trosstøtten helt, men dette vil partiet ikke sanke flertall for i Stortinget.

Regjeringspartiene velger «hurtigsporet» - vil unngå usikkerhet og spill

Både fra kirkelig hold og fra opposisjonspolitikere i Stortinget har det kommet sterke ønsker om bred stortingssamling om hovedlinjene i den nye livssynspolitikken. Men ved å forhandle direkte med Frp om de vanskelige punktene, tar Ropstad og regjeringspartiene nå «hurtigsporet»:

De unngår usikkerhet og politisk spill om punkter som Ap kunne sette i fare – samtidig som både Ap og Sp i stor grad støtter hovedlinjene i hvordan Livssyns-Norge skal finansieres.

Frp-talsmann: Konstruktive samtaler – men ingenting er avgjort

Frps talsmann på livssynsfeltet, Himanshu Gulati, bekrefter overfor Vårt Land den pågående prosessen med Høyre, Venstre og KrF:

– Vi har konstruktive samtaler om løsninger med regjeringspartiene og andre sier han.

Men han presiserer også:

– Ingenting er avgjort eller landet ennå.

Avklaringen kommer trolig tidlig neste uke. Da har nemlig Familie- og kulturkomiteen frist for å melde inn hovedinnholdet til det som skal bli en innstilling og stortingsvedtak.

Jeløy  20180114.
Himanshu Gulati ankommer landsstyret i FrP møtes søndag morgen på Refsnes Gods.
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Frps talsmann på livssynsfeltet, Himanshu Gulati.

Men spådommen er: Enighet om livssynspakken

Men selv om forhandlingene omtales som «krevende» på noen punkter, mener involverte at det er stor sannsynlighet for enighet med Frp. I Høyre/Venstre/KrF-fraksjonen påpeker man at det ikke er noe unaturlig å gjøre opp livssynspolitikken med Frp alene. «Tross alt det partiet som står oss nærmest», sies det. For Ap og SV en annen grunnleggende holdning til regulering av trossamfunn.

Stortinget vil behandle tros-og livssynsloven, meldingen om det livssynsåpne samfunnet og meldingen om kirkefondet OVFs fremtid 21. april.

LES OGSÅ OM LIVSSYNSPOLITIKKEN:

---

NYTT LOVVERK

  • Kjell Ingolf Ropstad (KrF) la i juni i fjor fram regjeringens forslag til nytt lovverk for tros- og livssynsfinansiering, samt stortingsmelding om det livssynsåpne samfunnet.
  • Samtidig kom også en stortingsmelding om fremtiden til kirkefondet OVF.
  • Like før jul var det høringer i Stortinget. Nå er hele livssynspakken til behandling i Familie- og kulturkomiteen, med frist sent i mars.
  • Hele tros- og livssynsfeltet i Norge - ikke minst Den norske kirke - har ventet lenge på en avklaring av nytt lovverk og nye rammer.
  • I nyttårsintervju med Vårt Land appellerte statsminister Erna Solberg til bred samling om landets nye livssynspolitikk. Nå tar regjeringen veien om Frp først.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter