Nyheter

Nå får Maimuna enda mindre penger til mat

Støtten til beboere på asylmottak kuttes.

Med støtte frå KrF og Venstre barberte regjeringen i fjor pengestøtten til dem som bor på asylmottak. I Asker blir folk mette takket være matgaver fra lokal matbutikk, fortalte Vårt Land nylig.

– Vi er takknemlige for alt vi får, sa Maimuna Sey. Hun er bosettingsleder på Dikemark statlige mottak i Asker, og sorterer flere ganger i uken matvarer og hygieneartikler som mottaket får som gaver.

Nå blir Sey enda mer avhengige av gaver. For samtidig som antallet beboere og botiden for den enkelte flyktning i asylmottak øker, foreslår regjeringen nye kutt i støtten til beboerne.

LES OGSÅ: Måtte be om mathjelp

Kutter i år også

Regjeringen foreslår å bevilge 384 millioner kroner som støtte til beboere i asylmottak. Dette er 24 millioner lavere enn fjorårets budsjettforslag på 408 millioner.

Muligheten for å livnære seg selv gjennom å arbeide er nærmest ikke-eksisterende for asylsøkere som bor i mottak. Dermed er beboere på asylmottak avhengig av å motta økonomisk hjelp. Dette reguleres av Reglement for økonomisk hjelp til personer i statlig mottak.

Voksen får 1.900

Ytelsene differensieres blant annet etter hvilken status asylsaken til den enkelte beboer har, og hvorvidt beboeren er voksen eller barn. En voksen enslig får vel 1.900 kroner måneden.

Pengene skal dekke daglige utgifter til mat, klær, reise, legebesøk, medisiner og lignende. Man kan søke om tilleggsytelser ved særskilte behov.

LES ALT OM STATSBUDSJETTET HER

Mindre enn sosialhjelp

Ytelsene den enkelte beboer i dag mottar er til sammenligning langt lavere enn sosialhjelpssatsene, påpeker Norsk organisasjon for asylsøkere (Noas).

I 2011 kom det såkalte Berge-utvalgets utredning «NOU 2011: 10. I velferdsstatens venterom – Mottakstilbudet for asylsøkere». Utvalget sammenlignet ytelsene beboere i mottak får med de veiledende satsene for sosialhjelp. For en husholdning med et par og to barn fikk beboere på mottak 8360 kr pr måned, mens sosialhjelpssatsene lå på 15.505 kr. Satsene er regulert noe i 2015, men er fortsatt lavere enn sosialhjelpssatsene.

LES OGSÅ: Flytter 2 milliarder fra bistand til flyktninghjelp

Rett til arbeid

– Med en lavere bevilgning og lengre botid for asylsøkere på mottak, må myndighetene gi asylsøkere i større grad muligheten til å kunne arbeide, og samtidig øke støtten til personer som ikke har den muligheten, sier Noas.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter