Nyheter

– Motkreftene er mange

Mona Thowsen har jobbet for innsyn i skatteparadiser i ti år. Hun har sett mange forslag bli utvannet og droppet underveis.

– Det er fantastisk at en stor, landsdekkende avis har gått så grundig til verks og sender dette ut til hele landet, sier Mona Thowsen, generalsekretær i organisasjonen Publish What You Pay, som arbeider for større åpenhet om selskapers pengestrømmer.

Thowsen mener at saken er moden og at omfanget er enormt.

– Dette har et omfang og dimensjoner som er vanskelig å forstå. Det har stor betydning for vanlige folk, for det er de som betaler regninga.

LES OGSÅ: – Alle taper på at Google bare betaler tre prosent i skatt

Angrep

Hun understreker at det er politikerne som sitter med nøkkelen til å sette en stopper for at personer og selskaper gjemmer bort penger i skatteparadiser. Den britiske skatteforskeren Richard Murphy understreker på sin blogg mandag at selv om mye av gjemselen i skatteparadiser er tilsynelatende lovlig, er fenomenet i seg selv en korrupsjon mot vanlig skattlegging og åpenhet om regnskaper. Han mener at skatteparadiser er et angrep på måten vi som samfunn har ønske om å ha det.

– Bør mer av aktiviteten gjennom skatteparadiser defineres som ulovlig, Thowsen?

– Det er nesten irrelevant om man kaller det lovlig eller ulovlig. På grunn av hemmeligholdet er det klin umulig å vite hva som er hva. Det er problemet.

Hun mener at det viktigste verktøyet er å kreve åpenhet.

– Det er vanskelig å si til en annen stat at den skal slutte å ha en type regler som gjør den til et skatteparadis. Men vi kan kreve at selskaper som er i Norge, er åpne om et sett av ting, og vi kan lage et register som viser hvem som er egentlige eiere, sier Thowsen.

Noe av det mange skatteparadiser tilbyr, en anonymitet. Det er vanskelig å finne ut hvem som egentlig er eier.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Forventer

Thowsen mener at det i lys av avsløringene de siste dagene vil være rart om ikke norske politikere sørger for å kreve at selskaper må gi opplysninger også om aktivitet i skatteparadiser.

– Nå ligger dette hos Finansdepartementet. Vi er spente på hvordan de følger opp Stortingets anmodningsvedtak, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter